Menü

Különös odafigyelést igényelnek a gyerekek a nyári szünet előtt

A gyerekek általában nagyon elfáradnak a nyári szünet előtti utolsó időszakra, ezért különös törődést igényelnek ezekben a napokban. A visszaszámlálás megkezdődött, de a szülői figyelmet sokszorosítani kell. 

Nagyon ritka az, hogy a gyerekek a szünet előtti izgalomban nagy lendületet kapnak, és szorgalmasan tanulnak. Inkább az ellenkezője jellemző: a tanév végére elfáradnak, figyelmük pedig csökken, ahogy közeledik a kikapcsolódás ígérete, és egyre szebb az idő, amikor már nehéz bent ülni a tanteremben és az iskolapadban. 

Érzik ezt a tanárok is, és a jószívű nevelők igyekeznek könnyíteni a gyerekekek terheit a tanév utolsó időszakában, de nekik is kötelezettségeik vannak, és a meghatározott tananyag, valamint tanterv köti őket. Így inkább a szülői plusz odafigyelés lendítheti át a csemetéket az utolsó tanítási napok nehézségein. 

Sok gyermek ilyenkor lerontja a jegyeit, valamint nehezebben figyel oda az iskolai dolgokra. Tanuljunk velük többet, segítsük őket a házi feladatok megoldásában, tehermentesítsük őket az egyéb kötelezettségeik alól! Ösztönözzük őket pozitívan, próbáljunk plusz motivációs rendszert bevezetni, de mindenképpen érzékeltessük velük, hogy segítjük őket és számíthatnak ránk. 

A jelenség nem meglepő, felnőttek esetén is jelentkezik, amikor azt érzékelik a szabadság előtt, hogy nagyon elfáradtak, és szükségük van a pihenésre. A gyerekek ugyanígy vannak ezzel, emiatt pedig adott esetben szétszórtabbak, valamint nehezükre esik a korábbival megegyező teljesítményt nyújtani. Ezért elvárások helyett inkább tudatosítsuk magunkban, hogy a jelenség természetes. 

Nagyon fontos, hogy ebben az időtartamban a gyerekek még többet aludjanak. Mindezt nem egyszerű kivitelezni, hiszen csábítanak a szabadtéri programok, valamint az, hogy sokáig van világos. Ennek ellenére a kevés alvás csak ront a helyzeten, így inkább ezen a területen legyünk szigorúbbak a jegyekkel és tanulással kapcsolatos elvárások helyett. 

Az is segíthet, ha a gyermek tudja, hogy mire számíthat: pontosan hány napot kell még iskolába járnia, valamint hogyan fog telni a nyári szünete: milyen programjai lesznek, mikor ki fog rá vigyázni, mikor kivel fog időt tölteni.

Fotó: 
Pixabay.com 

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.