Menü

Tanítsuk gyerekeinket a digitális eszközök tudatos használatára

A digitális eszközök használta egyre fiatalabb korban kezdődik. Vajon hogyan álljunk ehhez hozzá szülőként? Támogassuk vagy korlátozzuk ezen eszközök használatát gyerekünknél?

Az biztos, hogy nagyon nem lehet és érdemes ellene menni ennek a folyamatnak szülőként. Vagyis a teljes tiltás nemcsak, hogy nem igazán kivitelezhető, de valahol értelmetlen is. Mivel ebben a világban neveljük gyermekeinket, és ennek a világnak most nagyon is, sőt egyre jobban része a különböző digitális eszközök használata. A kulcsszó inkább a limit. Vagyis az első és legfontosabb, hogy ebben is, mint minden másban korlátokat állítsunk fel, szabályozzuk, hogy mikor, mennyit használhatja a gyerek ezeket az eszközöket. Például érdemes kitűzni azt a szabályt, hogy lefekvés előtt közvetlenül már ne számítógépezzenek, telefonozzanak a gyerekek.

Persze szülőként magunkra is oda kell figyelnünk, hogy milyen példát mutatunk. Ha állandóan a telefonnal a kezünkben létezünk csak, akkor nehéz lesz a gyereket más irányba terelni ezzel kapcsolatban. Ha rendszeres jelleggel ránézünk telefonunkra, ha folyamatosan csekkoljuk üzeneteinket, az komolyan sértheti a családi intimitást. A gyerekek pedig erre különösen érzékenyek, fontos számukra a szülő teljes és elmélyült figyelme.

A képek és videók készítése és megosztása szintén kardinális pont. Nyilván nem kell túl idősnek lenni ahhoz, hogy egy gyerek már tudjon képeket, videókat készíteni és megosztani a telefonjával. A következmények felmérése szempontjából azonban nagyon is nem mindegy az életkor és az érettség. Szülőként fontos látni ennek veszélyeit, és időben érdemes ezzel kapcsolatban felvilágosítani gyerekeinket. A képek, videók készítésének is vannak illemszabályai, a kompromittáló tartalmak megosztása pedig igen csak kellemetlen következményekkel járhat, akár jóval a megosztást követően is.

Vannak különböző applikációk is arra, hogy tartalmakat letiltsunk, illetve van lehetőség, hogy monitoring alatt tartsuk a gyerek teljes internet-használati szokását. De nyilván látni kell, hogy ezen lehetőségek kiaknázása igencsak bizalmatlan gyerek- szülő kapcsolatról árulkodik. A digitális eszközök hasznosak és veszélyesek is tudnak lenni. Fontos lenne, hogy a szülők ne elsősorban az ellenőrzésre koncentráljanak, hanem tudatosabb felhasználásra neveljék gyereküket.

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.