Menü

Az advent az év legveszélyesebb időszaka…?

Cukros csokitélapó a Mikuláscsomagban, cukrozott csokoládé az adventi naptárban, cukorral és finomliszttel készült mézeskalácsok… és még sorolhatnánk a rengeteg finomságot, amit ilyenkor megesznek a gyerekek – és persze a felnőttek. Nem is beszélve a nagy családi ebédekről és vacsorákról, ahol mértéktelen mennyiségben állnak rendelkezésre a sütemények, na meg persze az azt megelőző, szintén nem egészséges fogások.

A gyerekeknek mindenki kedveskedni akar, és örömet szeretne szerezni, hozzájuk pedig könnyen vezet az út egy kis tejcsokoládéval, cukorkával – vélik ösztönösen a felnőttek. Persze a sok egészségtelen édesség nem csak a fogaikra van rossz hatással.

Az édesség, a szénhidrát ugyanis függőséget okozhat, és ugyanúgy rá lehet szokni, mint mondjuk a cigarettára. Arról nem is beszélve, hogy a reklámokkal ellentétben nemhogy fokozza, hanem csökkenti a figyelmet és a teljesítőképességet. A magas szénhidrát-tartalmú édességek ugyanis hirtelen megemelik a vércukor-szintet – ez valóban okoz pillanatnyi elevenséget, majd ha ez hirtelen leesik (márpedig így történik, ha az adott ételben kevés a rost, ellenben rengeteg a szénhidrát), akkor a gyerek (és a felnőtt) álmossá válik, figyelme jelentősen lankad. Sajnos az édesség inkább hiperaktivitást tud okozni ahelyett, hogy tartalmas energiát adna.

Sajnos nem könnyű a kínálatból egészséges dolgokat választani a gyerekeknek, de azért kis utánajárással nem is lehetetlen. Manapság már lehet kapni cukormentes csokoládékat, szaloncukrot, és mindenféle más finomságot. Valamint kiváló egészséges alapanyagokat, pl. édesítőszereket, rostdús sütőliszteket a karácsonyi finomságok elkészítéséhez.

Figyeljünk oda, nem csak a gyerekekre, hanem a felnőttekre is. Sokan ugyanis akár több kilót is híznak az ünnepek alatt! „Majd utána leadom” – mondják, és persze az újévi fogadalmak között szerepel az egészséges étkezés és az edzés, de csupán rövid ideig tart a lelkesedés.

A legjobb, ha nem eleve úgy indulunk az ünnepeknek, hogy januárban az odafigyelés hiánya miatt több kilót kell leadni, a gyerek pedig édességfüggővé válik, hanem tudatosan étkezünk az ünnepek ideje alatt is.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?