Menü

A szoptatás nemcsak a babának jó

Köztudott, hogy az anyatej milyen fontos az újszülöttek számára, de a szoptatás egyéb szempontok miatt is nagyon kívánatos. A tejelválasztás serkentését, és az anyatej korai elapadásának megelőzését pedig néhány, egyszerű praktikával segíthetjük.

Visszatérve a szoptatás sokoldalú jótékony hatásaira, a kisbaba táplálása és megnyugtatása mellett, kifejezetten gyorsítja a szülésből való felépülést is. A mellbimbók stimulálása ugyanis gyorsítja a méh összehúzódását. Ráadásul a rendszeres, hónapokon át tartó szoptatatás „eltünteti” a várandóság alatt felszedett, felesleges plusz kilókat is. Fogamzásgátló hatása pedig ugyan nem egyértelmű, de mindenesetre a szoptatás esetén általában a menstruáció nem tér vissza a szülést követő hónapokban, ami egyúttal megakadályozza a súlyos vashiány kialakulását.

Tehát a szoptatásnak valóban fontos funkciói vannak, az általa kialakuló baba-mama kapcsolatról illetve kötődésről nem is beszélve. De mit tegyünk, hogy elősegítsük a tejelválasztást, és hogy ne apadjon el korán a tejünk?

A szülést követően a különböző hormonok hatására azonnal, vagy pár napon belül megindul a tejelválasztás. Hogy ezt elősegítsük fontos, hogy minél többet tartsuk babánkat a közelünkben, és tegyük őt mellre, akkor is, ha úgy érezzük, még nem termelődik az anyatej. Ezek az ingerek ugyanis erős hatással vannak a hormonális működésre. Az energia bevitel és a folyadékfogyasztás (legalább 2 liter naponta) már az első napokban és a későbbiek folyamán is nagyon fontos. Szakemberek szerint a szoptatás alatt is ajánlatos inni a kismamának, mivel a tejtermelődés leginkább a szoptatás alatt indul be.

Ha túl korán apad a tejünk, ne féljünk attól, hogy esetleg pótlásra van szükség, hiszen a szorongás még inkább gátolja a tejtermelést. Ha csökken az anyatej mennyisége, érdemes nem kihagyni az éjszakai szoptatásokat sem. Két mellből történő etetés során pedig mindig azt a mellet ajánljuk fel a babának elsőként, amiből utoljára szopizott, és emiatt kevesebb tej van benne.

És bár nem tűnik olyan hasznos tanácsnak, de mégis érdemes odafigyelni arra, hogy a kismama mennyit pihen. A szakemberek legalább 6-7 órás éjszakai alvást, és 1-2 órás napközbeni pihenést tartanak kívánatosnak a kismama számára. A pihenés ugyanis oldja a feszültséget, türelmesebbé teszi az anyukát, és jótékony hatással van a tejtermelődésre nézve is.

Fotó:
pixabay.com

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?