Menü

Készítsünk házilag finom tortillát!

A tortilla kedvelt dél-amerikai étel, amely mára a magyarok kedvencévé is vált, mivel jól variálható és finom. Aki nem éttermekben, hanem otthon szeretné elfogyasztani, az legtöbbször a boltban csomagoltan vásárolja meg, pedig nem érdemes. Egyrészt nagyon drága, másrészt az élelmiszerüzletekben kapható tortillák többsége sok mesterséges adalékanyagot tartalmaz. Készítsük el inkább házilag könnyedén az alábbi kiváló recept alapján!

Hozzávalók: 470 g fehér tönkölyliszt (egy része lehet teljes őrlésű tönkölyliszt is), 50 g búzasikér, 2 teáskanál szódabikarbóna, 3 csapott teáskanál Himalája só, 3,5 dl meleg, vagy inkább forró víz, 25 ml olivaolaj.

Ezeket az összetevőket a kenyérsütőgép pizza programjával is összekeverhetjük (ez kb. 45 percig tart), de megoldhatjuk a robotgép dagasztójával, vagy akár kézzel is. Utóbbi esetekben hagyhatjuk kicsit pihenni a tésztát kelesztőtálban, vagy letakart, meleg helyen. Ezután lisztezett deszkára tesszük, és szintén jól belisztezett kézzel minizsemlényi adagokra szedjük. Majd minél vékonyabbra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, de közben folyamatosan lisztezzünk. A mérete akkora legyen, hogy egy serpenyőben könnyedén meg tudjuk sütni.

Egy teflon, vagy kerámiabevonatos serpenyőt mindenféle zsiradék nélkül felmelegítünk, és beletesszük a kinyújtott tortillatésztát. Nyugodtan egyengessük el, és várjuk meg, amíg elkezd hólyagosodni, majd egy teljesen lapos fakanállal fordítsuk meg. Figyeljünk oda rá, mert hamar elkészül! Ne süssük túl, mert akkor törékeny lesz. Az elkészült tortillákat helyezzük egy nagyobb lapostányérra, és takarjuk be folyamatosan alufóliával. Így nem fog megszáradni, és jól tekerhető lesz.

Ez a mennyiség egy normál méretű családnak elegendő, pl. 2 felnőtt és 2 gyerek fogyasztására is kiadós lehet. Jó étvágyat!

A vitaminok túladagolásának veszélyei

Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?

A helyes táplálkozás alapszabályai

A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.

Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor

Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.