Menü

Szakmai továbbképzés a fogyatékossággal élő fiatalokért

Állami támogatással, pályázati forrásból valósulhatott meg az a gyakorlatorientált továbbképzés, ahol fogyatékossággal élő fiatalokkal foglalkozó pedagógusok továbbképzése valósult meg a dombóvári PRESIDIUM Közhasznú Egyesületnél. Nagyon fontos a fiatal szakemberek képzése, ismeretanyagának bővítése egy olyan területen, ahol a munkatársak rögtön a "mélyvízbe ugranak". A speciális célcsoport azonnali válaszokat, helyzetfelismerést és gyors reakciót és válaszidőt igényel a fiatal szakmai munkatársaktól is. Amellett, hogy azonnal helyt kell állni, ott van még a szakmai berkekben ismert korai kiégés veszélye is, amennyiben valaki nem látja meg kezdetektől fogva ennek a különleges foglalkozásnak a szépségét, az örökségét, és a benne rejlő motivációt. Ezt kívánták megragadni a pályázat keretében.

A projekt fiatal kollégák kompetenciafejlesztését tartalmazta, melynek során 5 fő olyan ismeretekkel, gyakorlatokkal gazdagodhatott, amely a tehetséggondozó munkájuk sikeresebb és hatékonyabb mivoltát célozta meg. Ennek keretében 6 alkalmas tréning jellegű képzésen vehettek részt, amely az intra- és interperszonális készségeiket fejlesztette. Ezáltal immár sikeresebben végezhetik a dráma- és művészetterápiai munkájukat a fogyatékossággal élő fiatalokkal.


Helyzetmegoldási gyakorlat fogyatékossággal élő fiatalok,
és velük foglalkozó szakmai munkatársak között a projektgyakorlat keretében

A 2015. május - június között folytatott képzésnek izgalmas, szakmaiságot tükröző tematikája volt, és olyan órákat tartalmazott, mint például a szupervízió, az önismeret és önfejlesztés, szakirodalmi alapú szakmai fejlesztés. Mindemellett persze gyakorlati tevékenységet is végeztek a képzés során, melyet a képzésvezető pszichológus és gyógypedagógus szakemberrel közösen értékeltek. Az alkalmak fő témái: szervezeti helyzetelemzés, kommunikáció, szakmai szerepek, empátia, segítő attitűd, kollegiális viszonyok és szervezeti szerepek, vezetés, csoportvezetés, stb.
A képzéseken 30 év körüli kollégák vettek részt a tréner szárnyai alatt.


Csengő-bongó zeneszó a "...Benned a létra" c. kiállítás megnyitóján,
ahol fogyatékossággal élő művészek fantasztikus alkotásai láthatók

A tréningen túl, a tanultak debütálásaként megszervezek egy helyi eseményt 2015. június 20-án a tréningben részt vevő kollégák szakmai vezetésével. Fantasztikus és értékes esemény kerekedett ebből, hiszen a rendezvény a fogyatékossággal élő művészek alkotásaiból összeállított vándorkiállítás első állomása volt. A művészeti kiállítás nagyon beszédes címe: "...Benned a létra". A tárlat festményeket, varrt képeket, fafaragást, ékszereket, és még sok minden mást is tartalmaz. Ennek megtekintése után drámaelőadás következett a Múzeumok Éjszakája keretében.

A pályázat támogatói:

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.