Menü

Leszel a szemem? – okostelefon alkalmazás vakok segítésére

Sok kritika éri a felgyorsult világot, és az okostelefon eszközöket, amiért elvesz az emberi kapcsolatokból, és a gyakorlati előnyök mellett rengeteg hátránya van az életünkre nézve, például túlságosan sok felesleges időt szentelünk a képernyőjébe bújva. Szerencsére egyre több olyan alkalmazás van, amelyek igazán hasznosak. Megjelent már a szociális vonal is az applikációk között, melynek révén jótékonykodni tudunk, felajánlhatunk valakinek egy-egy tál ételt, vagy a legújabb: a látásunkat kölcsönözhetjük vak emberek számára.

A Be My Eyes (azaz légy a szemem) elnevezésű applikáció arra való, hogy a látó emberek bármilyen helyzetben segíteni tudjanak a vak, vagy gyengénlátó társaiknak – földrajzi akadályok nélkül. Az egyelőre még csak iPhone-ra elérhető alkalmazás, és a telefon kamerája beizzításával segíthetünk abban, hogy a vak személy jó buszra száll-e, vagy éppen mikor jön a következő járat, mikor jár le az étel szavatossági ideje, hogy a megfelelő házszámnál jár-e, ha meg akar keresni egy címet, ésatöbbi. A variációk végtelenek, hogy éppen miben kellhet a segítség.

Mindehhez a dán fejlesztésű applikáció videóhívást használ, majd a kamera segítségével pár perc alatt bármit megnézhetünk valakinek. Aki szociális érzékenységű, és önkéntesen segítene, annak ez egy kiváló lehetőség, a regisztráció ráadásul nem jár egyúttal kötelezettséggel – ha éppen nem érünk rá segíteni, a rendszer más felhasználóhoz kapcsolja a segítségkérőt. Nem kell hozzá feltétlenül nyelvtudás sem, ugyanis magyar nyelvet is beállíthatunk, de mini nyelvgyakorlásként is beválnak a hívások.

Ha azt gondoljuk, hogy ez a rendszer nehezen fog működni, mert mindig több lesz a kérés, mint a segítségnyújtó, akkor szerencsére pozitívan kell csalódnunk, ugyanis jelenleg tizennégyszer több a segítő személyként, mint a segítségkérőként regisztrált felhasználó. Ez azért reménykeltő, hogy nem is olyan elidegenedett a társadalmunk, mint ahogy azt gondolnánk.

A fejlesztők ígérete szerint az applikáció hamarosan Androidos készülékekre is elérhető lesz, ez várhatóan még inkább megdobja majd a felhasználók számát. 

Fotó:
pixabay.com

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!