Mit kell tudni a gesztenyéről?
- Dátum: 2014.10.03., 21:15
- egészség, gasztronómia, Gesztenye, gyümölcs, ízek, táplálkozás
A gesztenye az ősz mindennapi látnivalója, az évszak egyik fő jelképe, emellett érdekes és értékes táplálék.
Ősz derekén sok helyen botlik gesztenyébe az ember. Összegyűjtjük, dobáljuk, különböző kreatív díszítőtárgyakat készítünk belőle, és mindezek mellett elfogyasztjuk. Sőt, ez utóbbi a legfontosabb, hiszen a gesztenye, amellett, hogy az ősz egyik fő jelképe, ízletes, érdekes és értékes táplálék.
A szelídgesztenye ősz közepén érik, és a kemény és szúrós külső finom belsőt takart. A gesztenye amellett, hogy remek rostforrás kevés zsírt és fehérjét tartalmaz, viszont sok összetett szénhidrát van benne. Ahogyan több értékes vitamin is magas mennyiségben. Ilyen az E, a B2 és a B6, valamint a C.
A gyümölcs így sejtvédő, immunrendszer erősítő, segíthet fogyni, fogyasztása jót tesz az emésztőrendszernek, valamint még a szívünk és érrendszerünk állapotát is pozitívan befolyásolhatja.
A gesztenyét elsősorban sütve, főzve és püré formájában fogyasztjuk. Ha nem adnak hozzá cukrot, utóbbi is ugyanolyan értékes, mint a többi. Érdekesség, hogy a gesztenyét rengetegféleképpen el lehet készíteni, és rengeteg mindenre hasznosítható a gasztronómiában. Híres a gesztenyeliszt, de van gesztenyeleves, gesztenye sör és bor is, Olaszországban lekvárt is készítenek belőle. Nemcsak édes, sós ételekben is előfordul, hiszen remek ízesítőanyag.
A gyümölcsöt az emberiség évezredek óta ismeri és használja előszeretettel. Hazánkban is hosszú ideje hasznosítják, nem mellesleg azért, mert Közép-Európában több helyen is jól érzi magát a szelídgesztenye.
Fotó:
pixabay.com
Átalakuló háztartások, avagy generációk együttélése
A modern világban egyre több fiatal felnőtt él a szülei otthonában, és tapasztalható, hogy egy-egy esetben három generáció is egymás mellett él. Az életszakaszok átalakultak, felcserélődtek, aminek gazdasági, társadalmi és pszichológiai okai is vannak. Sokan sosem hagyták még el a szülői fészket, mások viszont kényszerből vagy tudatos megfontolásból költöznek “haza” a saját háztartásukból. Vajon miként hat egy ilyen helyzet a felmenőkre, adott esetben a nagyszülőkre és a felnőttség határán toporgó gyermekeikre?
Az önmagunknak támasztott mércék csapdájában
Kiváló eredménnyel érkezünk haza, de semmi különösebb figyelmet nem kapunk a környezetünktől és önmagunktól sem. Valami rendkívüli teljesítményt kell produkálni ahhoz, hogy felkeltsük más emberek érdeklődését, vagy éppen emberileg csinálunk rosszul valamit. Azt érezzük, hogy tökéletes látszatot tartunk fenn, miközben mégis lehangoltnak, depressziósnak érezzük magunkat, vagyis az önmagunkkal szemben támasztott mércék csapdájában rekedtünk.
A munkavállalói felmondás okai
A próbaidő alatti felmondásnak több indikátora is lehet, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítania a cégeknek annak érdekében, hogy akár félévnyi szinte felesleges munkától kímélhesse meg magát. Fontos megjegyezni, hogy ebben a cikkben csak a munkavállalói oldalt vesszük figyelembe.
Rossz szokások, amik károsan hatnak az agyunkra
Ki ne szeretne minden nap friss és üde gondolkodással állni az életéhez, legyen az munka, magánélet, vagy bármi más. Íme pár tipp, miket érdemes elkerülni a nap folyamán.
Vállalkozni vagy alkalmazottnak lenni?
Vállalkozó vagy alkalmazott – Hogyan lehet biztos jövőképem? Gyakran halljuk, hogy jó lenne vállalkozni valamivel, és függetlennek lenni a főnöktől, vezetőktől. Valamint, hogy az üzletemberek jól keresnek. A valóságban azonban ez a kép sokkal árnyaltabb. De mi is az alapvető különbség a kettő között? Egyéni szinten mely választás lehet jobb?