Menü

Rejtett alkoholizmus

  • Dátum: 2015.09.24., 11:34

Az alkoholizmus sokkal bonyolultabb probléma, mint ahogy gondolnánk a hétköznapokban.

Laikus szemmel úgy tűnhet, egy alkoholistát messziről könnyű kiszúrni, lepattant, akaratgyenge személyek. Mindjárt árnyaltabb a kép, ha abból indulunk ki, hogy a szakemberek szerint szinte minden családban van legalább egy függő.

Azt is nehéz elfogadni laikusként, hogy az alkoholizmus egy betegség, pedig az, melynek kialakulásában szerepet játszik a szociális tanulás, és genetikai tényezők is determinálhatják. A komoly szerfüggőség mellett fontos kitérni az alkoholizmus kevésbé látványos formáira, melyek észrevétlenségük miatt rejtenek igazi veszélyt. Többek között például a feszültségoldó, úgy nevezett „szociális” ivás is előbb utóbb kémiai és lelki függőséget eredményez.

Sok családban jellemző, hogy a családi együttlétek nélkülözhetetlen elemévé válik az alkohol. Megtévesztő, mert látszólag nem központi eleme a családi életnek az alkohol, és nincs szó feltétlenül látványos lerészegedésről sem, mégis ott van minden családi együttlét alkalmával. Ez alatt nem azt kell érteni, hogy ünnepi alkalmakkor, hanem egy egyszerű összejövetelnél, beszélgetésnél, étkezésnél sem hiányozhat az alkohol.

Aztán beszélhetünk még a szintentartó alkoholbetegekről, akik szintén nem feltétlenül látványosan részegek, de szervezetükben folyamatosan jelen van az alkohol. És vannak olyanok is, akik hónapokig nem isznak semmit, majd egy nagyobb feszültség, stressz hatására neki állnak inni és elvesztik a kontrollt. A környezet számára ezek az esetek sem esnek az alkoholizmus fogalma alá, pedig itt is megfigyelhető, hogy a szerfüggőség egyfajta (rossz) problémamegoldó stratégiaként funkcionál, és megjelenik a kontrollvesztés is.

Fontos kihangosítani, hogy az alkoholizmusból való teljes gyógyulás lehetetlen, ezért is kell komolyan venni a problémát. Ha ugyan mi magunk megmaradunk az alkoholizmusnak egy „enyhébb” fajtájánál, akkor is sokat árthatunk, mert például a gyerekeink felé ettől függetlenül közvetíthetünk egy káros mintát, mely az alkoholizálást elbagatellizálja. Mindegy milyen úton, de ha egyszer a kémiai függőség kialakult, szervezetünk egy életre megjegyzi, így ha ismételten alkoholhoz nyúlunk, megint elveszítjük a kontrollt.

Kép forrása: flickr.com, fotós: Andrés Nieto Porras 

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.