Menü

Miért szeretjük a brokkolit?

Nem volt mindig divat és lehetőség a brokkoli fogyasztására, kis hazánkban is inkább az utóbbi években vált népszerűvé. Pedig a hozzánk közeli Olaszországban őshonos ez a zöldségfajta, ahol már a római korban is fogyasztották. Nem véletlenül…

Tudta Ön, hogy a brokkoli a vadkáposzta egyik változata, és közeli rokonságot ápol a fejeskáposztával? Az viszont már a kinézetéről is könnyedén kitalálható, hogy a karfiollal is testvérséget ápolnak. Szerencsére egyre könnyebb hozzájutni a brokkolihoz, aminek örül mindenki, aki egészségesen kíván táplálkozni, és szeret főzni.

A brokkolihoz ugyanis nem kell konyhatündérnek lenni, hogy rengeteg változatban elkészíthessük. Nagyon finom sütve, rántva, továbbá a krémlevesként való elkészítési mód az egyik legelterjedtebb, de kevesen tudják, hogy főzelékként készítve is nagyon finom. A grillre akár fűszerezve, akár natúr módon feltehetjük, így pedig érezhetjük a valódi, eredeti ízét. A szakértők szerint párolva ajánlott leginkább a fogyasztása, mert így tartja meg legjobban az értékes tápanyagait.

Ugyanis a brokkoli dúskál a vitaminokban, például folsavat, vasat és C-vitamint tartalmaz. Emiatt kismamáknak kiemelten javasolt beilleszteni a várandósság- és szoptatás alatti étrendbe. Nyáron különösen ajánlott a fogyasztása mindenki számára, hiszen tele van béta-karotinnal, amely segít megóvni a bőrünket. A rák megelőzésében is nagyon fontos növényként tartják számon, ugyanis kiválóan méregtelenít, és segít eltüntetni a szervezetből a rákkeltő anyagokat.

A gasztronómiában a megjelenése miatt is különösen kedvelik kinézete, ínycsiklandozó zöld színe miatt minden ételt feldob, de nem csak a kinézete, hanem az íze segítségével is.

Elő tehát a fazékkal, és készítsünk brokkolit! Hetente ugyanis legalább egyszer ajánlott karfiolt, vagy brokkolit tenni az étrendünkbe. 

A megfelelési kényszer lélektana, avagy a belső elvárások csapdájában

A megfelelési kényszer a modern társadalom egyik leggyakoribb, mégis legtöbbször rejtve maradó lelki jelensége. Lényege, hogy az ember állandó belső nyomást érez arra, hogy mások elvárásainak megfeleljen, akkor is, ha ez a saját igényei, határai vagy jólléte rovására megy. Bár a köznyelv néha „kényszernek” nevezi, valójában nem kényszerbetegség, hanem egy szorongásból, önértékelési bizonytalanságból és korai tanult mintákból kialakuló működésmód.

Magány az ünnepek alatt: Ne a ChatGPT-vel töltse az ünnepeket

Az ünnepek időszaka sokak számára meghitt, családias hangulatú periódus, másoknak viszont fájón kiélezheti a magány érzését. És igen, bármennyire is cuki társaság tud lenni elsőre egy chatgpt, teljesen jogos a cikk címe: az ünnepek nem arról kell szóljanak, hogy valaki kizárólag egy mesterséges intelligenciával beszélgessen.

A bőrviszketés fiziológiája és okai

A viszketés a bőrben lévő idegvégződések ingerlése révén jön létre, amelyek a gerincvelőn keresztül az agyba továbbítják a jelet. A kiváltó okok két nagy csoportra oszthatók: a bőrbetegségekre és a szisztémás (belgyógyászati) betegségekre.

Mit adhat a sötétségterápia a digitális világban?

A sötétségterápia elsőre talán extrémnek hangzik, de valójában egy régi időkben is alkalmazott technológia, ami a teljes fénymegvonást használja arra, hogy az idegrendszer levegőhöz jusson. Nem csodaszer és nem is óriási különlegesség, mégis kapaszkodót adhat azoknak, akik túlterhelten élik a mindennapjaikat, és már azt érzik, hogy a külvilág egyszerűen túl zajos számukra.

Fibromyalgia, a test jelez az elfojtott érzések miatt

Amikor valamink fáj, annak oka van akár egy kellemetlen kór is állhat a háttérben, de minden fájdalom egy jelzés a testünktől, hogy valami nincs rendben.