Menü

Nagyon kell vigyázni a gombákkal!

A gombászásnak megvan a maga hangulata, bája, hiszen amíg finom asztalra valót gyűjt az ember, addig is a szabad levegőn, természetben van, kirándul, mozog, egyszóval egészségesen tölti az idejét. A gombaszedés lehet közös, családi időtöltés, a növények megtalálása és keresése a gyerekek számára remek szórakozás is egyben.

Csakhogy egy pillanatra sem szabad elfelejteni, hogy ez veszélyes műfaj, a mérges gombák könnyedén emberéletet követelhetnek. Illik tehát ismerni a fajtákat, de a probléma ott súlyosbodik, hogy sok gombát iszonyatosan nehéz megkülönböztetni egymástól. Előfordul, hogy mérges és ehető nagyon is hasonlít egymásra. Itt jön képbe a szakértő.

Gombaszakértőt szinte minden nagyobb településen találunk, általában a piacokon működnek, és sokszor több ember életét mentik meg, mint egy átlagos orvos. Tanácsos velük bevizsgáltatni a leszedett növényeket azért, hogy nyugodtan elfogyaszthassuk őket. Ha ajándékba kaptuk a gombát, akkor is érdemes fenntartásokkal kezelni a növény minőségét, hiszen jó szándékból is lehet súlyos hibát elkövetni.

A szakemberek arra is gyakran felhívják a figyelmet, hogy az ehető fajták közé bekeveredett néhány mérges darab is okozhat gondot, voltaképpen a többi gombát is emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi, ezért is érdemes a fokozott odafigyelés.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani