Menü

Hogyan neveli a gyerekét a vegetáriánus?

Manapság még mindig sok támadás éri a vegetáriánus étkezést, noha világviszonylatban minden ötödik ember húsmentes étkezést folytat. Ha belegondolunk, hogy ez az emberiség 20%-át jelenti, akkor talán beláthatjuk, hogy valószínűsíthető: így is lehet egészséges életet élni. A kritikusok első számú célpontja a vegák gyereknevelési metódusa: hogyan lehet ilyen módon felnevelni egy kis embert, és miként juthat hozzá a kicsi a megfelelő tápanyagokhoz?

Pedig a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. A titok, hogy semmit se erőltessünk a gyerekre – sem a húst, sem a húsnélküliséget. Igaz ez az ételek mennyiségére is: a legtöbb szülő és nagyszülő igyekszik túletetni a gyerekeket, aggódnak, amiért az túl keveset eszik. Holott a probléma abban rejlik, hogy az általa megevett étel mennyiségét a sajátjukhoz hasonlítják. Bele sem gondolnak, hogy egy kisebb gyereknek még jóval kevesebb ételre van szüksége. Az erőltetés révén aztán a gyerek sokkal jobban elutasítja az ételt, mint azt egyébként tenné, vagy éppen ellenkezőleg: tudat alatt szeretne megfelelni, így hát eszik akkor is, ha cseppet sem éhes, ez pedig gyorsan elhízáshoz vezet.

A húsevésre, vagy annak elkerülésére ugyanaz igaz a gyereknevelés során. Ne erőltessük rá a gyerekre a húsevést, de annak ellenkezőjét sem. Természetesen egy vegetáriánus családban valamivel nehezebb megoldani, hogy a gyermek húsételhez jusson, de semmi sem lehetetlen. Vásárolhatunk a számára egészséges forrásból származó csirkehúst, vagy szalámit, és meglátjuk, hogy szereti-e, igényli-e. Továbbá azt se feledjük, hogy a gyerek a hétköznapokban az otthonán kívül is sok helyen juthat húsos ételekhez. A menzán, a nagyszülőknél, táborokban, stb.

Természetesen a szülő nézőpontja automatikusan hatással lesz a gyerekre is, akár csak az egyik, akár mindkét szülő mellőzi a húsevést. Ez azonban nem probléma, egészen addig, amíg a gyermeknek van döntési lehetősége e tekintetben. Ha valaki aggodalmaskodik a gyerek egészsége miatt a csökkentet húsevési szokások mellett, akkor rendszeres orvosi ellenőrzéssel, valamint tudatos étrend összeállítással megelőzheti az esetleges hiányállapotot. 

Fotó:
Pixabay.com

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.