Menü

Fókuszban a bébiételek

Számos előnye lehet a bébiételeknek, főleg a a téli időszakban, amikor egyre kevesebb az elérhető friss, szezonális zöldség és gyümölcs.

A csecsemők hozzátáplálásánál kezdetben a különböző ételek bevezetése, csak nagyon fokozatosan ajánlott, néhány kanál ételért órákat kutyulni nem éppen praktikus. Már ezen a ponton érzékelhető a bébiételek előnye, mellyel időt és energiát spórolunk. Persze nem feltétlenül kell teljesen elfelejtenünk a házi készítésű ételeket, egy alma lereszelése vagy egy krumplipüré elkészítése igazán nem okoz nagy gondot.

A bébiételek speciális receptúrái úgy vannak kifejlesztve, hogy mindig a csecsemő életkorának megfelelő tápanyagokat tartalmazzák, nincs bennük hozzáadott színezékanyag, aroma, illetve tartósítószer.

Szóval tényleg számos pozitívuma lehet egy bébiételnek, főleg, hogy ezek széleskörűen bevizsgált nyersanyagokból készülnek, és azokat elvileg gyártás előtt gondosan átválogatják. Ez mind szép, és nagyon biztató a szülők számára, de mégis komoly kétségeket vetnek fel azok az esetek, amikor kiderül, hogy bizonyos bébiételek mégis káros anyagokat tartalmaznak.

A legutóbbi botrány ezzel kapcsolatban azért volt különleges eset, mert olyan bébiételt érintett, mely biotermékként volt feltüntetve, mégis a svájci gyártású gabonapép atropin alkaloid tartalmazott. Ezek az esetek komoly dilemmát vethetnek fel a szülőkben. Ennek ellenére olyan esetekben, amikor egyébként sem tudunk megfelelő minőségű nyersanyaghoz jutni, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy valamilyen kész bébiételt válasszunk, amelyek bizonyos fokig mégis ellenőrzöttebbek.

A kész bébiétel választásánál, érdemes elolvasni figyelmesen az összetevőket. Mivel ugyan káros anyagokat (pl.: hozzáadott színezőanyag, aroma,) nem tartalmaznak, de sokszor az üvegen feltüntetett gyümölcsöt vagy zöldséget csak részben tartalmazzák. Ha például sütőtököt szeretnénk adni kisbabánknak, és a sütőtökös kész bébiétel csak 50%-ban tartalmazza azt, akkor érdemes inkább házilag elkészíteni babánk számára.

Fotó:
pixabay.com

A gyermekkori szeretethiány tünetei és következményei

Indulatkezelési és kötődési nehézségek, szorongás, boldogtalan szerelmi élet. Szerencsére a gyerekpszichológiai szakirodalomban és a közbeszédben is egyre több szó esik a korai szeretethiány káros és hosszútávú hatásairól. De vajon hogyan ismerhetjük fel a megfelelő szülői figyelem hiányát, és egyáltalán hogyan kell helyesen szeretni a kicsiket?

Járjunk babaúszásra?

A babaúszásról érdekes módon megoszlanak a vélemények, az orvosok, szülők, védőnők és gyógypedagógusok mind más véleményt fogalmaznak meg a „babauszi” hasznosságáról. Összeszedjük a pro és kontra érveket, véleményeket.

Miért járjunk babamasszázsra?

A babamasszázsról a kisgyerekes anyukák vagy várandós kismamák bizonyára már hallottak, s talán másoknak sem újkeletű, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Utána olvastunk a babamasszázs hatásainak, előnyeinek.

A gyerekek egészségének megőrzése – mit tehet a szülő?

Az életmód az évtizedek múlásával egyre változik, az egészség azonban mindig a legfontosabb kincsünk marad, különöse tekintettel a gyermekeink egészségére, melynek megőrzése a mi felelőségünk.

Gyakrabban lesz beteg, ha közösségbe kerül a gyerek?

Szeptemberrel elkezdődött az ősz, s ezzel sok kisgyerekes (és nagy gyermekes) családban is egy új időszámítás: a közösségbe kerülés/visszakerülés ideje. Kezdődik a suli, újra indul a hétköznapi mókuskerék.