Menü

Leszel a szemem? – okostelefon alkalmazás vakok segítésére

Sok kritika éri a felgyorsult világot, és az okostelefon eszközöket, amiért elvesz az emberi kapcsolatokból, és a gyakorlati előnyök mellett rengeteg hátránya van az életünkre nézve, például túlságosan sok felesleges időt szentelünk a képernyőjébe bújva. Szerencsére egyre több olyan alkalmazás van, amelyek igazán hasznosak. Megjelent már a szociális vonal is az applikációk között, melynek révén jótékonykodni tudunk, felajánlhatunk valakinek egy-egy tál ételt, vagy a legújabb: a látásunkat kölcsönözhetjük vak emberek számára.

A Be My Eyes (azaz légy a szemem) elnevezésű applikáció arra való, hogy a látó emberek bármilyen helyzetben segíteni tudjanak a vak, vagy gyengénlátó társaiknak – földrajzi akadályok nélkül. Az egyelőre még csak iPhone-ra elérhető alkalmazás, és a telefon kamerája beizzításával segíthetünk abban, hogy a vak személy jó buszra száll-e, vagy éppen mikor jön a következő járat, mikor jár le az étel szavatossági ideje, hogy a megfelelő házszámnál jár-e, ha meg akar keresni egy címet, ésatöbbi. A variációk végtelenek, hogy éppen miben kellhet a segítség.

Mindehhez a dán fejlesztésű applikáció videóhívást használ, majd a kamera segítségével pár perc alatt bármit megnézhetünk valakinek. Aki szociális érzékenységű, és önkéntesen segítene, annak ez egy kiváló lehetőség, a regisztráció ráadásul nem jár egyúttal kötelezettséggel – ha éppen nem érünk rá segíteni, a rendszer más felhasználóhoz kapcsolja a segítségkérőt. Nem kell hozzá feltétlenül nyelvtudás sem, ugyanis magyar nyelvet is beállíthatunk, de mini nyelvgyakorlásként is beválnak a hívások.

Ha azt gondoljuk, hogy ez a rendszer nehezen fog működni, mert mindig több lesz a kérés, mint a segítségnyújtó, akkor szerencsére pozitívan kell csalódnunk, ugyanis jelenleg tizennégyszer több a segítő személyként, mint a segítségkérőként regisztrált felhasználó. Ez azért reménykeltő, hogy nem is olyan elidegenedett a társadalmunk, mint ahogy azt gondolnánk.

A fejlesztők ígérete szerint az applikáció hamarosan Androidos készülékekre is elérhető lesz, ez várhatóan még inkább megdobja majd a felhasználók számát. 

Fotó:
pixabay.com

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.

Tippek stresszevés ellen

Ha úgy érezzük, elborít bennünket a harag, a kétségbeesés, a szorongás vagy a szomorúság, nagyon könnyű egy hatalmas tál süteménytől remélni a megkönnyebbülést.

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Függőség tünetei

A szenvedélybetegségből fel lehet épülni. A kezelés célja több mint az ivás vagy a drogozás beszüntetése. A cél a kiegyensúlyozott és termékeny élet biztosítása.