Menü

Bőrbarnító ételek

Létezik néhány olyan étel, melyet könnyen segítségül hívhatunk, ha a nyári bőrszínt szeretnénk megőrizni. Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig megmaradjon a nyári bőrszínünk, érdemes megválogatni, hogy mi kerül a tányérunkra. A béta-karotint és a likopint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek hozzájárulhatnak a nyáron szerzett barnaságunk tartósságához.Általánosságban elmondható, hogy minél élénkebb a színe a zöldségnek, gyümölcsnek, annál több karotinoidot tartalmaz.

A sárgarépa az egyenletes barnaságért felel. Az összes zöldség közül a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a béta-karotint, ez pedig köztudottan a barnaság forrása. Rágcsálhatjuk napközben nyersen, ahogy én szoktam, vagy főve, párolva, köretben, vagy levesben esetleg főzelékként.

A finom sárgabarack segít a fiatalos bőr megtartásában, jótékony hatása vitathatatlan. Ez a lédús és édes gyümölcs tartalmaz A vitamint, béta-karotint, káliumot, kálciumot, foszfort, C vitamint és ként. A sejteket energiával tölti fel, fogyasszuk, amíg szezonális!

Kedvencünk a sütőtök! Érdekes, hogy kicsi korban a gyerekeim minden formában szerették, én pedig az illatát sem bírtam, amikor készítettem nekik, ma már én vagyok függő, gyerekeim ma már csak sütőtökkrém-levesként kérik, úgy azonban két nagy tállal is bekanalaznak, ropogós pirított tökmaggal a tetején. Hamarosan jön a sütőtök szezon!

A bőrbarát ételek mellett a bőrápolás a második pillére a nyári bőrszín megőrzésének. A túlzásba vitt napozás, a szolárium, az uszodák klóros vize, a légkondicionáló berendezések erősen igénybe veszik a bőrt, megfelelő hidratálással segíthetjük a regenerációt. Számtalan napozás utáni testápoló krém, olaj, szérum segít megnyugtatni az UV sugárzásnak bőrt.

A harmadik pillérünk a szép bőrért folytatott harcban természetesen a gyakran emlegetett folyadékfogyasztás! Semmilyen krém, kezelés, pakolás nem számít, ha nem iszunk, vagy alszunk eleget. Ez tény.

S végül, ha már ételeket emlegettem, nem tudom ezt a cikket sem befejezni egyik kedvenc receptem nélkül. A sütőtökkrém-levest anyukámtól tanultam. Hat főre a következők a hozzávalók: 2 kg sütőtök, egy vöröshagyma, kókuszolaj, fűszerek: csipet só, vegeta, friss gyömbér, bors, bazsalikom, őrölt szerecsendió, s a habaráshoz 1-2 dl főzőtejszín vagy tejföl. Ha esetleg túl híg, akkor 1-2 evőkanál zabpehelyliszt. A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk. Pici olajon egy fej hagymát megdinsztelünk. Rátesszük a kockákra vágott sütőtököt és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Ha a sütőtök megfőtt, botmixerrel pürésítjük, majd tejföllel vagy tejszínnel - ha nagyon híg, akkor esetleg egy teáskanál zabpehellyel vagy zabpehely liszttel behabarjuk, forralunk egyet rajta és kész is. Fokhagymás olajon pirított kenyérkockákkal, vagy sajttal, pirított dióval, pár csepp tökmagolajjal vagy mindezekkel egyszerre tálaljuk.

szerző és kép: Martinka Dia

Csuklás, a makacs mozdulat, ami az őrületbe kerget

Ki ne ismerné azt a bizonyos „hükk” hangot, amit nem tudunk abbahagyni. Nézzük, mi is ez pontosan.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.