Menü

Együtt „pelenkázott” Peller Mariann és Péter Szabó Szilvi

A kipirosodott bababőr még a leggondosabb ápolás ellenére is előfordulhat. A babapopsi pedig minden kicsinél érzékeny pont. Anyukaként ismerős problémák ezek Péter Szabó Szilvinek és Peller Mariannak is, akik többek között, a sokak számára kicsit tabutémának számító pelenkacsere körüli dilemmákat is körbejárták nemrégiben egy kerekasztal-beszélgetésen.Gyakorló sztáranyukáink bőrgyógyász és belgyógyász szakértők segítségével fejtegették a témát.

Péter Szabó Szilvi csak nemrég csöppent az anyaszerepbe, Emma most lesz 5 hónapos. Így a csinos énekesnő szorgosan gyakorolja a kicsi körüli teendőket, és úgy érzi, egyre magabiztosabb. Peller Mariannt két gyerekes anyukaként ma már viszonylag kevés helyzet éri váratlanul, ami persze nem azt jelenti, hogy ne lennének néha kisebb-nagyobb „balesetek” a pelenkázó körül.


Peller Mariann, Péter Szabó Szilvi,
Dr. Makleit László és Dr. Csitos Ágnes kerekasztal-beszélgetése

Gyakran mosolygunk a férjemmel azon, hogy a nagyszülők mennyire tudják részletezni, hogy éppen mi történt a pelenkában vagy a biliben. Családon belül ez nálunk abszolút nem tabutéma. Ráadásul olyan mázlista vagyok, hogy a férjem bevállalja a durvább eseteket is, ha éppen nincs szabad kezem” – kezdte Peller Mariann. „Az elmúlt időszakban a kisebbik fiam Szilveszter egymás után kétszer is beteg volt és antibiotikumot kellett szednie. Ennek olyan hasmenés lett a vége, hogy akadtak nehezebb napjaink. Akármennyire odafigyel az ember, nem biztos, hogy azonnal észreveszi, ha tele van a pelus. Az ilyen balesetek pedig bizonyos helyzetekben már rövid idő alatt is csúnya irritációt, kiütéseket okozhatnak az érzékeny bababőrön” – tette hozzá Mariann, akitől az is megtudtuk, hogy ezeket az eseteket leszámítva inkább nagyobbik fiának érzékenyebb a bőre, és gyakrabban előfordul nála irritáció vagy bőrpír, amelyre hosszú keresés után megtalálta a számára megoldást jelentő, az érzékeny bőrre kifejlesztett Sudocrem care & protect kenőcsőt.


Sztáranyukák ha beszélgetnek... :)

Marianntól Péter Szabó Szilvi vette át a szót, aki nevetve mesélt a kezdeti nehézségekről.

Eleinte, mint minden elsőgyermekes anyuka, ügyetlenke voltam a pelenkacserénél is. Ugyan Emma érkezése előtt is pelenkáztam már egyszer-kétszer, de gyakorlatlan voltam. Igyekszem nagyon odafigyelni, hogy elkerüljem a „pelenkagondokat”, és szerencsére Emmának nincs kifejezetten érzékeny bőre, de az első hónapokban mi is küzdöttünk a száraz arcbőrrel és tejkiütéssel” – tudtuk meg az énekesnőtől, aki már most rajtra készen várja a következő kihívásokat. „Még nincs egész öt hónapos a kislányom, így tudom, sok olyan időszak áll előttünk, ami kihatással lehet majd a bőrápolásra is. Rengeteg hasznos tanácsot kaptam ma is, , és már most felkészültem lélekben arra, hogy fogzásnál és a hozzátáplálásnál, esetleg egy-egy antibiotikumos kezelésnél lehetnek majd olyan időszakok, amikor az átlagosnál is jobban oda kell majd figyelnem Emma bőrére, mert érzékenyebb lehet” – tette hozzá Péter Szabó Szilvi.

A sztáranyukákat Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász és Dr. Makleit László belgyógyász látta el hasznos információkkal és tanácsokkal a Sudocrem care & protect kerekasztal-beszélgetésén. Makelit doktor még a táplálkozás és a bőr összefüggéseire is rávilágított, mindketten kiváló tippeket adtak a Sudocrem® care & protect® kerekasztal-beszélgetésén.


Minden szülőnek jól jön a szakértő segítség

A bőr nyújtja a legnagyobb védelmet a szervezetnek, viszont csupán 3 éves korra alakul ki a megfelelő vastagságú hámréteg. Kezdetben a bőr kevesebb pigmenttel rendelkezik, pH értéke viszont magasabb, mint az idősebb gyerekek esetében, így hajlamosabb az irritációra. „Egy érett újszülött babának is mintegy hétszer vékonyabb bőre van, mint egy felnőttnek. Így alapvetően már anatómialiag is adott tény, hogy minden baba bőre sérülékeny. Illetve az is igaz, hogy bőrtípustól függően vannak érzékenyebb bőrű csecsemők.” – mondta el Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász szakértő, aki hozzátette, a környezeti behatások mellett a genetika is közrejátszhat ennek kialakulásában. „Az olyan picik életében is vannak fokozott odafigyelést igénylő időszakok, akik normál bababőrrel rendelkeznek” – hívta fel a szülők figyelmét Dr. Csitos Ágnes.

Például fogzáskor, a szilárd táplálékra való átálláskor, védőoltások utáni időszakban és antibiotikum kezelések után is érdemes felkészülni arra, hogy irritáltabb lehet, jobban kipirosodhat a baba bőre. Amikor szoptatás után elkezdődik a hozzátáplálás vagy amikor már szilárd táplálékot vagy tehéntejet is fogyaszt gyermekünk, szervezete új anyagokkal és baktériumokkal találkozik, aminek következtében a pelenka tartalma is megváltozik, így a felület rendszeres tisztántartása mellett is előfordulhat irritáció.


Dr. Makleit László belgyógyász és Dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász
fontos szempontokra hívta fel a figyelmet

A kerekasztal-beszélgetésen Dr. Makleit László belgyógyász magyarázta el, hogy ezeknél az életszakaszoknál mi okozza a különös érzékenységet minden kisbaba számára: „Ilyenkor nem a szervezet emésztőenzimjei bontják le a táplálékot, hanem a bélbaktériumok hatására történik az emésztés, ami egy erjedéses folyamat. Ez okozhat kellemetlen tüneteket a gyerekeknél. Csikar, fáj a hasuk, gyakoribb és hígabb a székletük, ami a vizelettel találkozva agresszív felmaródást okozhat. Ez az éretlen bababőrnél teljesen hétköznapi eset.

A Sudocrem® fejlesztői felismerték, hogy a babák bőre különböző, és erre válaszolva kifejlesztették legújabb kenőcsüket, hogy az alapvetően érzékenyebb bőrű babáknak és a különösen érzékeny időszakokban is segít megvédeni a bőrt és megőrizni egészségét. „Komplex összetételének köszönhetően a Sudocrem® care & protect® komplex összetétellel, hármas hatással nyújt védelmet a babapopsinak. A kenőcs védőréteget képez, táplálja a bőrt és óv a fertőzésektől is. Ezzel az új formulával végre megoldást nyújtunk a kifejezetten érzékeny bőrű babáknak is.” – zárta le a kerekasztal-beszélgetést Török Barbara, a Sudocrem® Brand Managere.

Az új kenőcs gyengéd és hatékony, mindennapos használatra ajánlják. De emellett is érdemes folyamatosan figyelni a jeleket, és ha a tünetek lázzal járnak, mindenképp keressük fel gyermekorvosunkat!

Forrás: Red Lemon Media

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.