Menü

TBC: Biztonságban vagyunk, de figyelnünk kell

  • Dátum: 2016.04.11., 12:27

A TBC egy, Európában ma már szerencsére ritka, ám potenciálisan veszélyes fertőző betegség, amelyet folyamatosan kontroll alatt kell tartani.

Magyarország remekül áll a tuberkulózis (TBC) elleni küzdelemben, de a betegség visszaszorulása szervezett és kemény munka eredménye, ráadásul ez a feladat ma is folyamatos, nem állhat le.

Nézzük, mit ír a Wikipédia a magyarul gümőkórnak is nevezett betegségről! „A gümőkór vagy tuberkulózis (tbc) (tuberculosis) egy olyan fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz, és ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg (pulmonáris tbc), de megtámadhatja a központi idegrendszert agyhártyagyulladást (meningitis tuberculosa) okozva, a nyirokrendszert és a vérkeringést is, szintén érintettek lehetnek az ivarszervek, húgyutak, csontok, ízületek, és még a bőr felülete is, azaz gyakorlatilag majdnem minden szerv és szervrendszer. A pulmonáris (tüdőt támadó) tbc-s beteg tüdejében gümők keletkeznek. A gümő a latin tuberculum fordítása. Innen jön a gümőkór név. A gümők megakadályozzák a normális tüdőfunkciót, emellett bizonyos káros (toxicus) anyagokkal árasztják el a szervezetet.” (forrás: www.wikipedia.hu)

A TBC tehát egy nagyon komoly megbetegedés, veszélyeiről elég csak annyit mondani, hogy bő száz évvel ezelőtt a halálesetek egynegyedét ez a fertőzés okozta hazánkban. A kórokozót egyébként 1882. március 24-én azonosították, s ez a nap ma a tuberkulózis elleni harc világnapja. Az időben előrehaladva az orvostudomány egyre inkább nyerésre áll a betegséggel szemben, ugyanakkor tudni kell, hogy Afrikában és Ázsiában még ma is sok ember halálát okozza a TBC.

A betegség visszaszorulása nem jelenti azt, hogy ne kelljen védekezni ellene folyamatosan. Ebben a küzdelemben a megelőzés, azaz a védőoltás mellett a rendszeres tüdőszűrés is fontos szerepet kap. A honi rendszer hatékonyan működik, amit jól mutat, hogy nálunk minimális az előfordulás, miközben több szomszédos országról sajnos ez nem mondható el.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.