Menü

Itt a szezon - készíts magadnak joghurtot!

A joghurt nagyszerű desszert lehet, hiszen kiváló fehérjeforrás, és sokféleképpen variálható. Sajnos a bolti termékek nagy része cukrot tartalmaz, amelyikük pedig nem, az szintén hízlaló vagy egészségtelen édesítőszereket, összetevőket rejthet. Mindenképp jó tehát, ha magunknak készítjük el, s mindössze néhány perc az egész!

Éppen szezonja van azoknak a gyümölcsöknek, amelyekből kiváló házi joghurtokat kreálhatunk. A finom, krémes ízek kedvelői válasszák a görög joghurtokat alapanyagnak - ám nem árt tudni, hogy ezek jóval több kalóriát tartalmazhatnak hagyományos társaiknál.

No de mit használjunk? Például apróra vágott epret, cseresznyét, meggyet, tehát ami szezonálisan terem. Ezeket nem is kell külön édesítenünk, elegendő, ha a natúr joghurthoz keverünk édesítőszert, például eritritet, ami természetes édesítőszer, de a kalória- és szénhidráttartalma, valamint a vércukorszintre ható glikémiás indexe is nulla. Még inkább megboldondíthatjuk, ha valódi vaníliát használunk: akár vaníliarudat, akár vaníliaőrlőt.

Az így készült gyümölcsjoghurtot keverjük jól össze, és frissen fogyasztható, de hűtőben napokig is eltárolhatjuk, ilyenkor az ízek szépen összeérnek. Ez esetben fogyasztás előtt keverjük újra össze, hogy homogén állagot kapjunk.

A házi gyümölcsjoghurt ráadásul kiválóan felhasználható egyéb desszertfinomságok kiegészítéseként: lehet palacsinta töltelék, vagy brownie és más piskóták ízesítője is.

A körte jótékony hatásai

A körte hazánkban a kevésbé népszerű gyümölcsök közé tartozik. Érdemes viszont nagyobb figyelmet szentelni ennek az értékes gyümölcsnek, hiszen rengeteg jótékony hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ha te is odavagy a bolti verzióért, de szeretnéd kipróbálni, vajon mennyire bonyolult otthon elkészíteni, vagy egyszerűen csak biztosra akarsz menni, milyen összetevőkkel dolgozol, és tudni, hogy amit elfogyasztasz, valóban mit tartalmaz, kattints!

Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve

Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?

A raclette sajt készítésének titkai

A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal.