Menü

Egyen mákot az erős csontokért!

A mák az egyik legjobb csonterősítő! Érdekes módon erre a titokra egy szlovák temető feltárásakor ébredtek rá: az itt rég eltemetett emberek csontváza tökéletesen és megdöbbentően ép volt. A vizsgálatok kiderítették, hogy mindez a magas mákfogyasztásnak volt köszönhető - a mák a csallóközi terület egyik fő bevételi forrásának számított.

Bár sokan a tejtermékekre esküsznek csonterősítőként, és a csontritkulás megelőzése érdekében ennek fogyasztását javasolják leggyakrabban, a vizsgálatok szerint a rendszeres mák, vagy mákolaj fogyasztásával ennél sokkal kiválóbb hatást lehet elérni. A titok nem bonyolult, a mák ugyanis nagyon sok kalciumot, vasat, valamint folsavat tartalmaz. Így fogyasztása kismamáknak is kifejezetten ajánlott! Remélhetőleg már eltűnőben van az a nézet, hogy a mákfogyasztás kábító hatású – aki otthon evett mákos bejglit, tésztát, az tudja, hogy ez nem igaz (a kábító hatás eléréséhez nem a mákszemeket alkalmazzák). Ma már egyre több mákos recepttel találkozhatunk, így nem kényszerülünk csak a klasszikus mákos ételek fogyasztására.

Ráadásul megismerkedhetünk a mák több fajtájával (létezik kék, fehér és sárga mák is!), valamint kapható a mákolaj, ami koncentráltan tartalmazza a mák csonterősítő hatású részeit. Ugyanis a benne található anyagok megállítják a csontszövet leépülését, majd elkezdik azt újraépíteni. A pozitív hatás 6-16 hónap elteltével érzékelhető egyéntől és állapottól függően. A mákolaj bár nem olcsó (kb. 5000 Ft-ba kerülhet egy liter), pozitív hatása miatt megéri az árát. Felhasználható péksüteményekhez, salátákhoz, desszertekhez, palacsintához, fagylaltokhoz. Önmagában is finom, és a pozitív hatás eléréséhez már napi 1-2 kiskanálnyi mákolaj fogyasztása elegendő.

A mák eredetileg Indiából származik, de kis hazánkban népi eledelnek számít. A klasszikus fajtáján kívül a fehér mákot kedvelik leginkább, amelynek világos színe, kissé dióra emlékeztető íze sokak számára vonzó. 

Fotó:
pixabay.com

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.