Menü

Gyógynövénypatika mindenféle menstruációs problémára

A természet segítséget nyújt rengeteg egészségügyi gondra. A nők nagyon sokféle gyógynövény közül válogathatnak aszerint, hogy milyen jellegű problémájuk adódott a havi vérzésükkel kapcsolatosan. Íme a lehetőségek tárháza!

Miért jó gyógynövényeket használni az egészségünk megőrzése és javítása érdekében? Mert teljesen természetes, egyszerűen alkalmazható és kíméletes gyógymódot jelent, a gyógyszerekkel szemben általában mindenféle mellékhatások nélkül. Azt viszont érdemes tudni, hogy a gyógyszerhez szokott, orvossággal terhelt szervezet számára idő lehet, mire átáll a lágyabb és természetesebb gyógymódokra. Meg kell hagyni ezt az időt a testünknek, érdemes lehet!

Cickafarkfű: A mentruációs problémák első számú természetes csodafegyvere. Segít a vérzés csökkentésében, a menstruációt kísérő tünetek és problémák kezelésében, és gyógyítja a különféle nőgyógyászati problémákat, mint például a ciszta. A havi vérzés rendszeresebbé tételében is hasznosnak bizonyulhat. Figyelem: fogamzásgátló tablettával védekező hölgyeknek nem ajánlott, mert csökkentheti annak hatását! Teája kissé kesernyés, de szokható ízű. Érdemes lehet keverni például körömvirággal vagy diólevéllel, aszerint, hogy milyen problémára használjuk.

Pásztortáska: Vérzéscsökkentő hatása miatt előszeretettel ajánlják a menstruáció erősségének csökkentése érdekében, de a menzesz kísérőpanaszait is kiválóan orvosolja.

Levendula: Elsősorban a menstruációt megelőző vagy kísérő hangulati problémák kezelésére javasolt a hatékony nyugtató és kedélyjavító hatása révén, valamint a fejfájásos vagy migrénes kísérőtünetek kezelésére.

Margitvirág: Ez a kamillához nagyon hasonló virágzatú növény csökkenti a menstruációt kísérő fájdalmakat, valamint szintén hatásos a havi vérzéssel egyidejűleg sokaknál jelentkező migrén elmulasztásában.

Palástfű: Csökkenti a havi vérzést jó összehúzó hatása révén, de az általános menstruációs szabályozásban is ügyes.

Körömvirág: Szintén a menstruációs ciklus helyreállításában hatékony, ráadásul teája igen finom és illatos, így használhatjuk a másfajta gyógyteák ízének előnyösítésére is.

Barátcserje: Bogyója rendszeresebbé teszi a menstruációt hormonserkentő hatása segítségével.

Szilvalevelű bangita: méhlazító, görcsoldó és összehúzó hatása miatt ajánlatos a menstruációs fájdalmak kezelésére.

Szellőrózsa: Szintén a menstruációs fájdalmak kezelésére ajánlott görcsoldó hatása révén. Fontos, hogy nem frissen használatos, hanem a hajtás szárítmányát alkalmazzuk.

Vasfű: Kiváló idegnyugtató hatása miatt segít a levertségen, a feszült idegállapoton. Kedélyjavító hatású, csökkenti az érzelmek hullámzását.

Természetesen minden esetben kérjük ki szakember segítségét! Nem minden orvos nyitott a természetes gyógymódokra, de lehet olyan szemléletű doktorokat találni, akik az alternatív lehetőségeket is ismerik és ajánlják. Segíthet ezen kívül természetgyógyász, fitoterapeuta, vagy más gyógynövény-szakértő is, az orvosi vizsgálatokat azonban ilyenkor se hanyagoljuk el.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.