Menü

Nagyon kell vigyázni a gombákkal!

A gombászásnak megvan a maga hangulata, bája, hiszen amíg finom asztalra valót gyűjt az ember, addig is a szabad levegőn, természetben van, kirándul, mozog, egyszóval egészségesen tölti az idejét. A gombaszedés lehet közös, családi időtöltés, a növények megtalálása és keresése a gyerekek számára remek szórakozás is egyben.

Csakhogy egy pillanatra sem szabad elfelejteni, hogy ez veszélyes műfaj, a mérges gombák könnyedén emberéletet követelhetnek. Illik tehát ismerni a fajtákat, de a probléma ott súlyosbodik, hogy sok gombát iszonyatosan nehéz megkülönböztetni egymástól. Előfordul, hogy mérges és ehető nagyon is hasonlít egymásra. Itt jön képbe a szakértő.

Gombaszakértőt szinte minden nagyobb településen találunk, általában a piacokon működnek, és sokszor több ember életét mentik meg, mint egy átlagos orvos. Tanácsos velük bevizsgáltatni a leszedett növényeket azért, hogy nyugodtan elfogyaszthassuk őket. Ha ajándékba kaptuk a gombát, akkor is érdemes fenntartásokkal kezelni a növény minőségét, hiszen jó szándékból is lehet súlyos hibát elkövetni.

A szakemberek arra is gyakran felhívják a figyelmet, hogy az ehető fajták közé bekeveredett néhány mérges darab is okozhat gondot, voltaképpen a többi gombát is emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi, ezért is érdemes a fokozott odafigyelés.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.