Menü

Parlagfűvel az allergia ellen?

Cikksorozatunk első részében általánosan bemutattuk Dr. Csupor Dezső egyetemi docens előadását, aki a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakológiai Intézetének munkatársa. Prezentációjában a gyógynövények használatáról, helyes és helytelen alkalmazásáról, felhasználásáról esett szó. Akkor megígértük, hogy a parlagfű témáját részletesen is érintjük.

Magyarországon sokan ismerik azt a szemléletet, hogy a parlagfű valamely formájú fogyasztásával megküzdhetünk a sokakat kínzó parlagfű allergiával. Vajon mi igaz ebből? Tényleg segít, vagy téves az információ - mit mond a szakember?

Hogyan is allergizál pontosan a parlagfű? A pollenjében lévő fehérjék azok, amelyre sokan érzékenyek. A parlagfű, mint allergiát gyógyító szer nézőpontjának alapja a deszenzibilizálás fogalma. Ez azt jelenti, hogy apránként, emelkedő dózisban adagolnak valamit, s ezzel érzéketlenné teszik a szervezetet az adott anyagra vagy dologra.

Igen ám, viszont érdekesség, hogy a parlagfüves termékek szinte kizárólag virágzás előtti parlagfüvet tartalmaznak, viszont nem maga a növény, hanem a fent már említett, virágzáskor termelődő pollen az, ami allergiás hatásokat válthat ki. Ez az ellentmondás azt igazolja, hogy ez a módszer sajnos hatástalan kell, hogy legyen.

Jó ha tudjuk még, hogy Magyarországon kívül a parlagfüvet sehol a világon nem használják gyógynövényként, annak ellenére, hogy nem magyar eredetű növény. Egy amerikai etno-farmakológus szerint a régi időkben is csak nagyon ritkán használták gyógynövényként a parlagfüvet, és egyáltalán nem elterjedt az alkalmazása a mai napig sem.

Sőt, a patkánykísérletek szerint a parlagfűnek citotoxikus hatása van, ami azt jelenti, hogy rontja a máj- és vesefunkciókat. Érdekesség még, hogy az állatok egyáltalán nem szeretik lelegelni a parlagfüvet!

Az is tény továbbá, hogy a parlagfűvel kapcsolatos tapasztalataink mindössze pár évesek, s ez az idő még nem elegendő ahhoz, hogy hosszú távú következtéteseket tudjunk levonni. No de akkor vajon miért olyan elterjedtek kis hazánkban a gyógynövényes termékek, miért terjesztik őket? Talán a válasz nem is olyan bonyolult...

A válasz sajnos a profit. Óriási üzletet jelent, hiszen a parlagfűhöz olcsó hozzájutni, és az allergia sokakat érint, nagy a célcsoport. Ha pedig az említett virágzás előtti állapotú növényt használják fel, akkor rövid távon alacsony a kockázat mértéke is.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.