Menü

Fázós láb a megfázás alapja

Nem is tudunk róla, hogy a téli megbetegedések oka gyakran az, hogy a lábunk fázik, vagy vizes. Márpedig így a legkönnyebb megfázni, ezért egészségünk védelme érdekében a réteges öltözködést kezdjük a megfelelő lábbelinél!

Mire figyeljünk? Elsősorban arra, hogy zárt, és megfelelően vastag, bélelt cipőt viseljünk. Nedves, esős, havas időben mindenképpen vízálló cipőt válasszunk. Erre külön kell gondolni, ugyanis a legtöbb csizma, és divatlábbeli tájékoztatóján elolvashatjuk, hogy nem, vagy „mérsékelten vízálló” csupán. Szintén igaz a lábbelik bélésére, hogy a divat az elsődleges szempont, emiatt hiányzik a megfelelően meleg bélés a cipőből és csizmából.

A gyerekekről, kamaszokról külön gondoskodni kell e tekintetben, hiszen az ő elsődleges szempontjuk inkább az, hogy a ruházatuk trendi és fiatalos legyen. Szerencsére ma már kapható sok olyan cipő, ami nem csak meleg, hanem divatos is. Az már sajnálatosabb, hogy gyorsan nőnek, mégis télre drágább lábbelit kell vásárolni nekik, hiszen az olcsóbb üzletekben nemigen kapható például vízálló cipellő. Ettől függetlenül még mindig olcsóbb és barátságosabb jó cipőt választani, mint betegség esetén gyógyszereket vásárolni.

Természetesen nem csak a cipő, hanem a zokni vastagságán is változtassunk a hideg idő beálltával, és válasszunk puha, meleg téli zoknikat. Ha munkahelyen, tanteremben ez túl meleg lenne, akkor inkább használjunk váltócipőt, de azt mindenképp kerüljük el, hogy fázzon a lábunk, ha szeretnénk megelőzni a megfázást, felfázást!

Amennyiben mégis átfagyott a lábunk, akkor hazaérve ne csak forró fürdőt vegyünk, hanem egy hosszú, forró lábfürdővel is melengessük-kényeztessük magunkat, mert ezzel még időben megelőzhetjük a betegséget.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.