Menü

Készítsünk házilag finom tortillát!

A tortilla kedvelt dél-amerikai étel, amely mára a magyarok kedvencévé is vált, mivel jól variálható és finom. Aki nem éttermekben, hanem otthon szeretné elfogyasztani, az legtöbbször a boltban csomagoltan vásárolja meg, pedig nem érdemes. Egyrészt nagyon drága, másrészt az élelmiszerüzletekben kapható tortillák többsége sok mesterséges adalékanyagot tartalmaz. Készítsük el inkább házilag könnyedén az alábbi kiváló recept alapján!

Hozzávalók: 470 g fehér tönkölyliszt (egy része lehet teljes őrlésű tönkölyliszt is), 50 g búzasikér, 2 teáskanál szódabikarbóna, 3 csapott teáskanál Himalája só, 3,5 dl meleg, vagy inkább forró víz, 25 ml olivaolaj.

Ezeket az összetevőket a kenyérsütőgép pizza programjával is összekeverhetjük (ez kb. 45 percig tart), de megoldhatjuk a robotgép dagasztójával, vagy akár kézzel is. Utóbbi esetekben hagyhatjuk kicsit pihenni a tésztát kelesztőtálban, vagy letakart, meleg helyen. Ezután lisztezett deszkára tesszük, és szintén jól belisztezett kézzel minizsemlényi adagokra szedjük. Majd minél vékonyabbra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, de közben folyamatosan lisztezzünk. A mérete akkora legyen, hogy egy serpenyőben könnyedén meg tudjuk sütni.

Egy teflon, vagy kerámiabevonatos serpenyőt mindenféle zsiradék nélkül felmelegítünk, és beletesszük a kinyújtott tortillatésztát. Nyugodtan egyengessük el, és várjuk meg, amíg elkezd hólyagosodni, majd egy teljesen lapos fakanállal fordítsuk meg. Figyeljünk oda rá, mert hamar elkészül! Ne süssük túl, mert akkor törékeny lesz. Az elkészült tortillákat helyezzük egy nagyobb lapostányérra, és takarjuk be folyamatosan alufóliával. Így nem fog megszáradni, és jól tekerhető lesz.

Ez a mennyiség egy normál méretű családnak elegendő, pl. 2 felnőtt és 2 gyerek fogyasztására is kiadós lehet. Jó étvágyat!

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.