Menü

Fogápolás: nem lehet elég korán kezdeni

A fogzás „izgalmainak” átélése után is fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermekeik szájhigiéniájára. Miután elmúlnak a tejfogak előbukkanásának izgalmai, valamint kellemetlenségei, sem szabad megfeledkezni a gyerekek fogainak állapotáról. A tejfogak szuvasodása komoly probléma, melyet szülői odafigyeléssel meg lehet előzni.

Már az egészen pici babák fogai is szuvasodni kezdhetnek, főként a cumisüvegből fogyasztott cukortartalmú italok miatt. A szakemberek ezért tanácsolják, hogy lehetőleg ne hagyjuk kisbabánkat a „cumisüvegen” elaludni. Érdemes hanyagolni az olyan cumisüvegek használatát, melyekből úgy tud inni a baba, hogy nem fejt ki szívóerőt. A tejfogak szuvasodása egyébként elsősorban a felső metszőfogakat és az őrlőfogak barázdáit érinti.

A tejfogak szuvasodása nem csak esztétikai probléma, mely a maradandó fogak áttörésével elmúlik.

A megfelelő szájápolásra a szülőknek kell megtanítani a gyerekeket, melyet nem lehet elég korán kezdeni. A szülő szájhigiéniája eleve meghatározó, főleg az anyáé. Ráadásul a szülői példa, mint minden másban, a fogápolásban is elsődleges. A következő feladat a fogmosás technikájának elsajátítása. Kezdetben a fogmosás főként arra jó, hogy a gyerek számára ez is rutinná, szokássá váljon. Később egyre fontosabb a megfelelő gyakorlat elsajátítása, körülbelül 4 éves korig érdemes a fogmosást a szülőnek végeznie, vagy legalább felügyelnie azt. Később fokozatosan meg kell tanítani a gyerekeket az önálló és alapos fogmosásra.

A fogak épségének megőrzésében a megfelelő fogmosás mellett a megfelelő étrend is szerepet játszik. Azt mindenki tudja, hogy a cukros ételek fogyasztása növeli a fogszuvasodás kockázatát. De emellett azt is fontos tudni, hogy olyan egészséges nassolni valók segítségével, mint a répa, alma sokat tehetünk fogaink állapotáért. Nemcsak azért, mert ezek az ételek nem károsak, hanem azért is mert a a rostban gazdag ételek fogyasztása segíti a fogak öntisztulását, és erősíti a rágóizmokat.

A megfelelő otthoni szájhigiénia betartására már a kezdetektől fogva szoktatni, illetve tanítani kell a gyerekeket, lehetőleg játékos módon.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.