Menü

Miért fontos a korai hallásvizsgálat?

A hallást mérő szűrővizsgálatok nagyon fontosak csecsemőknél. Ha bármilyen probléma van ezen a területen kardinális, hogy a diagnózis a csecsemő 3 hónapos koráig megszülessen, mivel a megfelelő pszichés-, és beszédfejlődés életkorhoz kötött. A hallás pedig alapvetően meghatározza a beszédtanulást és ezzel párhuzamosan a pszichés, és értelmi fejlődést is.

Egészen sokáig kevésbé objektív módon szűrték a csecsemőket ezen a területen. Például úgy, hogy megnézték, hogyan reagál a csecsemő a különböző erősségű hangokra (pl.: tapsolás, zörgetés). Ugyanis ha megfelelően hall a csecsemő, akkor a hangok különböző védekező reflexeket váltanak ki. De ezek a módszerek nem elégítik az objektivitás kritériumát.

Január óta elvileg minden kórházban kötelező a csecsemők hallásával kapcsolatos professzionális szűrővizsgálat elvégzése. Ha bármilyen problémát kimutat ez a vizsgálat, azt az orvosok rögzítik a zárójelentésben, és megfelelő szakemberekhez irányítják a szülőket. Ez az új típusú hallásvizsgálat nagyon megbízható szűrést jelent, így ha ez nem mutat problémát, akkor a szülők megnyugodhatnak.

A korai életszakaszban történő szűrés azonban csak a belső fül eredetű problémák felismerésére alkalmas. 2-3 éves kor után jelentkezhetnek közép- és külső fül eredetű problémák (pl.: fülzsír dugó), melyek szintén akadályozhatják például a beszédtanulást. A gyakori felső légúti betegségek és a megnagyobbodott orrmandula miatt kialakulhat ún. savas középfülgyulladás, mely szintén gondot jelenthet.

A központi idegrendszer kb. 4 éves korig a legrugalmasabb, ha ez idő alatt a megfelelő ingerek bejutnak, akkor a gyerek megtanul beszélni. Kulcsfontosságú tehát a korai szűrővizsgálatok elvégzése, mivel a későbbiek folyamán ezek a folyamatok már kevésbé visszafordítható, káros következménnyel járnak a fejlődésre nézve. Ha időben felismerésre kerül a halláscsökkenés, akkor a probléma súlyosságától függően korai fejlesztéssel, hallókészülékkel, vagy beültethető eszközök segítségével elkerülhetjük a súlyosabb következményeket.

Ha babát szeretnél…

Amikor eldöntjük, hogy babát szeretnénk, a legfőbb félelmünk, hogy soká várat magára a pozitív terhességi teszt. Nyilván a természet a főnök ő teszi a dolgát, azonban néhány trükkel mi is növelhetjük a teherbeesés esélyét.

Várandósság alatti étrend

Nem, nem kettő helyett eszünk. Ikrek esetén se három helyett. Minőséget és nagyon jól megkomponált, tápanyagdús táplálkozást kell összerakni. Nem is olyan egyszerű.

Az igazi anya

Egymillió féleképpen lehetsz jó anya. Minden gyerek más és minden anyuka egyedi, eltérő képességekkel, különböző erényekkel és hibákkal. Egész más nehézségekkel kell megküzdened neked, mint nekem, a szomszéd néninek, vagy az unokatesódnak, aki épp most szülte meg első gyermekét - így természetesen nem létezik egyetlen határozott lista arról, hogy miket KELL tenned azért, hogy jó anya légy.

Mekkora stressz vajon a szülőknek a „tanárlét”?

Szerintem egy átlagos szülőnek soha eszébe nem jutott soha, hogy egyszer majd tanár lesz. Karantén idején mégis az lett, és olyan tudásokat kellett elővennie, amit rég eltemetett magában. De ez vajon növelni fogja a szülő részéről a toleranciát a tanár felé, ami ugye manapság kiveszőben van? Ezt kutatják szakemberek is.

Vidd ki őket a szabadba!

Nem azt mondom, hogy végleg el kell venni a kütyüfüggő gyerekeinktől a tabletet, telefont, de naponta egy órára, másfélre igenis ki kell hozni őket a virtuális rabságból, a karantén okozta világháló-börtönből