Menü

Kismamából egyből bombanő. De miért is?

Mindig tudtam, hogy egyszer szóvá fogom tenni, mennyire zavar, amikor a közösségi oldalakon a szülést követően lapos hassal pózoló modell-anyukákat látok, vagy ismert személyiségeket, akik büszkén feszítenek 34-es farmerben, hosszú vékony lábakkal, vagy egyenesen a tengerpartról posztolnak bikiniben, természetesen tökéletes idomokkal. Sehol egy stria, se hajszálér, se túlsúly, se melegítő, se karikás szem, kócos haj. Ezt most nem is értem, akkor ők ezt mégis hogy?

Aki ismer, tudja, hogy 10 éve változtattam az életmódomon, két gyermekem van, végig sportoltam a terhességeim alatt, diétáztam is, ennek köszönhetően az egyikkel 12 kilót, a másikkal már csak 6-7kg-t, híztam. Gyönyörű, egészséges gyerekeket szültem, s nagyon boldog voltam, de nekem nem volt utána szép hasam, csak amolyan lógó bőr, amitől majdnem sokkot kaptam a zuhanyzóban. Nem volt feszes bőröm, inkább olyan megereszkedett. Nem voltak hosszú, barna modell lábaim (ja azok most sincsenek) hanem apró hajszáleres, hófehér, kissé narancsbőrös combjaim. Nem voltam patent minden nap talpig sminkben, se divatos ruhában, de ápolt voltam szülés után, mindig adtam magamra. Nem értem, miért és mikor lett hirtelen ilyen óriási elvárás, hogy valaki a szülőágyról feltámogatva máris úgy nézzen ki, mint aki egyenesen egy divatfotózásra indul.

Miért kell szupermodellként kinéznie egy frissen szült anyukának? Ez egy felesleges megfelelési kényszer és óriási nyomás. A szülés után rajtunk maradt pluszsúly természetes, annak köszönhető, hogy szervezetünk zsírtartalékokat halmozott fel a terhesség alatt, ami nem véletlen, hiszen a szoptatás miatt szükség van az energiaraktárak kialakítására.

Minden kismama más. Van, aki hiába figyel oda, mégsem tud egyhamar lefogyni a szülés után, mások a szoptatással gyorsan csont soványra fogynak. Velem utóbbi történt, azonban ez sem jó, hiszen ekkor a gyermek szinte minden fontos tápanyagot elvesz belőlünk, ami nem jó az anyukák egészségére nézve.

Gyorsan fogyni sosem jó, és ha az anyuka egyből szupermodellként feszít a babakocsi mögött, annak valahol lehet, hogy az egészsége, vagy a gyermekére fordított idő látja kárát, mert nem normális dolog vékony, izmos, szálkás bombázóként kinézni egy 6 hetes gyermekkel a karunkban.

Azt gondolom, hogy a szervezetünknek ugyanannyi időre van szüksége a teljes regenerálódásra, mint amennyi idei a terhességünk tartott. Természetesen vannak olyanok, akik hamarabb visszanyerik a formájukat, de soha ne az legyen a cél, hogy a háromhetes gyermekünket XS-es méretű miniszoknyában tologassuk, és mielőbb bikinit húzhassunk. Hagyjunk legalább annyi időt a testünknek, hogy visszarendeződjön, amennyi alatt megváltozott! Tehát legalább kilenc hónap kellene ahhoz, hogy újra visszanyerjük az alakunkat. Adjunk időt magunknak! A tartós fogyás titka a türelem, a megfelelő táplálkozás, és a rendszeres sport.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.