Menü

10 érv, hogy miért figyelj a megfelelő alvásra!

A jó minőségű és megfelelő mennyiségű alvás ugyanolyan fontos az egészséghez, mint a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás. A nyugati életmód, a kialakult társadalmi rend nem teljesen veszi figyelembe a természetes alvásritmust. A legtöbb ember ma kevesebbet alszik, mint korábban, és teszi mindezt rosszabb minőségben. Lássuk, miért is fontos, hogy jól aludjunk!

1. A rossz alvás elhízáshoz vezethet

Az Obesity Research Journal-ban és más szakmai lapokban közölt tanulmányok igazolták, hogy a keveset alvók átlagsúlya szignifikánsan magasabb, mint a megfelelő alváshosszal rendelkező embereké. Egy átfogó tanulmány szerint a rövid alvásidővel rendelkező felnőttek 89%-kal, a gyerekek 55%-kal nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak. Erről méltatlanul kevés szó esik, pedig a szerzők az elhízás egyik fő rizikófaktoraként jelölik meg a rövid alvásidőt.

2. A jó alvók kevésbé éhesek

Vizsgálatok kimutatták, hogy az étvágy kontrollálásáért felelős hormonszabályozás alvásmegvonás esetén felborul. Megnő a ghrelin (étvágyfokozó hormon), és csökken a leptin (étvágyat csökkenrtő, elnymó hormon) szintje.

3. A megfelelő alvás fokozza a koncentrációképességet és a produktivitást

Ezt mindannyian ismerjük, de most már tudományosan is vizsgálták, számszerűsítették. Egyes tanulmányokban az alvásmegvonás okozta agyi funkcióváltozásokat az alkoholfogyasztáshoz hasonló mértékűnek ítélték. Alkohol fogyasztás után a koncentrációképesség és reakcióidő csökkenés miatt tilos a gépjárművezetés, vagy a magasban történő munkavégzés. Pontosan ezek a funkciók sérülnek alvásmegvonáskor is. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás viszont jobb problémamegoldóképességgel és memóriával társult felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt.

4. A jó alvás maximalizálja a sportteljesítményt

Egy kosárlabdázókon folytatott vizsgálat kimutatta, hogy a hosszabb alvásidejű sportolók szignifikánsan gyorsabbak, pontosabbak, rövidebb reakcióidejűek voltak, mint az alacsonyabb óraszámot alvással töltő társaik. Hasonló eredménnyel zárult egy többezer időskorú nő bevonásával készült vizsgálat is. A kevesebbet alvók nem sétáltak annyit, a fogásuk kevésbé volt erős, magabiztos, így minden ezekhez kapcsolódó tevékenységben, pl. főzés vagy akár az unokákra vigyázás stb. alulmaradtak a jól alvókhoz képest.

5. A keveset alvóknál nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség, és stroke

Több vizsgálat eredményeinek összegzéseként a tudósok megállapították, hogy akik rendszeresen kevesebbet alszanak 7-8 óránál, azoknál jóval magasabb a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek, valamint a stroke előfordulása is.

6. Az alvás kihat a cukoranyagcserére, hozzájárulhat a 2. tipusú diabetes kialakulásához

Egy egészsséges, fiatal férfiakon végzet vizsgálat során azt találták, hogy a 4 órásra csökkentett alvásidő 6 nap után cukorbetegséget megelőző tüneteket okozott. Az állapotot egy hetes 6 óra feletti alvás megszüntette. Más tanulmányok is alátámasztották a vizsgálat eredményeit, így összességében kijelenthető, hogy aki rendszeresen kevesebbet alszik 6 óránál, az pusztán ezzel a szokásával már növeli a az esélyét a cukorbetegség kialakulásának.

7. Az alváshiány kapcsolatban áll a depresszióval

A pszichiátriai betegségek, mint amilyen a depresszió is, szorosan kapcsolódnak az alvászavarokhoz. Ez olyannyira igaz, hogy a depresszió diagnózisához szükséges ún. kritériumtünetek egyike is az alvászavar kialakulása. Ez lehet az elalvás zavara, vagy az átalvásé is, mikor ugyan elalszik az ember, de többször felébred éjszaka, s nem, vagy csak nehezen tud visszaaludni. Azt, hogy az alvászavar okozza a depressziót és nem fordítva, arra alapozzák, hogy a sleep apnoe-s (légzéskimaradásos/ horkoló) emberek körében is magasabb a depresszió előfordulása. Mi több, még az öngyilkosság esélye is magasabb az alvászavarral rendelkezők körében.

8. A megfelelő alvás támogatja az immunrendszert

Már egy kevés alváshiány is mérhetően rontja az immunstátuszt. Egy vizsgálatban felső légúti kórokozókkal fertőztek meg 7 óránál kevesebbet, és 8 óránál többet alvókat. Az alváshiányban tartottak közül háromszor annyian betegedtek meg, mint a sokat alvóknál.

9. Az alváshiány rontja a bőr minőségét, elősegíti a ráncosodást

Alváshiány esetében a kortizolszint megemelkedik (stresszhormon). A magas kortizolszint mellett a szervezet elkezdi lebontani a kollagénfehérjéket, ez pedig halvány bőrszínhez, finom vonalak megjelenéséhez, ráncosodáshoz vezet.

10. Az alvásszegénység fokozza a szervezetben a gyulladásokat

Krónikus gyulladások, például különböző bélgyulladások, ízületi gyulladások, autoimmun eredetű gyulladások aktiválódását, tünetek fellobbanását okozhatja az alváshiány. Egészségesekben is megnő a gyulladásra utaló mérhető mutatók értéke.

Összességében tehát elmondható, hogy az egészséges életmód csak a megfelelő minőségű és mennyiségű alvással lehet teljes. Szükséges az optimális testalkat, bőrminőség fenntartásához csakúgy, mint a megfelelő energiaszinthez, s jó hangulathoz.

A Cordyceps, a Kínai Hernyógomba csodálatos hatásai

Ez a gyógygomba évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a holisztikus orvoslásban, és régóta tisztelik ereje miatt, amely az öregedés ellen hat és az egészséget elősegíti. Az utóbbi évek kutatásai még lenyűgözőbb eredményeket hoztak a cordyceps gomba kapcsán, jelentve, hogy ez a kiemelkedő kiegészítő a sportteljesítményt is fokozhatja, támogathatja a szív egészségét és csökkentheti az gyulladást, egészségessé tesz.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.