Menü

Az alkalom szülte támasz a szülőszobán

/Ezt az írást a szülésznőmnek dedikálom, akinek sajnos nem tudom a nevét, de így kívánok köszönetet mondani a végtelen segítségéért, közvetlenségéért és bátorításáért. /

Este 11-kor elfolyt a víz. vagy csak nyákdugó? Nyugalom... letusolok, megvacsorázom. Nem tudok aludni. Fáj...szivárog..egyre jobban. Indulni kell. Így kezdődött. Hajnali négyre a klinikán voltunk. Adatfelvétel, infúzió, kúp.Hatra a szobát is kaptunk.

Nyolcra megérkezett a szülész-nőgyógyászom. Oxytocin, gáz, fájások délig. Közben a pici,alacsony, fiatal, fejkendős szülészlány volt velünk, aki a páromon kívül hirtelen a mindenséget jelentette.

Beszív, kifúj....felül, labda, sétál...a hátam közepére kívántam mindent...Ő mégis tudott rám hatni.

Súgott, simogatott, serénykedett körülöttünk.

A szeretete, a figyelme, hogy abban a pillanatban, percben, órában a legfontosabb én vagyok – természetesen áradt belőle. És Miatta elhittem, hogy meg tudom csinálni.

A vajúdás rettenetes és fárasztó folyamat.. Hogy mennyire fájt? Terhességem előtt havonta szenvedtem a fájdalomtól, szüléskor ezek többszörösét éreztem és nem is a fájdalom, hanem amikor 1-2 percenként jönnek, és ezektől iszonyúan kifáradsz, és már több mint 24 órája vagy ébren, és éjjel nem aludtál...

Aztán úgy alakult, hogy megcsászároztak sajnos; de egészen addig nem ment volna, ha Ő és a párom nincs velem.

Remélem, a jövőben Őket, az alkalom szülte testi-lelki támaszokat sokkal jobban megbecsülik, hisz nélkülük a nők talán legfontosabb élménye csak egy rossz, fájdalmakkal, kiszolgáltatottsággal, bizonytalansággal, infúziókkal teli emlék lenne. Egy jó szülésznővel viszont egy szeretetteljes, pozitív élmény is lehet, kórházi körülmények között is.

/Szerző:Gősi Gabriella /

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?