Menü

Biztos fel vagyunk készülve a fagyra?

Ahogyan az utóbbi években már megszokhattuk, az enyhébb novembert és decembert keményebb, fagyosabb január követte. A tél szilveszter után erősödött fel és nemcsak mínuszokat, hanem jelentős mennyiségű havat is hozott az egész országban.

A megfázásos betegségek mellett ebben az időszakban a szélsőséges időjárás előidézte balesetek elkerülésére is oda kell figyelni. Sokszor van olyan, hogy az utak és járdák hirtelen, egyik óráról a másikra válnak csúszóssá és erre az emberek nincsenek felkészülve. A megfelelő talpú lábbeli mellett arra is szükség van, hogy ha tudunk, igyekezzünk csúszásmentesített felületen haladni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a saját portánk előtt a mi feladatunk a jég és hó veszélyeinek kivédése.

Az elcsúszás kockázata elsősorban az idősebbek érinti, ők általában könnyebben esnek és nagyobb eséllyel sérülnek meg a csontritkulás, illetve más egészségügyi problémák miatt. A zúzódások mellett gyakori a a szalaghúzódás, a térdrándulás, vagy akár a csukló-, illetve alkartörés, amelyek elkerülésének legkönnyebb módja a megelőzés. Ha nem muszáj, addig ne menjünk az utcára, udvarra, amíg az nincs megfelelően letakarítva és csúszás mentesítve.

A meleg helységből a fagyba kilépve fontos a fokozatosság a mozgásban, főként az idősebbek esetében, akik ízületei már nem annyira rugalmasak.

Érdekesség, hogy az idősebbek után a fiatalok is a veszélyeztetett csoportba tartoznak, ők is gyakran sérülnek a téli időszakban. Ez sokszor a gondatlanságnak köszönhető, illetve a különböző téli sportok, mozgásformák (nem feltétlenül) megfelelő űzése miatt következik be. Náluk szintén a nagyobb óvatosság ajánlott, illetve a megfelelő védőfelszerelések használata. Nem csak síeléskor kell ügyelni testünk védelmére, hanem a pofonegyszerű (ám potenciálisan elég veszélyes) korcsolyázásnál és szánkózásnál is.

A téli időszak nemcsak réteges és meleg öltözetet kíván, hanem megfelelő talpú lábbelit, odafigyelést, s a ha kell speciális védőfelszerelést is.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.