Menü

E-book olvasó, vagy papír alapú könyvek? Mindkettő!

Az e-book olvasó, azaz az elektronikus könyvolvasó szerkezet sokak körében azért nem népszerű, mert állítják: jobban szeretnek papír alapon olvasni. Pedig a kettő nem zárja ki egymást: az e-book olvasót kiválóan használhatjuk a normál könyvek kiegészítéseként.

Attól, hogy e-book olvasót használunk, nem kell teljesen leszoknunk a papíralapú könyvek olvasásáról. Egyszerre kihasználhatjuk mindkettő előnyeit, hiszen egyik nem zárja ki a másikat. Összegyűjtöttük, hogy melyiket miért szeretjük – s mi sem bizonyítja jobban, hogy bizony jól megfér egymás mellett az elektronikus kütyü, és a klasszikus könyvek.

Azért szeretjük az e-book olvasót, mert:

  • Kb.  15-20 könyv árából kiváló minőségű szerkezetet kaphatunk, miközben átlagosan 500 könyvet tárolhatunk rajta, amit bármikor cserélgethetünk.
  • Könnyű hordozni. Akik szeretnek egyszerre több könyvet is olvasni, és a hangulatuktól függ, hogy éppen melyiket veszik elő, azok számára nagyon praktikus kis szerkezet. Utazáshoz pl. kiváló, hogy nem szükséges nehéz könyveket magunknál hordanunk, csak bármikor előkaphatjuk az e-book olvasónkat egy kis táskából.
  • A háttérvilágítással is rendelkező e-book olvasókat akkor is tudjuk használni, ha épp sötét van, de nem szeretnénk, nem tudunk villanyt gyújtani, pl. amikor alszik mellettünk valaki, vagy távolsági buszon.
  • Az e-book olvasó környezetbarát: az elektronikus könyvek elkészítéséhez nem kell fákat kivágni
  • Az elektronikus könyv akár szemüveg nélkül is olvasható, hiszen a betűméret tetszés szerint beállítható rajta
  • Különösen előnyös lehet olyan könyvek esetén, amelyek nagyon hosszúak, mert azokat sokszor azért nem olvassuk el, mert nem tudjuk magunkkal vinni olyan helyre, ahol általában olvasni szoktunk.
  • Az e-book olvasón „büntetlenül” lehet aláhúzni a számunkra tetsző részeket, kiemelhetünk érdekes gondolatokat: a highlight, azaz a szövegkiemelés funkcióval. Ezeket aztán egymás után elolvashatjuk kigyűjtve, nem kell hozzá a teljes könyvet fellapozni. Így még tanuláshoz is hasznos lehet ez az eszköz.

Azért szeretjük a papír alapú könyvet, mert:

  • Fantasztikus kézbe venni a könyveket, gyakorlatilag tapinthatóvá válik általa valami értékes. Megsimogatni a lapokat, szemlélni a borítót, beleszagolni a régi, vagy éppen frissen nyomtatott könyvbe… Ezt az élményt csak egy klasszikus könyv tudja adni.
  • A felmérések szerint könnyebben meg tudjuk jegyezni a papír alapon olvasott dolgokat, mint azt, amit elektronikusan olvasunk. Ráadásul egy kutatás szerint szebbet álmodunk, valamint nyugodtabb az alvás, ha este inkább a papíralapú könyvet választjuk az e-book olvasóval ellentétben.
  • A papír alapú könyvben ezerféle módon jelölgethetünk, rajzolgathatunk – már akinek nem számít szentségtörésnek az ilyesmi.
  • Ajándékba adni igazából csak nyomtatott könyvet jó. Amit be tudunk csomagolni, át tudunk adni, az elejébe bele tudunk írni valami személyeset…
  • Sőt, a szerzővel is csak a papíralapú könyvet tudjuk dedikáltatni.
  • Valahogy van egy olyan érzése az embernek, hogy a fontos könyvek kézzelfogható formában kell, hogy jelen legyenek az életében. Jó belelapozni, és a könyvespolcok a lakás leghangulatosabb részei.
  • A klasszikus könyveknek már a megvásárlása is hangulatosabb, hiszen a könyvesboltoknak, antikváriumoknak különös varázsa van. Elektronikus könyvet maximum webáruházból tudunk rendelni, vagy letölthetjük valamilyen weboldalról – hát ez közel sem olyan romantikus.

Mint láthatjuk, mindegyiknek vannak előnyei, és igazából jól kiegészítheti egymást az elektronikus, valamint a papíralapú könyv anélkül, hogy egyik kizárná a másikat. 

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.