Menü

Megtaláltad már az igazi hobbidat?

Igaz, hogy rohannak a mindennapok, a hetek, a hónapok, az évek és a világ felgyorsulásával mintha mindenre egyre kevesebb időnk lenne, de hobbinknak – mondhatjuk – mégis lennie „kell”. Sokan azonban nem tudnak rá időt szakítani vagy úgy érzik, nincs semmi, amiben igazán el tudnának merülni.

Sokszor érezhetjük így magunkat, de ez nem feltétlenül baj, hiszen az egész élet előttünk áll, hogy megtaláljuk azt, amiben kiteljesedhetünk. Élvezzük a folyamatot!

Gyakran érzem azt, ha valaha listát készítenének a hobbikeresésről és arról, ki hány évesen mennyi mindent próbált már ki, biztosan benne lennék a top 100-ban. Néha úgy érzem, túl sok dolog érdekel, de igazán, tüzetesen, valójában semmi. S gyanítom, nem én vagyok az egyetlen.

Mi igaz a „mindenbe csak belekapsz” mondásból? Hiszen nem az a lényeg az életben, hogy minél több dolgot kipróbáljunk, és megtaláljuk azt, amiben igazán jól érezzük magunkat? Ami nem teher számunkra, hanem energiával tölt fel, és örömmel tölt el? Amiben igazán önmagunknak érezhetjük magunkat, ahol ki tudjuk fejezni önmagunkat. Ahol – ha nem is tudatosan – de saját magunkkal, a lelki egészségünkkel foglalkozunk. Ami közben minden másról megfeledkezünk, s csak a végén vesszük észre, hogy elszállt az idő. (Itt megismerkedhetünk a Csíkszentmihályi Mihály által leírt FLOW élményével.) Legyen az a tevékenység bármi: hobbikertészkedés, horgolás, búvárkodás, barlangászat, önkénteskedés, futás, úszás, írás, kreatív tevékenységek, olvasás, szervezés és így tovább.

Ami engem illet, rengeteget olvasok, regényeket és pszichológiai jellegű könyveket egyaránt, de ezt nem éreztem elég aktív tevékenységnek. Éreztem, hogy kell még valami más. A sportot inkább csak azért űzöm, mert tudom, hogy jót tesz az egészségemnek, és jól érzem magam utána, de különösebben nem feledkezem bele, és nem érzem, hogy kiteljesednék.

Mostanában sokat őrlődtem ezen a témán, és arra jutottam, sok mindent kell kipróbálnom és megismernem ahhoz, hogy egy újabb tevékenységbe beleszeressek. Eldöntöttem, hogy aktívan fogok foglalkozni a hobbikereséssel, sokat fogok olvasni az emberek élményeiről és tapasztalatairól, tanácsairól a neten. Aztán néhány nappal ezelőtt egy régi ismerősömmel beszélgettem, akinek meséltem erről a „problémámról”, és ő azt mondta, hogy „talán a hobbikat nem is kell keresni, azok általában csak úgy jönnek maguktól”.

Két nap elteltével a boltban szembe jött velem egy német nyelvű könyv, amelyben konyhai, házi készítésű ajándékokkal foglalkoznak négy különböző témában. Abban a pillanatban éreztem, ahogy a könyvet kinyitottam, hogy ez az enyém lesz most! Olcsó volt, érdekes, magával ragadó képekkel, és benne foglalt három dolgot, amit eddig is nagyon a sajátoménak éreztem: a némettanulást, a konyhai szöszmötölést és az egyszerű kreatívkodást (üvegedények, apró díszítések). Elrabolta a szívemet! Nem tudom meddig fog tartani, miként fogom megélni, de alig várom, hogy nekifoghassak!

Úgyhogy hobbikeresésre fel! Kellő kitartással mindenki meg fogja találni a sajátját.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.