Menü

Szuper recept - ezt készítsd el egy beszélgetős délutánhoz!

Ha vendégeket vársz, összeülnél a családdal vagy a barátokkal beszélgetni, akkor jól jön egy kis finom és egészséges nassolnivaló. Babkrém sós keksszel és karib cukkinivel - ugye, jól hangzik? S még annál is finomabb, próbáld ki!

Babkrém:

Áztass be 400 g kisebb szemű fehér babot néhány napra. Igen, nem árt előre látónak lenni, de így egyszerűbb dolgod lesz a későbbiekben. Majd ha már szépen megnőttek a babszemek, akkor indulhat a krémkészítés! (Őszintén bevallom, én türelmesen, egyenként kifejtettem a babszemeket a kis burkukból, hogy az ne kerüljön bele a krémbe, de enélkül is működik, ha összeturmixoljuk a babot.) Piríts meg egy vöröshagymát kevés kókuszzsíron, s tedd a bab mellé, ha van, akkor néhány szál snidlinget is, majd botmixerrel turmixold össze, de nem kell teljesen homogénre. Adj hozzá 1 evőkanál citromlevet (mindenképpen igazi citromból), 1 nagy pohár tejfölt (én a krémes Zott tejfölt preferálom, nem reklám, de sokkal finomabb a többinél), kis mustárt, sót, bio vegetát, borsot, fehér borsot, valamint chilit. Utóbbival nem érdemes spórolni, ha bírjuk a csípőset, isteni ízt kölcsönöz a krémnek! A tetejét tálaláskor díszíthetjük például bazsalikom levelekkel.


A babot érdemes akár napokkal előre is beáztatni, így egyszerűbb dolgunk lesz

Sós keksz:

Gyúrj össze 50 g búzasikért, 350 g teljes kiőrlésű lisztet, 200 g kókuszzsírt (kicsit olvasz meg, ha szilárd állagú, úgy könnyebb dolgod lesz), 1 nagy pohár tejfölt (krémes állagút érdemes itt is), 1 evőkanál himalája sót, 1 evőkanál reszelt sajtot, 1 evőkanál tört tökmagot, valamint mehet bele szezámmag, fekete szezámmag is, ki mit szeret. Gyurma állagú tésztát kapsz, nyújtsd kb. 3 mm vastagságúra. Ízlés szerint készíthetsz négyzet, kör vagy háromszög alakú kekszeket. Részemről az utóbbira szavaztam, mártogatóshoz ez praktikus. Tedd őket sütőpapírra, és mehet a sütőbe 200 fokon. Bevallom, nekem annyira ízlik ez a keksz, hogy dupla adaggal szoktam készíteni belőle.


Egészséges sós keksz házilag - nálunk dupla adag fogy belőle...

Karib cukkini:

Három nagyobb cukkinit megpucolunk, apró kockákra vágunk. Egy fej vöröshagymát kis kókuszzsíron megdinsztelünk serpenyőben, majd hozzáadjuk a cukkinit, és fűszerezzük sóval, bio vegetával, bazsalikommal, chilivel, kurkumával, mustármaggal és curryvel. Addig kevergetjük, míg a cukkini lágy és puha lesz, majd kis tálkákban tálaljuk.


A puhára párolt, fűszerezett cukkini isteni finom

Jó étvágyat kívánunk!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.