Menü

Ökofalu működik a nagyvárosban

Egyre többen érdeklődnek az egészséges életmód és a környezetbarát életvitel iránt. Ahogy egyre tudatosabbá válnak az emberek, ráébrednek, hogy az élelmiszerboltokban alig találkozni egészséges élelmiszerekkel, valamint hogy mindenkinek egyenként tennie kell azért, ha szeretné környezetbarátabbá tenni a háztartását. Sokan azt gondolják, hogy mindehhez tanyára kell költözni és saját gazdaságot üzemeltetni, városlakóként nem sokat tehetnek.

A szegedi Falu a városban program bebizonyította, hogy az öko-szemlélet sok elvét a nagyvárosban élve is megvalósíthatjuk a közösségi összefogás erejével. Tavaly novemberben már hírt adtunk az induló projektről, amikor interjút készítettünk a program életre hívójával, Ábrahám Krisztiánnal. A virtuális ökofalu és szívességkör azóta megmutatta, hogy van létjogosultsága a szemléletváltásnak városi környezetben is.

A Norvég Civil Támogatási Alap segítségével megvalósuló projekt keretében a szívességkörhöz csatlakozók részére immár több, mint 120 darabból álló kölcsönözhető eszközpark áll az érdeklődő majdnem 100 család rendelkezéésre; a gabonaőrlő malomtól kezdve a tésztakészítő gépen át a takarékos gyorsfőző kuktáig és a mulcsozó gépig rengeteg féle használati tárgy elérhető. Ennek lényege, hogy az egészséges életmódhoz, háztartáshoz, kerti munkához jól használható eszközöket nem kell drága pénzért megvenni, hanem mindez suskával, a helyi virtuális fizetőeszközzel kölcsönözhető. Ugyanezzel „fizethetőek” a körben gazdát cserélő szívességek is.

Ehhez csupán arra van szükség, hogy az érdeklődő belépjen a suska-körbe. Ezzel kap egy kis füzetet, amelybe a kölcsönzések díja, a szívességek értéke suska-alapon kerül elszámolásra, valamint az aktuális egyenleget is vezetik. Nem oda-vissza cserélődnek tehát a dolgok, hanem a teljes körön belül. Látható tehát, hogy a tagok életét anyagilag is megkönnyíti a virtuális ökofalu-tagság: egyetlen forint nélkül vásárolhat, kölcsönözhet, csupán annyit kell tennie, hogy ő is hozzáadja a körhöz azt, amit tud: nem használt befőttesüvegeket, baráti segítségnyújtást, magánoktatást, stb.

A kezdeményezés közelebb hozza egymáshoz a helyieket, és emberközelibbé teszi a városi életet, valamint az étkezés, a háztartás zöldebb megoldásait mutatja be a résztvevőknek. Az egészséges és környezettudatos életmód felépítése nem könnyű azok számára sem, akik igyekezettel szeretnék azt megvalósítani, de a közösségi támogatás segít ebben.

A virtuális, szívesség-alapú ökofalu ötlete bárhol átvehető, a szegedi kezdeményezők szeretettel adják át a tapasztalataikat, információikat, a rendszer alapjait azok számára, akik a saját településükön szívesen valósítanának meg hasonló kezdeményezést.
Érdeklődni a http://www.szivessegkor-te.hu honlapon keresztül lehet.

Korábbi cikkünket itt olvashatják: http://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-11-02/falu-a-varosban-program-csereljen-szivessegeket

Filléres trükkök

A szépségipar mindent el akar adni, nem győznek újabb alapanyagokat felfedezni, trendi csomagolásban új piperéket piacra dobni. Pedig, akkor is lehet valaki csinos, szép és ápolt, ha konkrétan ezer forintot szán rá ebben a hónapban, hogy foglalkozzon magával. Nézzük azt az ezrest!

Munkahelyi zaklatás

Tabutémaként kezeljük, pedig el sem hinnénk, mennyi embert érint. Mindenképpen érdemes beszélni róla, hiszen mi is sokféleképpen kerülhetünk kínos és szerencsétlen helyzetekbe a munkánk kapcsán. Ezeket pedig olykor egyszerű megoldani, máskor pedig nincs más lehetőségünk, mint kilépni abból a környezetből.

Gondolnád?

Gondolnál arra, hogy a rágógumi miatt nem fogysz? Vagy az energiaital miatt? Hogy mi a baj a reggelizőpehellyel és miért nem egészséges a bolti gyümölcsjoghurt vagy salátaöntet?

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.

Önsegítő pszichológiai trükkök

Szinte minden nap egy érzelmi hullámvasúton utazunk, a negatív állapotokba ragadva pedig értékes perceket, órákat vesztegethetünk el az időnkből. Pedig az érzéseinket már pusztán azzal is tudjuk kontrollálni, ha alaposan megfigyeljük őket.