Menü

Fogápolás: nem lehet elég korán kezdeni

A fogzás „izgalmainak” átélése után is fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermekeik szájhigiéniájára. Miután elmúlnak a tejfogak előbukkanásának izgalmai, valamint kellemetlenségei, sem szabad megfeledkezni a gyerekek fogainak állapotáról. A tejfogak szuvasodása komoly probléma, melyet szülői odafigyeléssel meg lehet előzni.

Már az egészen pici babák fogai is szuvasodni kezdhetnek, főként a cumisüvegből fogyasztott cukortartalmú italok miatt. A szakemberek ezért tanácsolják, hogy lehetőleg ne hagyjuk kisbabánkat a „cumisüvegen” elaludni. Érdemes hanyagolni az olyan cumisüvegek használatát, melyekből úgy tud inni a baba, hogy nem fejt ki szívóerőt. A tejfogak szuvasodása egyébként elsősorban a felső metszőfogakat és az őrlőfogak barázdáit érinti.

A tejfogak szuvasodása nem csak esztétikai probléma, mely a maradandó fogak áttörésével elmúlik.

A megfelelő szájápolásra a szülőknek kell megtanítani a gyerekeket, melyet nem lehet elég korán kezdeni. A szülő szájhigiéniája eleve meghatározó, főleg az anyáé. Ráadásul a szülői példa, mint minden másban, a fogápolásban is elsődleges. A következő feladat a fogmosás technikájának elsajátítása. Kezdetben a fogmosás főként arra jó, hogy a gyerek számára ez is rutinná, szokássá váljon. Később egyre fontosabb a megfelelő gyakorlat elsajátítása, körülbelül 4 éves korig érdemes a fogmosást a szülőnek végeznie, vagy legalább felügyelnie azt. Később fokozatosan meg kell tanítani a gyerekeket az önálló és alapos fogmosásra.

A fogak épségének megőrzésében a megfelelő fogmosás mellett a megfelelő étrend is szerepet játszik. Azt mindenki tudja, hogy a cukros ételek fogyasztása növeli a fogszuvasodás kockázatát. De emellett azt is fontos tudni, hogy olyan egészséges nassolni valók segítségével, mint a répa, alma sokat tehetünk fogaink állapotáért. Nemcsak azért, mert ezek az ételek nem károsak, hanem azért is mert a a rostban gazdag ételek fogyasztása segíti a fogak öntisztulását, és erősíti a rágóizmokat.

A megfelelő otthoni szájhigiénia betartására már a kezdetektől fogva szoktatni, illetve tanítani kell a gyerekeket, lehetőleg játékos módon.

Házi gyógymódok fejfájás ellen

A fejfájás oka ezer és egy féle lehet. Ám amikor a fájdalomtól semmire sem tud figyelni, akkor általában nem az okokat keresi, hanem azt, hogy mivel lehet a fejfájás kezelése gyors és hatékony. Erre kínálunk most néhány egészséges és egyszerű, házi megoldást.

A gyermekkori szeretethiány tünetei és következményei

Indulatkezelési és kötődési nehézségek, szorongás, boldogtalan szerelmi élet. Szerencsére a gyerekpszichológiai szakirodalomban és a közbeszédben is egyre több szó esik a korai szeretethiány káros és hosszútávú hatásairól. De vajon hogyan ismerhetjük fel a megfelelő szülői figyelem hiányát, és egyáltalán hogyan kell helyesen szeretni a kicsiket?

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.