Természet-adta nyugtatók
- Dátum: 2016.05.22., 21:00
- búzacsíra, idegrendszer, nyugtató, orbáncfű, pipacs, retek, stressz, tea, vörös here
A nyugtatókat manapság az "elgyógyszeresedett" világban ritkán használják úgy, ahogy kellene. Ezek használata, átlagos esetben legalábbis csupán időszakos kellene, hogy legyen. De sajnos jobb üzlet, ha a fogyasztó rászokik az adott szerre. Tapasztalhatja is, hogy ha nem változtat valamit az életén (lélekben, életmódban, társas kapcsolatokban, stb.), akkor egyre több és több kell belőle. Szerencsére létezik más út is, de ami érdekesség: a táplálkozásunk is segíthet bennünket, hogy könnyebben küzdjünk meg a negatív érzelmekkel, a stresszel, a nyugtalansággal, a félelemmel, a haraggal. Mit együnk hát, és mit igyunk, hogy nyugodtabbak legyünk?
A méregtelenítő ételek és italok nem csupán a szervezetünket tisztítják meg a mérgektől, hanem a gondolatainkat is. Ha mérgesek, haragosak vagyunk, akkor a szervezetünkben is méreganyagok szabadulnak fel, ha pedig méregtelenítünk, akkor ez a gondolkodásunkra, az érzéseinkre is visszahat. A retek például kiváló méregtelenítő étel. Régen sokszor mondták úgy, ha valaki mérges volt, hogy "epés". Mára ebből annyi maradt, hogy ha valaki szúrkáló, bántó, odavágó mondatokat mond, akkor úgy említjük: "epés megjegyzéseket tesz". Nos, az ételek, amik az epeműködést segítik, csökkentik a haragot is! Aki könnyen mérges lesz, hamar "felhúzza magát", annak ajánlott retket fogyasztania, ez egyébként a máj működését is elősegíti.
Érdekesség, hogy a retket nem csak nyersen, szendvicsben érdemes fogyasztani, hanem reteklét is ihatunk méregtelenítő italként, ami feketeretekből készül.
A búzacsíra energetizáló hatását sokan ismerik, azt már kevésbé, hogy az idegrendszerre is kitűnő hatással van. Nem csak energetizál, hanem az agy működését is segíti. Hatásos lehet tehát akkor, amikor úgy érezzük, valamin nem tudunk túllépni, és mindig ugyanoda térünk vissza. A búzacsíra frissessége új gondolatokat kölcsönözhet nekünk, és új életet lehel belénk.
A teák közül szintén több nyugtató hatású, hangulatjavító is létezik. A pipacs szirmából készült tea kiváló idegnyugtató. A szirmokat frissen, vagy gondos szárítást követően is felhasználhatjuk langyos vízben áztatva. Akár a napközbeni aggodalom, stressz csökkentésében, akár az esti elalvásban is segít.
Depresszió, magas fokú lehangoltság esetén segít a vörös here teája. Ezt a növényt sokan lóhereként ismerik. Azt szedjük, amely rózsaszín-bíborszínű virágot terem. Hangulatjavító, erősítő hatása mellett a hormonváltozás miatt fellépő hangulatingadozásokkal is segít megküzdeni.
Az orbáncfűt a nyugati országokban nagyon sok esetben orvos javasolja idenyugtató, depresszióellenes és stresszoldó, alvást segítő hatása révén. Sajnos kis hazánkban ez egyelőre nem jellemző, de bátran vegyük át a példájukat, és jó szívvel fogyasszunk orbáncfűteát.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.