Menü

Miért fontos a korai hallásvizsgálat?

A hallást mérő szűrővizsgálatok nagyon fontosak csecsemőknél. Ha bármilyen probléma van ezen a területen kardinális, hogy a diagnózis a csecsemő 3 hónapos koráig megszülessen, mivel a megfelelő pszichés-, és beszédfejlődés életkorhoz kötött. A hallás pedig alapvetően meghatározza a beszédtanulást és ezzel párhuzamosan a pszichés, és értelmi fejlődést is.

Egészen sokáig kevésbé objektív módon szűrték a csecsemőket ezen a területen. Például úgy, hogy megnézték, hogyan reagál a csecsemő a különböző erősségű hangokra (pl.: tapsolás, zörgetés). Ugyanis ha megfelelően hall a csecsemő, akkor a hangok különböző védekező reflexeket váltanak ki. De ezek a módszerek nem elégítik az objektivitás kritériumát.

Január óta elvileg minden kórházban kötelező a csecsemők hallásával kapcsolatos professzionális szűrővizsgálat elvégzése. Ha bármilyen problémát kimutat ez a vizsgálat, azt az orvosok rögzítik a zárójelentésben, és megfelelő szakemberekhez irányítják a szülőket. Ez az új típusú hallásvizsgálat nagyon megbízható szűrést jelent, így ha ez nem mutat problémát, akkor a szülők megnyugodhatnak.

A korai életszakaszban történő szűrés azonban csak a belső fül eredetű problémák felismerésére alkalmas. 2-3 éves kor után jelentkezhetnek közép- és külső fül eredetű problémák (pl.: fülzsír dugó), melyek szintén akadályozhatják például a beszédtanulást. A gyakori felső légúti betegségek és a megnagyobbodott orrmandula miatt kialakulhat ún. savas középfülgyulladás, mely szintén gondot jelenthet.

A központi idegrendszer kb. 4 éves korig a legrugalmasabb, ha ez idő alatt a megfelelő ingerek bejutnak, akkor a gyerek megtanul beszélni. Kulcsfontosságú tehát a korai szűrővizsgálatok elvégzése, mivel a későbbiek folyamán ezek a folyamatok már kevésbé visszafordítható, káros következménnyel járnak a fejlődésre nézve. Ha időben felismerésre kerül a halláscsökkenés, akkor a probléma súlyosságától függően korai fejlesztéssel, hallókészülékkel, vagy beültethető eszközök segítségével elkerülhetjük a súlyosabb következményeket.

Magántanár vagy nyelviskola?

A továbbtanuláshoz ettől a tanévtől nemcsak egy emelt szintű érettségi kötelező, hanem egy nyelvvizsga is. Amiért eddig plusz pontok jártak, most alapkövetelmény lett, és ezzel még fontosabbá vált, hogy minél hamarabb és minél hatékonyabban nyelveket tudjunk tanulni. Az iskolán kívül nyelviskolában vagy magántanárnál vehetünk plusz órákat. De melyik éri meg jobban?

„Anya, van pénzed?”

A gyermeknevelés egyik célja, hogy életrevaló felnőtteket neveljünk, ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy megtanítsuk a gyermekeinknek a pénzzel való megfelelő bánásmódot is.

Sportoljon az a gyerek!

Tanulási eredmények javulása, új barátok szerzése, csapatmunkára való képesség, alkalmazkodás, egészséges életmódra nevelés, túlsúly megakadályozása. Csak néhány az indokok közül. Sportoljon az a gyerek!

A szuperintelligens ember jellemzői

A felsőbbrendű intelligencia juthat eszünkbe erről a szóról, a szuperintelligencia nem mennyiségbeli, hanem minőségbeli eltérést jelent az intelligencia átlagos kifejeződéseihez képest.

Visszaszámlálunk

Ahol iskoláskorú a gyermek, ott bizony az augusztus 20-a utáni napokban elindul a visszaszámlálás. Az iskola és ovikezdés egyrészt jó, másrészt kicsit nehezen fogadja el az ember, hogy ismét korábban indulnak a reggelek és újra vár a mókuskerék.