Menü

Csak odafigyelés kérdése

A nyugati világban, a fejlett országokban általában nincs gond a gyermekek ellátásával, táplálásával, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fiatalok mindent megkapnak, amire szükségük van fejlődésükhöz. Mire kell odafigyelni?

A baba-, a gyermek és természetesen az egész élelmiszerpiacot tekintve igazi termékdömping tapasztalható. A nyugati szülő nem győzi követni a trendeket, böngészni a polcokat, választani a különböző táplálékfajták, -félék közül, s az esetek jelentős részében széles kínálattal kényezteti csemetéjét.

Ezzel együtt gyakran előfordul, hogy a gyerekek, legyenek kisebbek, vagy nagyobbak, nem visznek be elegendő menyiséget bizonyos tápanyagokból.

Az első és legfontosabb a D-vitamin, amelynek jelentőségét már régóta hangoztatják a kutatók. A D-vitaminnal az a probléma, hogy hagyományos táplálékkal viszonylag keveset juttatunk a szervezetünkbe, pedig a napsütéses időszakon kívül is szükségünk van rá. Ami a gyerekeket illeti, nekik elsősorban a megfelelő csontfejlődés, valamint immunrendszerük erősítése miatt fontos a dolog. Ha nincs hal és máj az étrendben, akkor maradnak a speciális élelmiszerek, vagy a táplálékkiegészítők.

A D-vitaminnal szorosan összefügg a kalcium, amely szintén alapvető alkotóeleme a jól fejlődő csontoknak. A megfelelő mennyiség érdekében a tej és tejtermékek mellett érdemes banánt, esetleg mandulát és brokkolit bevezetnünk gyermekünk étrendjébe.

A kálium és a vas szintén fontos, ha a gyerekek szervezete hiányt szenved valamelyikben, rossz közérzettel, levertséggel, teljesítmény csökkenéssel, vagy akár fejlődési rendellenességgel szembesülhetünk.

Oda kell figyelni a jelekre, mert az eltérő fejlődés, illetve a már említett tünetek gyakran jelezhetnek valamilyen ásványi anyag, vagy vitaminhiányt.

Fotó:
pixabay.com

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.