Menü

"Azért, mert" avagy a téli kifogások

Télen hideg van. És sötét. Reggel 5 órakor még, este 5 órakor pedig már sötét van. Az utak csúszósak, latyakosak. Élénk, hideg szél fúj. Vagy esik. Fázunk. Ázunk. Kedvetlenek vagyunk. A zord időjárás és a rövidebb nappalok hatására szívesen "bekuckózunk", kevesebb testmozgásra vágyunk, laktatóbb ételeket kívánunk. Mindez megsokszorozná az életmódváltás szükségességét, mégis kevesen vágnak bele a téli időszakban az étrend megváltozatására és a sportolás elkezdésére. Vajon miért?

"Mert olyan hideg van és én nem szeretem a hideget." Én sem. De jó hír: sportolás közben nem fázol. Kocogás közben még télen is izzadsz, s réteges öltözködéssel az időjárás sem kihívás.

"Mert nincs kedvem az ünnepi lakomák után megmozdulni". Pedig jó dolog. Mértékkel enni is az. A hangulatod, közérzeted a mozgás hatására rögtön megváltozik, semmilyen krémes sütemény vagy szelet csoki torta nem ér fel egy befejezett edzés hangulatával.

"Mert télen nincs is zöldség és gyümölcs". Gyakori kifogás, hogy télen nem válogathatunk finom és változatos gyümölcsök és zöldségek közül. De ez nem igaz. A narancs, a banán, az édesburgonya, az alma, a kivi és a grépfrút ilyenkor is kapható. Az aszalt gyümölcsök és magvak is egészségesek, ha nasit keresünk.

"Majd újévtől elkezdem. Tavaszra lefogyok." Kutatások bizonyítják, hogy az újévi fogadalomban említett fogyókúrát már a második héten feladjuk számtalan kifogással élve. Vedd körül magad olyan emberekkel, akik csinosak, akik fittek, akik odafigyelnek a táplálkozásra és a mozgásra, s csatlakozz hozzájuk.

"Olyan gyorsan elmegy a nap". Megvetted a terembérletet, még sincs kedved kimozdulni otthonról? Pedig nem rövidebbek a napok télen sem, mint nyáron. Ugyanúgy 24 órából állnak. Lámpafényben is lehet edzeni, sötétben is ég a zsír. A napfény hiánya nem segít a kedvünkön, irány az edzőterem! A mozgás endorfint termel, pörgesd fel magad, utólag nem bánod meg!

"Mert este már fáradt vagyok." Üdv a klubban! Én szintén nem bírom este rászánni magam a mozgásra. Ezért edzem korán reggel! Egész napra letudom reggel 5 órakor a sportot, ami feltölt a nap folyamán, s nem lebeg előttem az "este még edzeni kell" érzés. Gyere reggel! Állíts ébresztőt, kellj fel és tornázz kicsit velem, tedd le azt a csokit, csukd be a kekszes dobozt. Rossz hírem van, ugyan a bikini szezon még odébb van, a közelgő báli szezon is hasonlóan kíméletlen tud lenni.

Tudod, megértelek. Részben. A tél valóban nem hasonlítható a napsütéses tavaszi reggelekhez, tényleg nehezebb kibújni a meleg takaró alól, tényleg jobb érzés bekuckózni otthon egy bögre teával, mint valami hideg edzőteremben erőlködni, netán a latyakos hóban futkorászni, az ünnepek sem a sporteseményekről szólnak, inkább a finomságokkal megpakolt asztalokról és motivációnk is alábbhagy. Ez érthető, de ha arra az érzésre gondolok, amikor a futás után egy forró fürdőt veszek, vagy kellemesen elfáradok a súlyzóktól, eljön velem a férjem edzeni, vagy szobabicajra pattanok otthon az esti film alatt, esetleg tornázom egy jót a munkába indulás előtt, amíg alszik a család, kicsit kevesebbet veszek a diós bejgliből és többet a zöldségből, akkor talán nem fognak fájni annyira azok az újévi fogadalmak.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.