Menü

Menüváltozatok diétás életmódhoz

A magyar étkezési szokások szerint egy átlagos ebéd sorrendje és tartalma: leves, főétel és desszert. Igen ám, de egy ilyen menüsor kalóriatartalma igencsak elgondolkodtató! Ha fogyni szeretnénk, vagy csak megtartani az egészséges testsúlyunkat, akkor érdemes átalakítani a hagyományos menüt. Igen ám, de hogyan? Segítünk!

Nem kötelező repertoár

Bizony teljesen szükségtelen az ebédek, estebédek során végigenni ezt a hosszadalmas, (legalább) háromfogásos ételsort. Valójában elég egy dolgot kiválasztani közülük, és azt fogyasztani! Ha az egészséges mennyiségű táplálékra szoktatjuk magunkat, akkor egy étkezés során elegendő csak levest, vagy csak főételt enni. A jó hír, hogy ráadásul kevesebb főzöcskézéssel jár az új szokás kialakítása, hiszen amit máskor egy alkalommal besöpörtünk, az most 2-3 nap menüjét képezheti. Ugyanazon étekből többet készíteni jóval egyszerűbb, mint sokféle ételt főzni egyszerre.

A "hogyan" sokat számít

Ha hagyományos módon sülnek-főnek az étkek a sokfogásos ebédhez, akkor különösen hízlalóak. A klasszikus felállás szerint a leves tésztával, a főétel sok körettel, és cukrot tartalmazó savanyúsággal, a desszert pedig finomliszttel és cukorral készül. Nem csoda hát, ha egy átlagos ebéd sokszor kiteszi egy teljes nap ajánlott kalóriamennyiségét! Máris sokat teszünk önmagunkért azzal, ha ezeket az alapvető dolgokat átalakítjuk:
* Levestészta: elhagyható,a leves enélkül is finom, sőt! Helyette inkább sok zöldséget tegyünk, főzzünk bele. Még ízesebb is lesz ily módon.
* A főétel készítése során panírozás helyett grillezzünk, vagy használjunk egészséges és diétás panír alapanyagokat, mint például a teljes őrlésű liszt, valamint zsemlemorzsa helyett a tört magvak.
* A főételhez választott köret is sokat számít: ne csak krumplit és rizst fogyasszunk, hanem batátát, zellert és különböző más zöldségeket, amiket bár kevésbé ismerünk, de érdemes összebarátkozni velük.
* A desszert teljes mértékben elhagyható, de az édesszájúakat se ejtsük kétségbe: mindenféle finomságot el lehet készíteni diétásan is. Viszont a finom süteményekre és más édességekre is igaz, ami a levesre: önmagukban is helytálló ebédet, vagy étkezést képezhetnek.

Okosan sokfélét

Aki viszont szeretne hódolni a többfogásos étkezéseknek továbbra is, az tanuljon az elegáns éttermektől: itt pontosan azzal számolnak, hogy illendő módon fogyasztunk előételt, levest, főfogást, majd édességet - de éppen ezért nagyon apró adagokat adnak! Sokan kritizálják ezeket a nívós helyeket, hogy "mindössze összemaszatolják a tányért". Nos, nem véletlenül: ezek az apró adagok garantálják, hogy egészségesen, kellemetlen teltségérzet nélkül kóstolgassuk végig a menüsor különböző részeit egymás után. Ha otthon is mindenből csupán apróbb adagokat fogyasztunk, akkor nyugodtan végigkóstolhatjuk az ebéd összes fogását.

Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?

Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?

Lúgosító ételek nyomában

Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.

Ínycsiklandozó diétás lasagne

Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!

Hogyan és milyen első autót válasszunk?

Sokak életében adódik, hogy életük első autóját kell megvenniük. Lehet ez hobbiból, munka vagy éppen napi ingázás miatt. Izgalmas, ugyanakkor kihívást jelentő döntés, amely viszonylag hosszú időre is szólhat. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy hogyan választhatunk magunknak jó első járművet.

Népszerű adventi édességünk a grillázs

A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.