Menü

Mit kell tudni a gesztenyéről?

A gesztenye az ősz mindennapi látnivalója, az évszak egyik fő jelképe, emellett érdekes és értékes táplálék.

Ősz derekén sok helyen botlik gesztenyébe az ember. Összegyűjtjük, dobáljuk, különböző kreatív díszítőtárgyakat készítünk belőle, és mindezek mellett elfogyasztjuk. Sőt, ez utóbbi a legfontosabb, hiszen a gesztenye, amellett, hogy az ősz egyik fő jelképe, ízletes, érdekes és értékes táplálék.

A szelídgesztenye ősz közepén érik, és a kemény és szúrós külső finom belsőt takart. A gesztenye amellett, hogy remek rostforrás kevés zsírt és fehérjét tartalmaz, viszont sok összetett szénhidrát van benne. Ahogyan több értékes vitamin is magas mennyiségben. Ilyen az E, a B2 és a B6, valamint a C.

A gyümölcs így sejtvédő, immunrendszer erősítő, segíthet fogyni, fogyasztása jót tesz az emésztőrendszernek, valamint még a szívünk és érrendszerünk állapotát is pozitívan befolyásolhatja.

A gesztenyét elsősorban sütve, főzve és püré formájában fogyasztjuk. Ha nem adnak hozzá cukrot, utóbbi is ugyanolyan értékes, mint a többi. Érdekesség, hogy a gesztenyét rengetegféleképpen el lehet készíteni, és rengeteg mindenre hasznosítható a gasztronómiában. Híres a gesztenyeliszt, de van gesztenyeleves, gesztenye sör és bor is, Olaszországban lekvárt is készítenek belőle. Nemcsak édes, sós ételekben is előfordul, hiszen remek ízesítőanyag.

A gyümölcsöt az emberiség évezredek óta ismeri és használja előszeretettel. Hazánkban is hosszú ideje hasznosítják, nem mellesleg azért, mert Közép-Európában több helyen is jól érzi magát a szelídgesztenye.

Fotó:
pixabay.com

Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít

Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

Kiegyensúlyozottság a karácsony előtti hetekben

Az év végi hajtás sokszor úgy ránt magával, mintha versenyt futnánk egy láthatatlan stopperrel. Pedig ezen időszaknak nem a rohanásról kellene szólni, hanem arról a csendes, mégis erős harmóniáról, amit mindenki meg tud teremteni magának, ha ráhangolódik az ünnepi időszakra. A kérdés az, hogyan tudunk közben egyensúlyban maradni önmagunkkal és a környezetünkkel.

Karácsonyi ajándékok az utolsó pillanatban – amikor az idő ellenünk dolgozik

Ismerős helyzet? December közepe van, az adventi naptár már majdnem üres, a város fényei ragyognak, de az ajándéklista még mindig hiányos. Az utolsó pillanatos karácsonyi ajándékvásárlás sokak számára stresszes.

Mi tesz minket egy munkahelyi közösség egyedi részévé?

A céges közösségek működését alapvetően az egyéni különbségek alakítják. Az igazi erőt az adja, amikor különböző szemléletek, energiák és háttérből hozott tapasztalatok állnak össze olyan hálózattá, amelyben mindenkinek megvan a helye. A kérdés mégis az, hogy mitől válunk valóban hasznossá és értékessé egy szakmai környezetben?