Figyeljük a testünket, hogy mi a jó nekünk
- Dátum: 2015.08.27., 20:45
- bőr, egészséges életmód, emésztés, glutén, harmónia, mozgás, önmegfigyelés, őszinteség, rost, tanácsadás, táplálkozás, tejtermékek
Szerencsére elterjedőben van az egészséges életmód, de egyúttal egyre több tanácsot, javaslatot olvashatunk arról, hogy mit együnk, milyen ételeket kerüljünk, hányszor és mit sportoljunk. Ezek az információk pedig ellent mondhatnak egymásnak – vajon miért? A válasz többek között az, hogy mindenkinek a teste másképp reagál.
„Ne fogyassz tejterméket, mert a tej csak a kisbociknak való! Ne egyél glutént, mert rossz hatással van a szervezetedre! Fogyassz minél több rostot, mert az jót tesz az emésztésnek!” – hallhatjuk és olvashatjuk az információhalmazban. Mindeközben lehet, hogy a Te tested teljesen másképp válaszol: elképzelhető, hogy kívánod a tejet, és úgy érzed, jót tesz az emésztésednek. Lehetséges, hogy igényled a glutént, mert így érzed táplálónak az étkezésedet. Benne van a pakliban, hogy a túl sok rost számodra szorulást okoz, hiába hirdetik mindenhol a jótékony hatását. Nem lehet tehát egységes, sablonos tanácsokat adni, ami mindenki számára megfelelő. A legfontosabb, hogy megfigyeljük saját magunkat.
A közérzetünk, a szervezetünk, a bőrünk, a hangulatunk mind-mind reagál az étkezésünkre. Így a megfigyelést komplex módon alkalmazzuk, holisztikus szemlélettel tapasztaljuk meg saját magunkon, hogy mitől érezzük igazán jól magunkat a bőrünkben. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben megtenni, ha őszinték vagyunk önmagunkhoz. Ne azért együnk, vagy ne együnk valamit, mert a barátnőnk is hasonlóan étkezik, vagy ezt javasolta egy híres életmód-tanácsadó. Inkább azért, mert azt tapasztaljuk saját magunkon, hogy nekünk így a jó, testileg és lelkileg is. Bár lehet, hogy jól esik a finomlisztes, mélyhűtött pogácsa, de a lelkünk mélyén érezni fogjuk, hogy nem teljes az örömünk, ha ilyesmit eszünk.
Fotó:
Pixabay.com
A szaglásvesztés kialakulásának tényezői

A szaglásvesztés, más néven anozmia, rendkívül fontos és összetett állapot, amelynek számos lehetséges oka van. A koronavírus-járvány során a szaglás elvesztése kiemelt figyelmet kapott, de más okok is hozzájárulhatnak ehhez a problémához. Az alábbiakban összefoglalom a szaglásvesztés leggyakoribb okait és jellemzőit.
Vigyázzunk az utakon!

Magyarországon évente 15.000 vadkár történik. Ebből a szempontból az ősz a legveszélyesebb időszak, mert ilyenkorra tehető a vadak párzási időszaka, ilyenkor gyakoribbak a balesetek. Nagy kárunk származhat egy ilyen váratlan találkozásból, ezért különösen óvatosan kell vezetni az érintett útszakaszokon.
A cipődivat jelentősége és folyamatos változása

A divat világában a cipők mindig is kiemelt szerepet játszottak. Van, aki számára ez az a ruhadarab, amit először megnéz egy emberen. Nemcsak praktikus szerepük van, hanem a személyes stílus kifejezésének egyik legfontosabb eszközei is. A kialakításuk folyamatosan változik, követve a társadalmi, gazdasági és kulturális trendeket, miközben a funkcionalitás és a kényelem is kulcsszerepet kell, hogy kapjon.
Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.
Élelmiszerek és adalékanyagok

Az élelmiszergyártás során 3000-nél is több különböző adalékot használnak a termékek megjelenésének, ízének és eltarthatóságának javítására. Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználása szigorú feltételekhez kötött, ugyanis egy részük ártalmas lehet.