Menüváltozatok diétás életmódhoz
- Dátum: 2017.01.11., 13:35
- desszert, diéta, ebéd, evés, fogyókúra, főétel, főfogás, leves, menü, testsúly
A magyar étkezési szokások szerint egy átlagos ebéd sorrendje és tartalma: leves, főétel és desszert. Igen ám, de egy ilyen menüsor kalóriatartalma igencsak elgondolkodtató! Ha fogyni szeretnénk, vagy csak megtartani az egészséges testsúlyunkat, akkor érdemes átalakítani a hagyományos menüt. Igen ám, de hogyan? Segítünk!
Nem kötelező repertoár
Bizony teljesen szükségtelen az ebédek, estebédek során végigenni ezt a hosszadalmas, (legalább) háromfogásos ételsort. Valójában elég egy dolgot kiválasztani közülük, és azt fogyasztani! Ha az egészséges mennyiségű táplálékra szoktatjuk magunkat, akkor egy étkezés során elegendő csak levest, vagy csak főételt enni. A jó hír, hogy ráadásul kevesebb főzöcskézéssel jár az új szokás kialakítása, hiszen amit máskor egy alkalommal besöpörtünk, az most 2-3 nap menüjét képezheti. Ugyanazon étekből többet készíteni jóval egyszerűbb, mint sokféle ételt főzni egyszerre.

A "hogyan" sokat számít
Ha hagyományos módon sülnek-főnek az étkek a sokfogásos ebédhez, akkor különösen hízlalóak. A klasszikus felállás szerint a leves tésztával, a főétel sok körettel, és cukrot tartalmazó savanyúsággal, a desszert pedig finomliszttel és cukorral készül. Nem csoda hát, ha egy átlagos ebéd sokszor kiteszi egy teljes nap ajánlott kalóriamennyiségét! Máris sokat teszünk önmagunkért azzal, ha ezeket az alapvető dolgokat átalakítjuk:
* Levestészta: elhagyható,a leves enélkül is finom, sőt! Helyette inkább sok zöldséget tegyünk, főzzünk bele. Még ízesebb is lesz ily módon.
* A főétel készítése során panírozás helyett grillezzünk, vagy használjunk egészséges és diétás panír alapanyagokat, mint például a teljes őrlésű liszt, valamint zsemlemorzsa helyett a tört magvak.
* A főételhez választott köret is sokat számít: ne csak krumplit és rizst fogyasszunk, hanem batátát, zellert és különböző más zöldségeket, amiket bár kevésbé ismerünk, de érdemes összebarátkozni velük.
* A desszert teljes mértékben elhagyható, de az édesszájúakat se ejtsük kétségbe: mindenféle finomságot el lehet készíteni diétásan is. Viszont a finom süteményekre és más édességekre is igaz, ami a levesre: önmagukban is helytálló ebédet, vagy étkezést képezhetnek.

Okosan sokfélét
Aki viszont szeretne hódolni a többfogásos étkezéseknek továbbra is, az tanuljon az elegáns éttermektől: itt pontosan azzal számolnak, hogy illendő módon fogyasztunk előételt, levest, főfogást, majd édességet - de éppen ezért nagyon apró adagokat adnak! Sokan kritizálják ezeket a nívós helyeket, hogy "mindössze összemaszatolják a tányért". Nos, nem véletlenül: ezek az apró adagok garantálják, hogy egészségesen, kellemetlen teltségérzet nélkül kóstolgassuk végig a menüsor különböző részeit egymás után. Ha otthon is mindenből csupán apróbb adagokat fogyasztunk, akkor nyugodtan végigkóstolhatjuk az ebéd összes fogását.
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.
A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja
Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.
Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról
Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!