Menü

Hogyan tápláld gyermeked olvasás iránti szeretetét?

A gyerekek különféle okok miatt szeretnek bele az olvasásba egész életükre. Néha csak egy könyv kell ahhoz, hogy elragadja egy gyermek képzeletét, és feltárja számára a fikció izgalmas világát. Máskor a tanítónak köszönhetjük a könyvek iránti szerelem kialakulását. Néhány esetben a szülők befolyásolják gyermekük könyvek iránti megbecsülését azáltal, hogy megosztják velük saját, irodalom iránti szeretetüket, és modellezik az olvasó magatartást – mindig van egy könyv, amit olvasnak, magukkal viszik a nyaralásra, olvasnak lefekvés előtt, rendszeresen járnak könyvtárba és könyvesboltba.

Itt vannak a legjobb tippjeink, hogyan tápláljuk gyermekünk olvasás iránti szeretetét, ami egy egész életen át is kitarthat:

Olvassunk hangosan! Sok új szülő magától rájön erre a technikára, de nagyon fontos, hogy tartsuk is fenn ezt a szokást. A gyerekek tovább élvezik ezt, mint gondolnánk. Amikor csecsemőknek, totyogóknak, óvodásoknak és az általános iskola alsóbb osztályaiba járó gyerekeknek olvasunk fel, jó érzés, hogy van egy gyermek az ölünkben, odasimul hozzánk a kanapén, vagy álomba merül az ágyban, miközben együtt élvezzük a könyvet. A gyermek emlékezni fog a közelségre és a történetre egyaránt. Valószínűleg százszor el kell olvasnod a gyermeked kedvenc könyvét, de csak tedd azt! Próbáljunk meg nem kitalált történeteket mesélni azoknak, akik kíváncsiak a kalózokra, a vikingekre, a robotokra, a kastélyokra, a történelemre, a sportra, az önéletrajzokra, az állatokra. Másodiktól ötödik osztályig olvassuk el azokat a gazdag és tartalmas könyveket, amelyek egyébként lehet, hogy kimaradnának. Talán klasszikusokat, mint a Kincses Sziget, vagy az Aliz Csodaországban.
Sok szülő azt gondolja, hogy amint a gyermekei megtanulnak olvasni, nekik többet nem kell hangosan felolvasniuk. Pedig a gyerekek még ebben az időszakban is szeretik, és előnyük származik abból, hogy hallják a nyelv ritmusát, megtanulják a megfelelő kiejtést, pihennek, és mindent csak úgy magukba fogadnak, megértenek. Az a gondolatuk támadhat, hogy van valami érdemleges, valami fáradságot is megérő a könyvekben, és hogy van valami különleges a szülővel töltött időben.

Ha megízlelik a sorozatok zamatát: Általános a gyerekek körében, hogy azután lesznek egy életre a könyvek szerelmeseivé, miután egy sorozat rabjává váltak. Rengeteg jó sorozat van, ami kíváncsivá teszi a gyerekeket a folytatásig.

Ha megragadja őket egy műfaj: A gyerekek a műfaj fokozatain verekedik magukat keresztül, ami iránt szenvedélyt éreznek, női detektívektől a science fiction-ön keresztül a fantasy-ig. Keressük meg velük együtt, mi az, ami igazán érdekli őket!

Tápláljuk a „kedvenc író függőséget”! Ha a gyerekeink végre találtak maguknak egy írót, akit szeretnek, minden bizonnyal az összes könyvét el szeretnék majd olvasni – egy nagyszerű kifogás a könyvtárba járásra, vagy egy lehetőség a barátok és osztálytársak közötti könyvcserére.

Számítsunk a klasszikusokra! A könyvek között azért vannak klasszikusok, mert generációkat vonz egymás után a történet. Igaz, nincs garancia arra, hogy a gyermeked is szeretni fogja, de egy próbát biztosan megér.

Találj olyan könyveket, amelyek a gyermeked által szeretett dolgokról szólnak! Például ha a lovakat szereti, vedd meg neki a Fekete Szépséget! Keresgélj az interneten!

A vicces jó! Ha a gyermeked olyan könyvet olvas, amiben a szereplők bajba kerülnek, ne tiltsd el tőle! Beszélj vele a könyv tartalmáról, így nem eshet baja! A humor egy nagyszerű útvonal, amin keresztül megszerettetheted gyermekeddel az olvasást!

A képregények is jöhetnek! A gyermekek körében elég népszerű ez a műfaj. Teljesen rá tudnak függni az olvasásra!

Ismerkedjenek meg az ebook-kal! A gyerekek összebújhatnak egy ilyen kis eszközzel a délutáni szieszta vagy az esti lefekvés előtt. Az elektronikus forma sokkal vonzóbbnak bizonyult a fiúk és a kedv nélkül olvasó gyerekek számára, és mivel manapság már sok könyvhöz hozzá lehet így férni, nagyszerű választás utazásokhoz. Arra azért figyeljünk, hogy a papír alapú könyv is érték maradjon, mivel ezek az interaktív ebook-ok bár nagy élményt nyújtanak, zavaróak lehetnek, és az olvasott szövegértési kompetenciákat is csökkenthetik.

Legyen az olvasás családi érték! A tettek sokszor hangosabban szólnak, mint a szavak. Vigyük el gyermekünket a könyvtárba hetente egyszer, vagy havonta vegyünk nekik új könyvet, akár antikváriumban, és mutassuk meg nekik, hogy egy jó könyvre rátalálni igazi kincsvadászat.

Építsük be az olvasást a család életvitelébe! Legyen például úgynevezett olvasásidő, amikor kikapcsoljuk a tv-t, a számítógépet és a telefonokat. Olvashatunk hangosan vagy önállóan is. Az iskola előtt álló gyermekeket vigyük el könyvtárba, könyvesboltokba. A kicsit idősebbeknek csináljunk szülő-gyermek olvasóklubot – ezt nagyon élvezhetik. Olvassunk gyermekeinknek esténként! Biztosítsunk nekik időt, hogy olvashassanak, és élvezzék is azt, például a kocsiban (ha nem érzik magukat rosszul), nyaraláson, a házi feladat megírása után, lefekvés előtt.

De figyeljünk! Függőké válhatnak!

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.