Menü

Óvatosan a légkondival!

  • Dátum: 2015.06.14., 16:02

Mostanság a nyáron előforduló megfázások egyik leggyakoribb okozója: a légkondi. Óvatosan bánjunk a használatával, és a légkondicionálást alkalmazó épületekben jobban öltözzünk fel, különben könnyen megfázás lehet a vége még nyáron is!

Manapság a légkondik használata egyre elterjedtebb. Éppencsak vége van a fűtésszezonnak, máris áttérnek a légkondicionálás használatára. A szervezetünknek azonban nem ennyire egyszerű az átállás, hogy csak benyomunk egy másik gombot. Ugyanez igaz arra, amikor a kinti hőségből belépünk az épület hűvös levegőjére, vagy ott tartózkodunk egész nap, esetleg autóban használjuk a kellemesnek bizonyuló hűtést.

Gyakori, hogy az adott pillanatban nem is érezzük, hogy problémát okozhat a hűtött levegő. Felhevült testünknek még jól is esik - legalábbis az adott pillanatban azt hisszük. Csakhogy az ember érzékenyebben reagál a melegről hidegre való váltásra, mint fordítva. A hirtelen hűvös befújt levegő ugyanúgy veszélyt rejt magában, mintha egész nap a fridzsiderré változtatott épületben, vagy kocsiban ülünk. 

A légkondit ma már nehéz elkerülni, hiszen egyre több helyen alkalmazzák, és sok esetben hálásak is vagyunk érte, ha nem kell hőgutát kapnunk nyáron azon a helyen, ahol éppen tartózkodunk. Azonban a megelőzésre figyeljünk és legyünk körültekintőek! Ha rajtunk múlik, akkor akármennyire is melegünk van, ne kapcsoljuk jéghidegre és maximális fokozatra a légkondicionálást, hanem fokozatosan hűtsük le magunk körül a levegőt, sőt ha tehetjük, a készülék ne közvetlenül ránk fújja azt. 

Amennyiben a légkondit nem mi szabályozzuk, úgy ne legyünk restek felkészülni: inkább terítsünk magunkra egy kendőt, vegyünk fel egy vékony kardigánt, és ezeket mindig hordjuk magunknál! Ne tévesszen meg minket az általános gondolat, miszerint "nyár van, pólóban kell lenni" - mindez még nyáron sem igaz egy 18 - 21 fokosra hűtött hőmérsékletű helyiségre, főleg akkor, ha a kinti 30 fokos melegből lépünk be oda, és tartózkodunk ott. 

Mindemellett a másik problémaforrás, ha a légkondicionáló berendezéseket nem tisztítják megfelelően. Ebben az esetben sok baktérium forrásai lehetnek ezek a készülékek. Így ha rajtunk múlik, mindig figyeljünk oda erre, legalább az autónkban és az otthonunkban!

Fotó:
Pixabay.com

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.