Menü

Barangolás a Hűvösvölgyben

A hagyományoktól eltérően a családunk rendszerint kirándulással ünnepel. A választásunk idén Hűvösvölgyre esett. A párommal már régóta halogattuk ezt a kiruccanást az időjárásra hivatkozva, de most kaptunk a napsütéses alkalmon, és útnak indultunk. A Hűvösvölgy a város több csomópontjáról könnyen megközelíthető, ugyanis az oda tartó 56 vagy 56A jelzésű villamos egyik végállomása a Móricz Zsigmond körtér, és érinti a Szent Gellért teret, a Déli pályaudvart, valamint a Széll Kálmán teret is.

Meglepő módon a Hűvösvölgy még Budapesthez tartozik, annál is pontosabban a II. kerület részét képezi. Nekem, kezdő fővárosi lakosnak ez szinte hirtelen meglepetés volt, habár feltűnt, hogy a villamosok nem hagyják el a város közigazgatási határait, és kiegészítő jegyet sem kellett vásárolnunk. Mégis, az a zöld környezet, a természet, a táj, a kilátás, ami körülvett minket, elfeledtette velem a hétköznapok zúgó közlekedését, a vároi szmogot, és csak a friss levegőre koncentráltam.

A Hűvösvölgybe érkezvén egy 1999-ben felújított, pompás kis villamos-, illetve buszvégállomás üdvözöl minket. A felújítás előtt ez a két csomópont külön helyen volt található, illetve a jelenlegi állomás épület is máshol helyezkedett el, ezt a rekonstrukciókor helyezték át.

Sétánk kezdetekor két lehetőség közül választhattunk: a kék és a sárga túraútvonalon haladjunk-e majd. Mivel a sárgán egyszerre viszonylag sokan indultak, a kék mellett tettük le a voksunkat. Az általános túrajelzések szerint a kékkel jelölt útvonal a könnyebb, a sárga a nehezebb. Körülbelül fél órás dombra fel és dombról le séta után egy hatalmas tisztáson találtuk magunkat, amely a kutyások egyik kedvenc találkozó-, és futtatóhelye lehet. A gyönyörű kilátás mellett hatalmas tér, harapnivaló levegő, számos ember és legjobb barátja fogadott minket. Áthaladtunk a mezőn, utunk még onnan is sokfelé vihet. Felsétáltunk egy kisebb dombra, ahonnan visszafelé pillantva megláthattuk a János-hegyi kilátót, amely Budapest legmagasabb pontja a maga 527 méterével.

Piknikezésünk közben megállt mellettünk egy idősebb úr, aki azzal a kérdéssel fordult hozzánk, láttunk-e siklókat. Senkinek sem kell ecsetelnem, mit jelent ez egy nő számára, aki éppen sajtot majszolgatva ül a farmernadrágjában a civilizációtól távol a friss, tavaszi füvön. Kiderült ugyanis, hogy az a terület valaha – vagy talán még ma is, de ez egyelőre rejtély – a haragos siklók egyik előfordulási helye. Méghozzá egy olyan populációé, ami a budaörsi populációval is rokonságban áll. Az úr mesélte, hogy talált olyan, a 60-as, 70-es évekből származó fotókat, amelyeken turisták marékszámra fogdossák ezeket a siklókat. Kicsit utánaolvastam ennek a fajnak, s kiderült, hogy hazánkban fokozottan védett, eszmei értéke fél millió forint, hivatalos források szerint mindössze két populációja él Magyarországon, viszont rendkívül könnyen észrevehetőek, ugyanis hatalmas testméretekkel rendelkeznek, átlagosan 160-180 centiméteresek. Nevüket pedig onnan kapták, hogy ha veszélyt érzékelnek, agresszíven viselkednek. Harapása – a többi siklófajéhoz hasonlóan – nem mérgező, de fájdalmas lehet.

Budapest és környéke számos remek kirándulóhelyet tartogat, így ne röstelljük felkeresni azokat egy-egy nyugodtabbnak ígérkező hétvégén. Remek családi program vagy baráti időtöltés lehet egy ilyen kis túrázás, emellett pedig érdekes élményeket is tartogathat számunkra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?