Menü

Környezetvédő ajándékozás

A piacot tekintve a karácsony nem csupán a szeretet ünnepe, hanem a fogyasztói társadalom és a kapitalizmus csúcsidőszaka minden évben. Ez pedig jelentős környezetterheléssel jár. Tegyük meg, amit lehet, és próbáljunk figyelembe venni néhány környezetmegóvó szempontot, ami az ajándékozást illeti!

A kínai és más gyártó országok gőzerővel üzemelnek ilyenkor, hogy az ünnepi időszakra szánt díszeket, ajándéktárgyakat és mindenféle piaci termékeket előállítsák. Rengeteg helyen dolgoznak borzasztó és szó szerint embertelen munkakörülmények között. Egy nemrég megjelent cikk például feltárja, hogy milyen környezetben dolgoztat a bangladeshi milliárdos üzletet jelentő textilipar, ahol olyan márkák számára készülnek termékek, mint a H&M, vagy a Benetton. A plázák és sétálóutcák ölelésében elhelyezkedő üzletek dicsfényében nem gondolnánk, hogy innen származnak a termékek, amik a fa alá kerülnek karácsonykor.

Mondhtatjuk persze, hogy mi hétköznapi emberek kicsik vagyunk ahhoz, hogy megváltoztassuk az ipar menetetét. De van pár szempont, amit figyelembe vehetünk, és amivel ha kicsit is, de tehetünk azért, hogy a környezetet kevésbé terhelő ajándékozási metódust valósítsunk meg.

Előnyben a helyi és kézműves termékek

Ha tehetjük, részesítsük előnyben a kézműves ajándékokat, amiket magyar, sőt akár helyi emberek készítettek! Ezek egyébként is kedvesebbek és szívből jövőbbek, mint a multitermékek, de emellett a környezetünkben élő embereket támogatjuk a vásárlásunkkal, és jóval kevesebb szállításra van szükség (ami pedig rengeteg pénzt és mindenféle üzemanyagot jelent, ezzel is terhelve a környezetet).

Másodkézből nem szégyen

Ha tisztában lennénk a vásárlásainkhoz kapcsolódó környezetterheléssel, valószínű, hogy átértékelnénk a dolgokat. Bizony nem ciki, hanem éppenhogy respektálható, ha valaki second hand terméket vesz, legyen szó akár ruháról, vagy antikvár könyvről, ajándéktárgyról. Környezetvédelmi szempontból nagy öröm, ha nem dobunk ki valamit, hanem olyan helyre kerül az adott dolog, ahol még örülnek neki és értékelik. Éppen ezért jó ötlet a csere-bere piac is, ahol olyan dolgokat adhatunk-kaphatunk, ami az egyiknek már nem kell, de a másiknak még nagy öröm.

Saját készítésű ajándékok

Szuper, ha saját magunk által kreált ajándékokkal lepjük meg szeretteinket. S még jobb, ha mindezeket olyan alapanyagok felhasználásával készítjük, amik másra már nem kellenek, így viszont valamilyen szuper kis meglepetést készíthetünk belőlük. Az otthon készített ajándéktárgyak ugyanis gyakran éppen annyi alapanyag felhasználásával készülnek, mint a bolti termékek, ha egyenként veszünk meg minden hozzávalót. Próbáljunk meg hát okosan gazdálkodni! A pénztárcánkat és környezetünket is kevésbé terheljük így.

Óvatosan a csomagolóanyagokkal

Döbbenetes mennyiségű csomagolóanyagot használunk el karácsonykor, mind ami a termékek alapcsomagolását, mind ami az ajándékozáshoz kapcsolódó csomagolást illeti. A szeméttelepekre az ünnepek után az átalagos hulladékmennyiségek sokszorosa kerül. Hogyan csomagoljuk ajándékainkat környezetbarát módszerekkel? Következő cikkünkből kiderül, tartson velünk!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?