Menü

Gyerekek a siker és a motiváció útján

Szabó Péter, Magyarország legnépszerűbb motivációs előadója. December 18-án egy egész arénát töltött meg olyan emberekkel, akik hisznek a pozitív hozzáállás erejében, és szeretnének tudatosabb, felelősségteljesebb életet élni. Egész pontosan 10 500 jegyet adtak el az Áttörés elnevezésű rendezvényre. Ott hirdették ki, hogy megalakult a Brian Tracy Oktatási Alapítvány, melynek keretében felsős, valamint középiskolás gyerekeknek nyitja meg a kapuit a motivációs iskola. Céljuk, hogy a fiatalok megszeressék és megismerjék önmagukat, tudatosabbá és optimistábbá váljanak és ezzel elinduljanak egy boldogabb élet felé.


Szabó Péter a Junior Sikerakadémia szegedi megnyitóján

Első körben Szegeden és Miskolcon indul el a motivációs képzés, ami fejleszti az érzelmi intelligenciát, és öt fontos témakört ölel fel:
- önmagunkkal való viszony
- emberi kapcsolatok
- egészség holisztikus szemléletben
- hivatás és annak megtalálása
- pénzügyek.

No de miért épp ezekről lesz szó? A pszichológia már tudja, hogy a mentális egészségünk, lelki életünk alapja, hogy szeretni tudjuk magunkat, valamint kiegyensúlyozott viszonyban legyünk embertársainkkal. Egészség nélkül pedig nincs boldog élet. Továbbá felnőtt életünk és személyiségünk kiteljesítéséhez elengedhetetlen, hogy megtaláljuk azt a munkát, amit szeretünk és szívből tudunk végezni, valamint stabil pénzügyekkel rendelkezzünk.

Ahhoz, hogy a fenti területeket jól tudjuk menedzselni, érdemes mielőbb tudatossá válni, és felismerni a saját felelősségünket. A legjobb, ha a fiatalok már gyermekkorban megszerezhetik az ehhez szükséges alapokat. Bár a jelenlegi tanterv csak kevéssé érinti ezeket a fontos témákat, most itt a lehetőség a gyerekek, valamint az őket tudatosan nevelő szülők számára, hogy fejlődjenek! Nem is akármilyen keretek között...

Az alapítvány névadóját, Brian Tracy-t világszerte ismerik, többmillió embernek tartott már motivációs és tudatos életviteli előadásokat. Nem véletlenül viseli magán a nevét az alapítvány, hiszen ő Szabó Péter mentora és példaképe, de a tisztelet kölcsönös. "Egyetlenegy dolog van, amit Brian kért tőlem, és nem teljesítettem. Amikor vázoltam neki az elképzeléseimet, azt kérte, hogy a szervezet neve legyen Brian Tracy és Szabó Péter Oktatási Alapítvány. Az átnevezést 'bokros teendőim miatt' nem volt lehetőségem megtenni - ha értitek, mire gondolok..." - mondta el Szabó Péter arra célozva, hogy nem szeretné magát névadóként szerepeltetni Brian Tracy mellett. Annak ellenére, hogy ismeretes, az alapítvány tevékenységét ő finanszírozza, a képzés pedig teljes mértékben ingyenes a gyerekek számára.

2017. március 14-én tartották az első motivációs órát Szegeden két korcsoport számára. A megnyitón Szabó Péter azt is elmesélte, hogy a képzésnek a Junior Sikerakadémia nevet adták az alapján, ahogy az alapítvány alelnöke, Polczer Roland megálmodta. Ő a képzések és az alapítványi tevékenység fő instruktora, melyben felesége, Polczer Petronella is segít neki. Miskolcon március 16-án indul a képzés, szeptembertől pedig tíz nagyvárosban lesz elérhető. Idővel pedig a határon túli magyarok számára is szeretnék elérhetővé tenni.


Polczer Roland

Polczer Roland az interaktív szülői értekezleten elmondta, hogy teljes mértékben szeretnének együttműködni a szülőkkel, hiszen akkor lehet hatékony a munkájuk, ha a gyermekeket családi környezetben is támogatják törekvéseikben.

A gyermekek egy munkafüzet segítségével tanulnak 32 fős csoportokban, de mindenben kerülik az "iskolaszerűséget" - tegeződéssel, közvetlen és barátságos hangulattal fordulnak feléjük, hogy kötetlen és közvetlen légkörben sajátítsák el ezeket a fontos készségeket.

További részletekről a http://www.briantracyoktatasialapitvany.hu/ weboldalon olvashatnak.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.