Menü

Tippek táplálkozáshoz

Az egészséges életmód témája az egyik leggyakoribb diskurzus manapság. Egyre több ember akar valóban egészséges módon táplálkozni, megfelelő étrendet követni.

Abszolút pozitív változás, hogy egyre tudatosabbak vagyunk az életmódunkkal kapcsolatban. Azonban még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy a kezdeti lelkesedés irreális célokba torkollik, és idő előtt kifullad. Főleg a fogyni vágyók körében jellemző, hogy csapongva próbálnak változtatni, illetve olyan drasztikus módon, mely hosszú távon bizonyosan nem jár sikerrel.

Az egészséges táplálkozást illetően is elsősorban nem diétákban és különböző kúrákban kell gondolkodnunk. Érdemesebb inkább egyszerűbb, és tartható alapelveket követnünk táplálkozásunkkal kapcsolatban.

Lássuk, mit tanácsolnak a dietetikusok! Nem újdonság, de fontos, alapvető tanács, hogy legalább fél kiló zöldség félét kellene fogyasztani naponta. Ügyeljünk arra, hogy étkezéseink alkalmával mindig legyen tányérunkon valamilyen zöldség is. A zsiradék bevitelre is ügyelni kell! Részesítsük előnyben a növényi eredetű zsiradékokat az állati eredetűekkel szemben. Ennek érdekében ne hagyjuk ki étrendünkből az olajos magvakat, fogyasszunk például több diófélét.

Szintén sarkallatos pontja táplálkozásunknak a szénhidrát fogyasztás. A teljes értékű gabonafélék fogyasztása is egyre inkább előtérbe kerül. Az ezekben lévő élelmi rost olyan szénhidrát, amely jótékony hatású szervezetünkre. Ha pedig a gabonaféléknél tartunk, ne feledkezzünk meg a zabról sem, amely egészségmegőrző hatással bír. A zab értékes összetevői csökkentik a koleszterinszintet, ezért szerepe van szív-érrendszeri betegségek megelőzésében. A zabkása gyümölccsel kiváló reggeli, de más ételek dúsításához is használhatjuk a zabpelyhet.

Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében

A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat

Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít

Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.

Kiegyensúlyozottság a karácsony előtti hetekben

Az év végi hajtás sokszor úgy ránt magával, mintha versenyt futnánk egy láthatatlan stopperrel. Pedig ezen időszaknak nem a rohanásról kellene szólni, hanem arról a csendes, mégis erős harmóniáról, amit mindenki meg tud teremteni magának, ha ráhangolódik az ünnepi időszakra. A kérdés az, hogyan tudunk közben egyensúlyban maradni önmagunkkal és a környezetünkkel.