Menü

Óvatosan a légkondival!

  • Dátum: 2015.06.14., 16:02

Mostanság a nyáron előforduló megfázások egyik leggyakoribb okozója: a légkondi. Óvatosan bánjunk a használatával, és a légkondicionálást alkalmazó épületekben jobban öltözzünk fel, különben könnyen megfázás lehet a vége még nyáron is!

Manapság a légkondik használata egyre elterjedtebb. Éppencsak vége van a fűtésszezonnak, máris áttérnek a légkondicionálás használatára. A szervezetünknek azonban nem ennyire egyszerű az átállás, hogy csak benyomunk egy másik gombot. Ugyanez igaz arra, amikor a kinti hőségből belépünk az épület hűvös levegőjére, vagy ott tartózkodunk egész nap, esetleg autóban használjuk a kellemesnek bizonyuló hűtést.

Gyakori, hogy az adott pillanatban nem is érezzük, hogy problémát okozhat a hűtött levegő. Felhevült testünknek még jól is esik - legalábbis az adott pillanatban azt hisszük. Csakhogy az ember érzékenyebben reagál a melegről hidegre való váltásra, mint fordítva. A hirtelen hűvös befújt levegő ugyanúgy veszélyt rejt magában, mintha egész nap a fridzsiderré változtatott épületben, vagy kocsiban ülünk. 

A légkondit ma már nehéz elkerülni, hiszen egyre több helyen alkalmazzák, és sok esetben hálásak is vagyunk érte, ha nem kell hőgutát kapnunk nyáron azon a helyen, ahol éppen tartózkodunk. Azonban a megelőzésre figyeljünk és legyünk körültekintőek! Ha rajtunk múlik, akkor akármennyire is melegünk van, ne kapcsoljuk jéghidegre és maximális fokozatra a légkondicionálást, hanem fokozatosan hűtsük le magunk körül a levegőt, sőt ha tehetjük, a készülék ne közvetlenül ránk fújja azt. 

Amennyiben a légkondit nem mi szabályozzuk, úgy ne legyünk restek felkészülni: inkább terítsünk magunkra egy kendőt, vegyünk fel egy vékony kardigánt, és ezeket mindig hordjuk magunknál! Ne tévesszen meg minket az általános gondolat, miszerint "nyár van, pólóban kell lenni" - mindez még nyáron sem igaz egy 18 - 21 fokosra hűtött hőmérsékletű helyiségre, főleg akkor, ha a kinti 30 fokos melegből lépünk be oda, és tartózkodunk ott. 

Mindemellett a másik problémaforrás, ha a légkondicionáló berendezéseket nem tisztítják megfelelően. Ebben az esetben sok baktérium forrásai lehetnek ezek a készülékek. Így ha rajtunk múlik, mindig figyeljünk oda erre, legalább az autónkban és az otthonunkban!

Fotó:
Pixabay.com

Filléres trükkök

A szépségipar mindent el akar adni, nem győznek újabb alapanyagokat felfedezni, trendi csomagolásban új piperéket piacra dobni. Pedig, akkor is lehet valaki csinos, szép és ápolt, ha konkrétan ezer forintot szán rá ebben a hónapban, hogy foglalkozzon magával. Nézzük azt az ezrest!

Munkahelyi zaklatás

Tabutémaként kezeljük, pedig el sem hinnénk, mennyi embert érint. Mindenképpen érdemes beszélni róla, hiszen mi is sokféleképpen kerülhetünk kínos és szerencsétlen helyzetekbe a munkánk kapcsán. Ezeket pedig olykor egyszerű megoldani, máskor pedig nincs más lehetőségünk, mint kilépni abból a környezetből.

Gondolnád?

Gondolnál arra, hogy a rágógumi miatt nem fogysz? Vagy az energiaital miatt? Hogy mi a baj a reggelizőpehellyel és miért nem egészséges a bolti gyümölcsjoghurt vagy salátaöntet?

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.

Önsegítő pszichológiai trükkök

Szinte minden nap egy érzelmi hullámvasúton utazunk, a negatív állapotokba ragadva pedig értékes perceket, órákat vesztegethetünk el az időnkből. Pedig az érzéseinket már pusztán azzal is tudjuk kontrollálni, ha alaposan megfigyeljük őket.