Menü

Mindentudó körömvirág

Mikor cseperedő kislány voltam, Édesanyám minden, a fizikai valómon megjelenő vagy okozott gondomra, búmra, bajomra a körömvirág (Calendula officinalis) krémet javasolta. Számomra teljesen természetes volt, hogy tinédzserként a pattanások kezelésére, a szúnyogcsípések viszketésének csökkentésére, a száraz bőr ápolására, a gyógyuló sebek felgyorsításának elősegítésére is körömvirág kenőcsöt használjak. Hiszen ehhez szoktam hozzá, ez volt az univerzális megoldás mindenre. Sosem hagyott cserben, mert a szekrényben mindig megtaláltam. :)

Évekkel később, amikor a barátommal megismerkedtem és összeköltöztünk, az összecsiszolódás folyamata alatt kiderült, hogy ő még nem is hallott erről a lehetőségről. „Valaki a körömvirágot így használja? Milyen meglepő!” – gondolta. (Azóta persze ő is rendszeresen ápolja vele testének azon területeit, ahol rendszeresen megkeményedik a bőr.)

Mi nők tudjuk, hogy főleg nyáron mekkora problémát és milyen nagy energia-, illetve időbefektetést igényel a szőrtelenítés. „Szerencsétlenebb” nőtársaink azt az érzést is ismerik, amikor nem elég heti egyszer vagy kétszer szőrteleníti, hanem ez a procedúra is a mindennapi szépségápolás részét kell, hogy képezze. Mert igen, egyes nők nagyon erős vagy gyorsan növő szőrzettel rendelkeznek – amin persze nincs mit szégyellni. Ilyenek vagyunk, fogadjuk el magunkat.

Édesanyám univerzális körömvirág kenőcse azonban még erre is előnyös megoldást kínálhat. Sajnos a hónalj gyantázása nyáron nem az a lehetőség, amit egy nő megfontolhat, hiszen ki az, aki meg tudja várni, hogy olyannyira kinőjön a szőr a hónalján, hogy azt gyantázni lehessen? Az epilátorral hasonló a helyzet. Az én érzékeny bőröm viszont az epilálást sem kedveli. (Azt pedig már csak mellékesen említem, mennyire fáj.) Anyukám javaslatára azonban minden este körömvirág kenőccsel kenem be ezt az érzékeny területet, így a mindennapi reggeli borotválás után sincs semmilyen panaszom (fájdalom, pirosodás, sebek, szőrtüsző gyulladás, szőrbenövés, a bőr hámrétegének sérülése).

A körömvirág állítólag nagyon jó fájdalomcsillapító hatással is bír, sokhelyütt többek között a menstruációs fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák. De szabályozza az ösztrogéntermelést, és a kötőhártya gyulladás kezelésében is használható.

Talán még napestig sorolhatnánk, mennyire sokszínű és jótékony hatással bír ez a szépséges, sárga színnel bíró növény. Próbáljuk ki nekünk hogyan, hol válik be. Gyógynövény boltokban, drogériákban könnyen hozzáférhetünk, de akár otthon, házilag is elkészíthetjük!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.