Menü

Készítsünk házilag finom tortillát!

A tortilla kedvelt dél-amerikai étel, amely mára a magyarok kedvencévé is vált, mivel jól variálható és finom. Aki nem éttermekben, hanem otthon szeretné elfogyasztani, az legtöbbször a boltban csomagoltan vásárolja meg, pedig nem érdemes. Egyrészt nagyon drága, másrészt az élelmiszerüzletekben kapható tortillák többsége sok mesterséges adalékanyagot tartalmaz. Készítsük el inkább házilag könnyedén az alábbi kiváló recept alapján!

Hozzávalók: 470 g fehér tönkölyliszt (egy része lehet teljes őrlésű tönkölyliszt is), 50 g búzasikér, 2 teáskanál szódabikarbóna, 3 csapott teáskanál Himalája só, 3,5 dl meleg, vagy inkább forró víz, 25 ml olivaolaj.

Ezeket az összetevőket a kenyérsütőgép pizza programjával is összekeverhetjük (ez kb. 45 percig tart), de megoldhatjuk a robotgép dagasztójával, vagy akár kézzel is. Utóbbi esetekben hagyhatjuk kicsit pihenni a tésztát kelesztőtálban, vagy letakart, meleg helyen. Ezután lisztezett deszkára tesszük, és szintén jól belisztezett kézzel minizsemlényi adagokra szedjük. Majd minél vékonyabbra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, de közben folyamatosan lisztezzünk. A mérete akkora legyen, hogy egy serpenyőben könnyedén meg tudjuk sütni.

Egy teflon, vagy kerámiabevonatos serpenyőt mindenféle zsiradék nélkül felmelegítünk, és beletesszük a kinyújtott tortillatésztát. Nyugodtan egyengessük el, és várjuk meg, amíg elkezd hólyagosodni, majd egy teljesen lapos fakanállal fordítsuk meg. Figyeljünk oda rá, mert hamar elkészül! Ne süssük túl, mert akkor törékeny lesz. Az elkészült tortillákat helyezzük egy nagyobb lapostányérra, és takarjuk be folyamatosan alufóliával. Így nem fog megszáradni, és jól tekerhető lesz.

Ez a mennyiség egy normál méretű családnak elegendő, pl. 2 felnőtt és 2 gyerek fogyasztására is kiadós lehet. Jó étvágyat!

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.