Menü

Mit kell tudni a gesztenyéről?

A gesztenye az ősz mindennapi látnivalója, az évszak egyik fő jelképe, emellett érdekes és értékes táplálék.

Ősz derekén sok helyen botlik gesztenyébe az ember. Összegyűjtjük, dobáljuk, különböző kreatív díszítőtárgyakat készítünk belőle, és mindezek mellett elfogyasztjuk. Sőt, ez utóbbi a legfontosabb, hiszen a gesztenye, amellett, hogy az ősz egyik fő jelképe, ízletes, érdekes és értékes táplálék.

A szelídgesztenye ősz közepén érik, és a kemény és szúrós külső finom belsőt takart. A gesztenye amellett, hogy remek rostforrás kevés zsírt és fehérjét tartalmaz, viszont sok összetett szénhidrát van benne. Ahogyan több értékes vitamin is magas mennyiségben. Ilyen az E, a B2 és a B6, valamint a C.

A gyümölcs így sejtvédő, immunrendszer erősítő, segíthet fogyni, fogyasztása jót tesz az emésztőrendszernek, valamint még a szívünk és érrendszerünk állapotát is pozitívan befolyásolhatja.

A gesztenyét elsősorban sütve, főzve és püré formájában fogyasztjuk. Ha nem adnak hozzá cukrot, utóbbi is ugyanolyan értékes, mint a többi. Érdekesség, hogy a gesztenyét rengetegféleképpen el lehet készíteni, és rengeteg mindenre hasznosítható a gasztronómiában. Híres a gesztenyeliszt, de van gesztenyeleves, gesztenye sör és bor is, Olaszországban lekvárt is készítenek belőle. Nemcsak édes, sós ételekben is előfordul, hiszen remek ízesítőanyag.

A gyümölcsöt az emberiség évezredek óta ismeri és használja előszeretettel. Hazánkban is hosszú ideje hasznosítják, nem mellesleg azért, mert Közép-Európában több helyen is jól érzi magát a szelídgesztenye.

Fotó:
pixabay.com

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.