Menü

1-es típusú cukorbetegek figyelem: jöhet a segítség!

Brit szakmai útmutató segíti az 1-es típusú cukorbetegeket és hozzátartozóikat a legújabb technológiához való hozzáférésben. A NICE vércukorszint szabályozására egyedüliként alkalmas terápiás rendszerként ajánlja a Meditronic integrált szenzoros inzulinpumpát.

Szakmai útmutató anyagában a brit NICE intézet* két, szenzoros inzulinpumpa rendszert vizsgált meg, és közülük a MiniMed® Paradigm Veo™ rendszert ajánlja az 1-es típusú diabétesszel élők vércukorszintjének szabályozására. A szenzoros MiniMed Paradigm Veo és a rendszer továbbfejlesztett, már Magyarországon is elérhető változata a MiniMed 640G típusú inzulinpumpa rendszer a cukorszint folyamatos felügyelete révén védelmet nyújthat a súlyos hipoglikémiával szemben az 1-es típusú cukorbetegséggel élők számára. A NICE szakírója arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Királyság közegészségügyi rendszere betegenként akár évi 1.500 fontot (közel 600.000 Ft-ot) is megtakaríthatna a Medtronic által kifejlesztett technológia befogadásával.

2016. elején az Egyesült Királyság közegészségügyi és szociális ellátásokkal kapcsolatos szakmai irányelveket kidolgozó országos intézete — a NICE (National Institute for Health and Care Excellence) pozitív hangvételű állásfoglalást adott közre a Medtronic glükózszenzoros inzulinpumpa rendszereinek alkalmazásáról az 1-es típusú diabétesz szinten tartása és az akár életveszéllyel is járó hipoglikémiás epizódok megelőzése tekintetében.

Szakmai útmutató anyagában a NICE két szenzoros inzulinpumpa rendszer vizsgálata után a MiniMed Paradigm Veo rendszert ajánlja a vércukorszint szabályozására olyan 1-es típusú cukorbetegek esetében, akiknél előfordult már magatehetetlenséggel járó hipoglikémiás epizód. Meghatározása szerint hipoglikémiának azt az állapotot nevezi, amikor a beteg vércukorszintje ismétlődő jelleggel, ugyanakkor előre kiszámíthatatlan módon az alsó határérték alá esik, ami tartós szorongást vált ki belőle az állapot kiújulását illetően, és számottevően rontja életminőségét. Egy átlagos 1-es típusú cukorbeteg hetente mintegy két hipoglikémiás epizódot él meg. Mivel a súlyos hipoglikémia görcsöt, eszméletvesztést, vagy akár halált is okozhat, és gyakran – alvás közben – észrevétlenül zajlik le, az éjszakai hipoglikémia különösen nagy aggodalmat vált ki a betegek, valamint az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek szülei körében.

A MiniMed Paradigm Veo rendszer befogadása a társadalombiztosítási támogatásba az alábbi megtakarítási lehetőségeket kínálja:

  • állandó költségcsökkentés, ami abból adódik, hogy az inzulinpumpa mellett nincs szükség külön folyamatos glükózmonitor használatára
  • megtakarítás, minden olyan esetben, amikor a cukorbetegnek nem kell hipoglikémiás rendellenességgel befeküdnie a kórházba
  • megtakarítás, minden olyan esetben, amikor a beteget nem kell sürgősségi ellátásban részesíteni
  • további költségmegtakarítás, valahányszor nem kell a beteghez mentőt hívni

A NICE szakmai útmutató anyagával kapcsolatban Peter Hammond, a Harrogate District Hospital diabetológiai szaktanácsadója, korábban az NHS Diabetes National Insulin Pump Network klinikai vezetője a következőket nyilatkozta: „A glükózszint folyamatos érzékelésének és az inzulinadagolás automatikus felfüggesztésének képességét ötvöző inzulinpumpa rendszerek életeket menthetnek meg, hiszen sokan észre sem veszik, hogy éppen egy hipoglikémiás epizódot élnek meg. Mindez igen megnyugtató az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek szülei számára, akik joggal tartanak az éjszakai hipoglikémiától. A NICE szakmai útmutató anyaga rendkívül pozitív: elismeri a legújabb technológia eredményeit és megerősíti a szenzorral, valamint az inzulin adagolását automatikusan felfüggesztő funkcióval hatékonyabbá tett inzulinpumpa-terápia kulcsfontosságú szerepét az 1-es típusú diabétesz hatékony, naprakész kezelésében.”

A NICE elfogadta, hogy a Medtronic 2015-ben bevezette a rendszer továbbfejlesztett változatát, a MiniMed 640G rendszert is, mely 2015 augusztusától OEP támogatással a Magyarországon élő 1-es típusú cukorbetegek számára is elérhető!

Az 1-es típusú diabétesz és a hipoglikémia

Az 1-es típusú diabetes előfordulása folyamatosan nő. Az Egyesült Királyság lakosai közül jelenleg mintegy 400.000 főt érint, köztük 32.500 gyermeket, míg Magyarországon nagyjából 45.000 személyt, amely szám folyamatosan emelkedik. Egy átlagos 1-es típusú cukorbeteg hetente mintegy két hipoglikémiás epizódot él meg. Mivel a súlyos hipoglikémia görcsöt, eszméletvesztést, vagy akár halált is okozhat, és gyakran – alvás közben – észrevétlenül zajlik le, az éjszakai hipoglikémia különösen nagy aggodalmat vált ki a betegek, valamint az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek szülei körében.

A NICE-ről:

Az NHS (National Health Service) az Egyesült Királyság 64,1 milió lakosát ellátó egészségbiztosítási rendszer. A NICE feladata nemzeti irányelvek összeállítása, és tanácsadás az egészségügyi és szociális ellátás javítása érdekében. Az orvosi technológiák értékelése és a diagnosztikai értékelési program (Diagnostics Assessment Programme — DAP) is része a NICE munkájának. A DAP középpontjában az innovatív orvosdiagnosztikai technológiák értékelése áll, azzal a céllal, hogy az NHS gyorsan és egységes szempontrendszer alapján fogadhassa be a társadalombiztosítás rendszerébe a klinikailag bevált, költséghatékony technológiákat.

További információ a NICE ajánlásáról:

Ezen megtakarítások realizáláshoz folyamatos szenzorhasználatra van szükség. Az útmutatás előírja, hogy a MiniMed Paradigm Veo rendszer használatát kellő tapasztalattal rendelkező, képzett szakemberekből álló multidiszciplináris team felügyelje, amennyiben az érintett személy vagy gondozója:

  • vállalja, hogy idejének legalább 70 %-ában használni fogja a szenzort,
  • tudja, hogyan kell használni a rendszert, és fizikailag is képes annak használatára, továbbá
  • azt is vállalja, hogy a rendszer használata mellett étkezéssel és életmóddal kapcsolatos oktatási programban, valamint szaktanácsadáson vesz részt.

A NICE szakmai útmutató anyagával kapcsolatban Lesley Jordan, a UK Patient Advocacy Group INPUT csoport vezetője, aki maga is aktív inzulinpumpa használó, a következőket nyilatkozta: „Ez az útmutatás nagy előrelépést jelent annak biztosításában, hogy az 1-es típusú cukorbetegek könnyebben hozzáférhessenek a legújabb technológiai vívmányokhoz, ami komoly segítséget jelent mindazok számára, akik hatékonyabb kontrollt kívánnak gyakorolni állapotuk felett és megfelelnek minden vonatkozó feltételnek. A CGM folyamatosan felügyeli a cukorszint alakulását, és figyelmezteti a beteget, ha glükózszintje elhagyja a biztonságos értéktartományt. Az inzulin adagolását automatikusan felfüggesztő funkció képes megakadályozni, hogy a páciens vércukorszintje veszélyesen alacsonyra süllyedjen, ami eszméletvesztést, kómát, vagy akár halált is okozhat. Végeredményben az 1-es típusú cukorbetegek élete a fejlett technológiának köszönhetően könnyebbé válik, kevesebb kockázattal kell megküzdeniük a mindennapokban.”

A Medtronic inzulinpumpákról

A MiniMed Paradigm Veo és a MiniMed 640G rendszer rendelkezik – egyedülállóan - olyan funkcióval, amely rendellenesen alacsony vércukorszint érzékelése esetén automatikusan felfüggeszti az inzulin adagolását. A folyamatos glükózmonitorozó (CGM) technológia használata azon túl, hogy a hagyományos vércukor kontrollhoz képest teljesebb képet ad a beteg glukóz értékeinek alakulásáról, figyelmeztető üzenetet küld a betegnek, ha glukóz szintje túlságosan lecsökkent, vagy éppen túlságosan megemelkedik. A két, NICE által elismert Medtronic pumpa, az egészséges hasnyálmirigyhez hasonlóan, képes automatikusan felfüggeszteni az inzulin adagolását, hogy megóvja a beteget a súlyos hipoglikémia veszélyétől, amikor alszik, vagy más okból nem tud reagálni állapotának megváltozására.

A Medtronic MiniMed Paradigm Veo rendszere Magyarországon és az Egyesült Királyságban is, 2009-ben jelent meg. Az inzulinpumpa kezelést és a CGM technológiát egy új, egyedülálló funkcióval ötvözte, nevezetesen az Alacsony felfüggesztési funkcióval (Low Glucose Suspend: LGS). A rendszer képes 120 percre felfüggeszteni az inzulin adagolását, amennyiben úgy érzékeli, hogy a beteg szövetközi glükóz szintje egy előre beállított határérték alá esik. Ezzel akkor is megóvja a pácienst a hipoglikémia bekövetkezésének kockázataitól, amikor alszik, vagy más okból nem tud reagálni állapotának megváltozására.

A 2015-ben bevezetett MiniMed 640G rendszert a Medtronic azzal a céllal fejlesztette ki, hogy a növelje a cukorbetegek hipoglikémiával szembeni védelmét, illetve hogy ennek köszönhetően hatékonyabb kontrollt gyakorolhassanak a diabétesz felett. A maga nemében úttörő jellegű SmartGuard™ technológia az első olyan rendszer a világon, amely nemcsak arra képes, hogy 30 – 120 perc időtartamra automatikusan felfüggessze az inzulin adagolását, amikor a szenzorral mért glükózszint előre jelezhetően elérné az alsó határértéket, hanem arra is, hogy újraindítsa azt, miután a szenzorral mért glükózszint helyreállt. Az LGS statikus algoritmusát egy dinamikus, prediktív szabályozás váltja fel.

A Medtronicról:

A Medtronic a világ vezető orvostechnikai, egészségügyi szolgáltató és megoldásokat szállító cégeinek egyikeként az ajánlásoknak megfelelően vállalja, hogy a jövőben összegyűjti, kielemzi és közzéteszi a MiniMed Paradigm Veo és MiniMed 640G rendszerrel, valamint a rendszerek egymást követő generációival kapcsolatos adatokat. Az így nyert információk, és a rájuk alapozott publikációk nyomán a jövőben újabb, frissített tartalmú diagnosztikai útmutatások (Diagnostic Guidance) láthatnak napvilágot, immár a MiniMed 640G rendszer vonatkozásában is, hiszen a világ minden pontján az érdekelt felekkel folytatott együttműködést helyezi tevékenységének középpontjába, hogy velük karöltve javítsanak az egészségügyi ellátás helyzetén. A regisztráció és az adatok feltöltése továbbra sem lesz kötelező a páciensek számára.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?