Menü

Szuper recept - ezt készítsd el egy beszélgetős délutánhoz!

Ha vendégeket vársz, összeülnél a családdal vagy a barátokkal beszélgetni, akkor jól jön egy kis finom és egészséges nassolnivaló. Babkrém sós keksszel és karib cukkinivel - ugye, jól hangzik? S még annál is finomabb, próbáld ki!

Babkrém:

Áztass be 400 g kisebb szemű fehér babot néhány napra. Igen, nem árt előre látónak lenni, de így egyszerűbb dolgod lesz a későbbiekben. Majd ha már szépen megnőttek a babszemek, akkor indulhat a krémkészítés! (Őszintén bevallom, én türelmesen, egyenként kifejtettem a babszemeket a kis burkukból, hogy az ne kerüljön bele a krémbe, de enélkül is működik, ha összeturmixoljuk a babot.) Piríts meg egy vöröshagymát kevés kókuszzsíron, s tedd a bab mellé, ha van, akkor néhány szál snidlinget is, majd botmixerrel turmixold össze, de nem kell teljesen homogénre. Adj hozzá 1 evőkanál citromlevet (mindenképpen igazi citromból), 1 nagy pohár tejfölt (én a krémes Zott tejfölt preferálom, nem reklám, de sokkal finomabb a többinél), kis mustárt, sót, bio vegetát, borsot, fehér borsot, valamint chilit. Utóbbival nem érdemes spórolni, ha bírjuk a csípőset, isteni ízt kölcsönöz a krémnek! A tetejét tálaláskor díszíthetjük például bazsalikom levelekkel.


A babot érdemes akár napokkal előre is beáztatni, így egyszerűbb dolgunk lesz

Sós keksz:

Gyúrj össze 50 g búzasikért, 350 g teljes kiőrlésű lisztet, 200 g kókuszzsírt (kicsit olvasz meg, ha szilárd állagú, úgy könnyebb dolgod lesz), 1 nagy pohár tejfölt (krémes állagút érdemes itt is), 1 evőkanál himalája sót, 1 evőkanál reszelt sajtot, 1 evőkanál tört tökmagot, valamint mehet bele szezámmag, fekete szezámmag is, ki mit szeret. Gyurma állagú tésztát kapsz, nyújtsd kb. 3 mm vastagságúra. Ízlés szerint készíthetsz négyzet, kör vagy háromszög alakú kekszeket. Részemről az utóbbira szavaztam, mártogatóshoz ez praktikus. Tedd őket sütőpapírra, és mehet a sütőbe 200 fokon. Bevallom, nekem annyira ízlik ez a keksz, hogy dupla adaggal szoktam készíteni belőle.


Egészséges sós keksz házilag - nálunk dupla adag fogy belőle...

Karib cukkini:

Három nagyobb cukkinit megpucolunk, apró kockákra vágunk. Egy fej vöröshagymát kis kókuszzsíron megdinsztelünk serpenyőben, majd hozzáadjuk a cukkinit, és fűszerezzük sóval, bio vegetával, bazsalikommal, chilivel, kurkumával, mustármaggal és curryvel. Addig kevergetjük, míg a cukkini lágy és puha lesz, majd kis tálkákban tálaljuk.


A puhára párolt, fűszerezett cukkini isteni finom

Jó étvágyat kívánunk!

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.