Menü

Családi pizza házilag

Mint tudjuk, a pizza alapvetően nem tartozik az egészséges ételek közé. Ennek oka főként a tésztában lévő fehérliszt, valamint a sok esetben cukorral kiegészített pizzaszósz. Mindez azért is sajnálatos, mert sok gyermek és felnőtt kedvence, nem csak Olaszországban… Szerencsére mint a legtöbb étel, ez is átalakítható egészségessé, és így máris nem kell lemondanunk róla. Próbálja ki receptünket, amellyel az egész család jól fog lakni! Nem csak a mennyiség miatt: az egészséges ételek a magasabb rosttartalom miatt sokkal laktatóbbak.

A pizzatésztát többféleképpen is elkészíthetjük: a robotgép dapasztókarával, vagy kézzel is összekeverhetjük, de segítségül hívhatjuk a kenyérsütőt is. Gyúrjuk össze az alábbiakat: 500 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 125 g zabliszt, 50 g búzasikér, 6 evőkanál olívaolaj, 5 teáskanál himalájasó, 360 ml víz, 1 csomag porélesztő. Ha kész, akkor kelesszük meleg helyen, vagy kelesztőtálban, amíg elkészítjük a szószt.

A pizzaszószt is állítsuk össze saját kezűleg, így sokkal ízesebb és egészségesebb lesz, cukor és mesterséges adalékanyagok nélkül. Egy doboz sűrített paradicsomhoz adjunk hozzá egy kis konzervnyi kockázott paradicsomot - de még jobb, ha van otthon saját készítésű paradicsomlevünk, vagy tudunk ilyet venni a piacon. Ezt főzés közben fűszerezzük be: adjunk hozzá sót, oreganót, bazsalikomot, chilit és/vagy házi "Erős Pistát" (csípős paprikakrémet), bőven fokhagymát, és bio sómentes vegetát, majd forraljuk össze.

Egy nagyobb tepsit (lehetőleg a sütő méretével megegyezőt) béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a tésztát. Kiváló ötlet, ha van egy pici fa, vagy műanyag hengerünk, amivel a tepsiben tudjuk kinyújtani a tésztát, így pontosan akkora méretű lesz, amire szükségünk van. Közepes hőfokon süssük elő, szúráspróbával ellenőrizhetjük, hogy meddig érdemes. Amikor a tészta még puha, nem teljesen sült, de már nem ragad, akkor ráhelyezhetjük az elősütés közben összeállított feltéteket.

Tehetünk rá mindenféle zöldséget: borsó, répa, kukorica, bab, nyers vöröshagyma, kalifornai paprika, és bármi más, amit találunk otthon. Ha húsos változatot készítünk, akkor ajánlott frissen daráltatni a húst a hentesnél (ez mindig egészségesebb, mint a készen kapható csomagolt darált húsok), ezt vajon megsütve összekeverhetjük a szósszal, és együtt a pizzára tehetjük.

A tetejére reszeljünk trappista sajtot, de az ínyencek kipróbálhatják a cheddar sajtot is, aminek sötétebb színe a kalifornai paprikával együttesen nagyon gusztusos kinézetet ad majd a pizzának - a fantasztikus ízekről nem is beszélve.

Jó étvágyat kívánunk!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.