Menü

Csak odafigyelés kérdése

A nyugati világban, a fejlett országokban általában nincs gond a gyermekek ellátásával, táplálásával, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fiatalok mindent megkapnak, amire szükségük van fejlődésükhöz. Mire kell odafigyelni?

A baba-, a gyermek és természetesen az egész élelmiszerpiacot tekintve igazi termékdömping tapasztalható. A nyugati szülő nem győzi követni a trendeket, böngészni a polcokat, választani a különböző táplálékfajták, -félék közül, s az esetek jelentős részében széles kínálattal kényezteti csemetéjét.

Ezzel együtt gyakran előfordul, hogy a gyerekek, legyenek kisebbek, vagy nagyobbak, nem visznek be elegendő menyiséget bizonyos tápanyagokból.

Az első és legfontosabb a D-vitamin, amelynek jelentőségét már régóta hangoztatják a kutatók. A D-vitaminnal az a probléma, hogy hagyományos táplálékkal viszonylag keveset juttatunk a szervezetünkbe, pedig a napsütéses időszakon kívül is szükségünk van rá. Ami a gyerekeket illeti, nekik elsősorban a megfelelő csontfejlődés, valamint immunrendszerük erősítése miatt fontos a dolog. Ha nincs hal és máj az étrendben, akkor maradnak a speciális élelmiszerek, vagy a táplálékkiegészítők.

A D-vitaminnal szorosan összefügg a kalcium, amely szintén alapvető alkotóeleme a jól fejlődő csontoknak. A megfelelő mennyiség érdekében a tej és tejtermékek mellett érdemes banánt, esetleg mandulát és brokkolit bevezetnünk gyermekünk étrendjébe.

A kálium és a vas szintén fontos, ha a gyerekek szervezete hiányt szenved valamelyikben, rossz közérzettel, levertséggel, teljesítmény csökkenéssel, vagy akár fejlődési rendellenességgel szembesülhetünk.

Oda kell figyelni a jelekre, mert az eltérő fejlődés, illetve a már említett tünetek gyakran jelezhetnek valamilyen ásványi anyag, vagy vitaminhiányt.

Fotó:
pixabay.com

Bőrfeszesítő tippek a terhesség utáni időszakra

A terhesség 9 hónapja alatt a bőr a hasadon megnyúlt. Ne érezd magad rosszul amiatt, ha a baba érkezésével nem alakul vissza egyből a szülés előtti állapotba. Jusson eszedbe, hogy bár a hasfalad most nem hibátlan, de fantasztikus dolgot vitt véghez a tested, hiszen életet teremtett!

Ez a legideálisabb kor gyermekvállalásra

Napjaink életvezetési tudatosságát komolyan áthatja a gyermektervezés kérdésköre, amely során beszélhetünk pszichológiai, egzisztenciális és biológiai szempontokról – ezek figyelembevétele nélkülözhetetlen a gyermekvállalás első fázisában.

Mi az integrációs zavar

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki egy gyermekpszichológus. Az integrációs zavar lényege, hogy az agy nem képes megfelelően működni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokat okozhat.

Étvágygerjesztő praktikák gyerekeknél

Vannak jó étvágyú kisgyerekek, vannak, akik válogatósak, csak bizonyos ételeket hajlandóak megenni, s vannak kifejezetten rosszevő gyerekek, akiknél különböző trükköket vetnek be a szülők, hogy sikerüljön pár falatot „beléjük imádkozni”. Mivel segíthetjük az étkezéshez való hozzáállásukat?

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?