Menü

Menüváltozatok diétás életmódhoz

A magyar étkezési szokások szerint egy átlagos ebéd sorrendje és tartalma: leves, főétel és desszert. Igen ám, de egy ilyen menüsor kalóriatartalma igencsak elgondolkodtató! Ha fogyni szeretnénk, vagy csak megtartani az egészséges testsúlyunkat, akkor érdemes átalakítani a hagyományos menüt. Igen ám, de hogyan? Segítünk!

Nem kötelező repertoár

Bizony teljesen szükségtelen az ebédek, estebédek során végigenni ezt a hosszadalmas, (legalább) háromfogásos ételsort. Valójában elég egy dolgot kiválasztani közülük, és azt fogyasztani! Ha az egészséges mennyiségű táplálékra szoktatjuk magunkat, akkor egy étkezés során elegendő csak levest, vagy csak főételt enni. A jó hír, hogy ráadásul kevesebb főzöcskézéssel jár az új szokás kialakítása, hiszen amit máskor egy alkalommal besöpörtünk, az most 2-3 nap menüjét képezheti. Ugyanazon étekből többet készíteni jóval egyszerűbb, mint sokféle ételt főzni egyszerre.

A "hogyan" sokat számít

Ha hagyományos módon sülnek-főnek az étkek a sokfogásos ebédhez, akkor különösen hízlalóak. A klasszikus felállás szerint a leves tésztával, a főétel sok körettel, és cukrot tartalmazó savanyúsággal, a desszert pedig finomliszttel és cukorral készül. Nem csoda hát, ha egy átlagos ebéd sokszor kiteszi egy teljes nap ajánlott kalóriamennyiségét! Máris sokat teszünk önmagunkért azzal, ha ezeket az alapvető dolgokat átalakítjuk:
* Levestészta: elhagyható,a leves enélkül is finom, sőt! Helyette inkább sok zöldséget tegyünk, főzzünk bele. Még ízesebb is lesz ily módon.
* A főétel készítése során panírozás helyett grillezzünk, vagy használjunk egészséges és diétás panír alapanyagokat, mint például a teljes őrlésű liszt, valamint zsemlemorzsa helyett a tört magvak.
* A főételhez választott köret is sokat számít: ne csak krumplit és rizst fogyasszunk, hanem batátát, zellert és különböző más zöldségeket, amiket bár kevésbé ismerünk, de érdemes összebarátkozni velük.
* A desszert teljes mértékben elhagyható, de az édesszájúakat se ejtsük kétségbe: mindenféle finomságot el lehet készíteni diétásan is. Viszont a finom süteményekre és más édességekre is igaz, ami a levesre: önmagukban is helytálló ebédet, vagy étkezést képezhetnek.

Okosan sokfélét

Aki viszont szeretne hódolni a többfogásos étkezéseknek továbbra is, az tanuljon az elegáns éttermektől: itt pontosan azzal számolnak, hogy illendő módon fogyasztunk előételt, levest, főfogást, majd édességet - de éppen ezért nagyon apró adagokat adnak! Sokan kritizálják ezeket a nívós helyeket, hogy "mindössze összemaszatolják a tányért". Nos, nem véletlenül: ezek az apró adagok garantálják, hogy egészségesen, kellemetlen teltségérzet nélkül kóstolgassuk végig a menüsor különböző részeit egymás után. Ha otthon is mindenből csupán apróbb adagokat fogyasztunk, akkor nyugodtan végigkóstolhatjuk az ebéd összes fogását.

Mivel foglalkozik a színtanácsadás?

A színtanácsadás egy játékos, kreatív folyamat, tulajdonképpen nem más, mint természetes színeink szakszerű, tárgyilagos feltérképezése és a megfelelő színtulajdonságokkal rendelkező színek megkeresése.

Jót tesz egy kapcsolatnak a közös kassza?

Közös lónak túros a háta? Vagy ez nem mindenre igaz? Van néhány olyan dolog, amiben nem feltétlenül jó közösködni vagy a párkapcsolat az teljesen más és érthető a közös kassza, vagy maradjunk pénzügyileg függetlenek? Közös gyerekeknél is? Hogy megy ez, miként működik?

Felvételizik a gyerek!

Aki benne van, azért, aki azt gondolja, még messze van ez, annak pedig azért ajánlom a most következő felvételivel kapcsolatos tudnivalók áttanulmányozását. Középiskolai felvételik 2025.

A tél csodaszere!

Sokan ismerik a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát, azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre. A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.

Laktóz intoleranciáról fontos tudnivalók

A laktóz intolerancia genetikai tesztje egy hasznos eszköz a tejcukor emésztésére való képesség felmérésére. A teszt segítségével meg lehet állapítani, hogy egy személy genetikailag hajlamos-e laktóz intoleranciára, és hogy várhatóan meg fog-e jelenni ez az állapot az életkor előrehaladtával