Menü

Szakmai továbbképzés a fogyatékossággal élő fiatalokért

Állami támogatással, pályázati forrásból valósulhatott meg az a gyakorlatorientált továbbképzés, ahol fogyatékossággal élő fiatalokkal foglalkozó pedagógusok továbbképzése valósult meg a dombóvári PRESIDIUM Közhasznú Egyesületnél. Nagyon fontos a fiatal szakemberek képzése, ismeretanyagának bővítése egy olyan területen, ahol a munkatársak rögtön a "mélyvízbe ugranak". A speciális célcsoport azonnali válaszokat, helyzetfelismerést és gyors reakciót és válaszidőt igényel a fiatal szakmai munkatársaktól is. Amellett, hogy azonnal helyt kell állni, ott van még a szakmai berkekben ismert korai kiégés veszélye is, amennyiben valaki nem látja meg kezdetektől fogva ennek a különleges foglalkozásnak a szépségét, az örökségét, és a benne rejlő motivációt. Ezt kívánták megragadni a pályázat keretében.

A projekt fiatal kollégák kompetenciafejlesztését tartalmazta, melynek során 5 fő olyan ismeretekkel, gyakorlatokkal gazdagodhatott, amely a tehetséggondozó munkájuk sikeresebb és hatékonyabb mivoltát célozta meg. Ennek keretében 6 alkalmas tréning jellegű képzésen vehettek részt, amely az intra- és interperszonális készségeiket fejlesztette. Ezáltal immár sikeresebben végezhetik a dráma- és művészetterápiai munkájukat a fogyatékossággal élő fiatalokkal.


Helyzetmegoldási gyakorlat fogyatékossággal élő fiatalok,
és velük foglalkozó szakmai munkatársak között a projektgyakorlat keretében

A 2015. május - június között folytatott képzésnek izgalmas, szakmaiságot tükröző tematikája volt, és olyan órákat tartalmazott, mint például a szupervízió, az önismeret és önfejlesztés, szakirodalmi alapú szakmai fejlesztés. Mindemellett persze gyakorlati tevékenységet is végeztek a képzés során, melyet a képzésvezető pszichológus és gyógypedagógus szakemberrel közösen értékeltek. Az alkalmak fő témái: szervezeti helyzetelemzés, kommunikáció, szakmai szerepek, empátia, segítő attitűd, kollegiális viszonyok és szervezeti szerepek, vezetés, csoportvezetés, stb.
A képzéseken 30 év körüli kollégák vettek részt a tréner szárnyai alatt.


Csengő-bongó zeneszó a "...Benned a létra" c. kiállítás megnyitóján,
ahol fogyatékossággal élő művészek fantasztikus alkotásai láthatók

A tréningen túl, a tanultak debütálásaként megszervezek egy helyi eseményt 2015. június 20-án a tréningben részt vevő kollégák szakmai vezetésével. Fantasztikus és értékes esemény kerekedett ebből, hiszen a rendezvény a fogyatékossággal élő művészek alkotásaiból összeállított vándorkiállítás első állomása volt. A művészeti kiállítás nagyon beszédes címe: "...Benned a létra". A tárlat festményeket, varrt képeket, fafaragást, ékszereket, és még sok minden mást is tartalmaz. Ennek megtekintése után drámaelőadás következett a Múzeumok Éjszakája keretében.

A pályázat támogatói:

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

A tavaszhoz hasonlóan ősszel is sokakon úrrá lesz a tartós fáradtság, és az állandó levertség. Hosszabb távon pedig a depresszió. Ez ráadásul párosul a hűvös és borongós őszi időjárással. Mit tehetünk ellene?

A gyermekkori szeretethiány tünetei és következményei

Indulatkezelési és kötődési nehézségek, szorongás, boldogtalan szerelmi élet. Szerencsére a gyerekpszichológiai szakirodalomban és a közbeszédben is egyre több szó esik a korai szeretethiány káros és hosszútávú hatásairól. De vajon hogyan ismerhetjük fel a megfelelő szülői figyelem hiányát, és egyáltalán hogyan kell helyesen szeretni a kicsiket?

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

A válások 11 leggyakoribb oka

Amikor a várva várt és oly sokáig tervezett nagy napon kimondjuk a boldogító igent, még valóban komolyan gondoljuk a „holtomiglan-holtodiglan”-t és az „egészségben-betegségben”-t. De mi történik ezután? Miért felejtjük el mire vállalkoztunk?