Menü

Miért fontos a korai hallásvizsgálat?

A hallást mérő szűrővizsgálatok nagyon fontosak csecsemőknél. Ha bármilyen probléma van ezen a területen kardinális, hogy a diagnózis a csecsemő 3 hónapos koráig megszülessen, mivel a megfelelő pszichés-, és beszédfejlődés életkorhoz kötött. A hallás pedig alapvetően meghatározza a beszédtanulást és ezzel párhuzamosan a pszichés, és értelmi fejlődést is.

Egészen sokáig kevésbé objektív módon szűrték a csecsemőket ezen a területen. Például úgy, hogy megnézték, hogyan reagál a csecsemő a különböző erősségű hangokra (pl.: tapsolás, zörgetés). Ugyanis ha megfelelően hall a csecsemő, akkor a hangok különböző védekező reflexeket váltanak ki. De ezek a módszerek nem elégítik az objektivitás kritériumát.

Január óta elvileg minden kórházban kötelező a csecsemők hallásával kapcsolatos professzionális szűrővizsgálat elvégzése. Ha bármilyen problémát kimutat ez a vizsgálat, azt az orvosok rögzítik a zárójelentésben, és megfelelő szakemberekhez irányítják a szülőket. Ez az új típusú hallásvizsgálat nagyon megbízható szűrést jelent, így ha ez nem mutat problémát, akkor a szülők megnyugodhatnak.

A korai életszakaszban történő szűrés azonban csak a belső fül eredetű problémák felismerésére alkalmas. 2-3 éves kor után jelentkezhetnek közép- és külső fül eredetű problémák (pl.: fülzsír dugó), melyek szintén akadályozhatják például a beszédtanulást. A gyakori felső légúti betegségek és a megnagyobbodott orrmandula miatt kialakulhat ún. savas középfülgyulladás, mely szintén gondot jelenthet.

A központi idegrendszer kb. 4 éves korig a legrugalmasabb, ha ez idő alatt a megfelelő ingerek bejutnak, akkor a gyerek megtanul beszélni. Kulcsfontosságú tehát a korai szűrővizsgálatok elvégzése, mivel a későbbiek folyamán ezek a folyamatok már kevésbé visszafordítható, káros következménnyel járnak a fejlődésre nézve. Ha időben felismerésre kerül a halláscsökkenés, akkor a probléma súlyosságától függően korai fejlesztéssel, hallókészülékkel, vagy beültethető eszközök segítségével elkerülhetjük a súlyosabb következményeket.

Visszaszámlálunk

Ahol iskoláskorú a gyermek, ott bizony az augusztus 20-a utáni napokban elindul a visszaszámlálás. Az iskola és ovikezdés egyrészt jó, másrészt kicsit nehezen fogadja el az ember, hogy ismét korábban indulnak a reggelek és újra vár a mókuskerék.

Gyerekcsősz vagy bölcsőde?

Fiatal szülők egyik legsarkalatosabb kérdése az elmúlt időkben, hogy érdemes-e bébiszittert fogadniuk, vagy inkább maradjanak a bölcsöde-megoldásnál. Most összegyűjtöttük mindkettő előnyeit és hátrányait is, hogy könnyebb legyen a mérlegelés

Önállósodik a gyerek

Vajon hol és hogy kezdődik az önállósodás és mit tehet egy szülő, hogy megtalálja az arany középutat? Mi a jó döntés, mitől érzi a gyermekünk, hogy megbízunk benne, s mi az, amit még korai megengedni?

Erre figyelj ha kisgyerekkel mész strandolni

Kánikula, 35 fok, igazi nyár! A hőmérséklet az egekben, mindenki vízpartra menekül. Ez természetes, azonban ha gyermekekkel strandolunk, fokozott az óvatosság és az elővigyázatosság. Mi mindenre kell figyelnünk?

Mennyi kosz kell a gyereknek?

Kutatások tucatjait említhetném, amelyek bizonyítják, hogy a már-már sterilre takarított, szuper higiénikus környezet ártalmas lehet a gyerekeknek. Ezek szerint akkor mégis csak igaz a mondás, hogy évi egy kiló koszt meg kell ennie a gyereknek?