Menü

Földmegosztó program

Ki ne hallott volna már Hugh Whittingstall-ról? Az angolról, aki kiköltözött Dorset megyébe, hogy magának termeljen? Aki mindenkit megpróbált önfenntartásra buzdítani a lehető legfurcsább körülmények között is...?

Azt olvastam róla egy cikkben – szerintem ez egy rendkívül találó leírás – hogy képes lett volna rávenni minket arra is, hogy költöztessünk tehenet a panelünk erkélyére. :) River Cottage című műsora világszerte hihetetlen gyorsasággal terjedt, emberek milliói itták a szavait.

A legtöbben talán innen értesülhettek a földmegosztó programról. Ugyanis ő mutatta be azt a kezdeményezést, hogy ha valakinek van egy földje, ami szabad, és ő nem tud vagy nem akarja használni, akkor felajánlhatja a közösség, az érdeklődök számára, akik ingyen és bérmentve mehetnek oda termelni. A vetőmagokat és a szükséges felszereléseket természetesen a termelőnek kell megvásárolnia, de egyébként szabadon dönthetnek a termelési körülményekről. Az angliai verzióban a megtermelt hányad egy részét haza kell adni a föld vagy kertrész – ugyanis szokás csak egy kertrészt is ilyen módon bérbe adni – tulajdonosának, ez a fizetség.

Léteznek már különböző weboldalak is arra a célra, hogy a lakosoknak lehetőséget teremtsenek a hozzájuk közel eső, ilyen célra felajánlott kertrészek vagy földek keresésére.

Ha a magyarországi viszonyokat tekintjük meg közelebbről, az internetes források alapján egyelőre csak annyit tudunk elmondani, hogy néhány évvel ezelőtt jelentek meg cikkek, illetve több fórumon is beszélgetések indultak el a témában. Egy idősödő házaspár például Budaörsről költözött Gyótapusztára, hogy földet művelhessenek, de az egészségi állapotuk gyors romlása miatt fel kellett hagyniuk vele, így most a nagy földdarab üresen áll. Ekkor ötlötték ki azt a megoldást, hogy szívesen felajánlanák másoknak ezt a területet. Csak a vetőmagot, illetve az ahhoz szükséges eszközöket kellene az illető(k)nek beszerezniük, illetve az utazási költséget kell állniuk. A házaspár hölgy tagja egyébként nagyon proaktív, alapvetően szakács végzettségű, a cikkben mindennemű segítségét felajánlotta, többek között azt is, hogy ingyenes főzőtanfolyamot tart a földjét művelőknek.

A fórumokon olvashatunk arról, hogy a magyarországi adórendszer valamiért nem engedélyezi a földek ilyen jellegű kiosztását, művelését, de szerencsére a baráti összefogás segítségével már sokan kezdtek hasonlóba – erről is csak a fórumok miatt értesülhettünk.

Abban biztosak lehetünk, hogy ezeknek a kezdeményezéseknek remek közösségkovácsoló erejük van, és érdemes lenne terjeszteni, népszerűsíteni, hogy minél több kihasználatlan földterület biztosítson önfenntartási és szórakozási! lehetőséget az embereknek.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?