Menü

Mit csináljunk a húsvéti maradékkal?

A hosszú böjtöt, évszázadok óta követik húsvétkor az ünnepi lakomák. Régi hagyományok szerint ilyenkor bárányt kell fogyasztani, de mára ezt szinte minden háztartásban felváltotta a sonka, tojás és a kalács. Ezekből, ha elég kreatívak vagyunk, rengeteg változatos fogást készíthetünk az ünnepek után.

A húsvéti sonka felhasználására rengeteg módot ismerünk. Az egyik közkedvelt módja a tepsis-zöldséges sonka. Szükség lesz hozzá főtt zöldségekre, például levesben főtt répára, gyökérre, zellerre, nyers vöröshagymára és kevés olajban kérgesre sütött, kockázott burgonyára. Ezeket a zöldségeket felkockázzuk, és egy tepsibe tesszük. Feldaraboljuk és a tetejére szórjuk a sonkát, kevés sóval ízesítjük és 160 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Egy kevés reszelt sajttal megszórjuk, majd további 5-10 perc alatt megpirítjuk. Tökéletes egytálételt kaphatunk így.

Mi legyen a morzsálódó, száraz kaláccsal? A legegyszerűbb felhasználási módja: a mákos guba. Bár ezt a desszertet legtöbbször karácsonykor készítjük, jól fog esni a családnak húsvét után is. Az elkészítése egyszerű: egy tojássárgáját lassú tűz, vagy gőz fölött összekeverjük egy bögre tejjel, cukorral és vaníliás cukorral. Az elkészült öntetet a felszeletelt, tálba helyezett kalácsra öntjük, majd az egészet megszórjuk mákkal. A sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük, vaníliasodóval vagy fagylalttal fogyasztjuk.

A sonka és a kalács mellet, a legközkedveltebb ételek közé tartozik: a főtt tojás. Ha abba az embercsoportba tartozol, aki szombaton megfőz húsz tojást, hogy legyen elég, de a végén már rá sem bír nézni, akkor érdemes elgondolkodnod, hogyan dobd fel egy kicsit a maradékot. Az én tippem: készíts tojáskrémet! Az elkészítése egyszerű: a villával összetört tojásokhoz sót, borsot, mustárt és tejfölt keverünk, megszórjuk petrezselyemmel és kenyérre kenjük. Reszelt sajttal megbolondítva tíz perc alatt készre sül. Ez azért is nagyon jó ötlet, mert segít felhasználni a száraz kenyeret is.

Tehát attól, hogy húsvétkor ragaszkodunk a hagyományos ételekhez, az ünnepek után egy kis kreativitással könnyen új ízélményt szerezhetünk magunknak és családunknak.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.