Menü

Decemberi jótékonykodás

  • Dátum: 2018.12.06., 19:07

Bár a szeretetnek elméletben nemcsak decemberben vagy karácsonykor kellene léteznie – nyilván nem is csak akkor létezik -, mégis a legtöbben ilyenkor figyelünk oda jobban egymásra, illetve embertársainkra. Használjuk ki ezt az időt, hogy tegyünk valami jót másokkal, akiknek még annyi sincs, mint nekünk.

Ha idén is csak decemberben kaptuk fel a fejünket, hogy megint elrepült egy év, beszélgessünk el néhány ismerőssel, görgessük át a közösségi oldalakat, és nézzük meg, kinek hol tudnánk segíteni. Az év ezen időszakában számos kérés érkezik óvodáktól, iskoláktól, állatmenhelyektől, idősotthonokból, kórházakból. Mind csak apró segítséget kívánnak valakitől. Miért ne lehetnénk mi ezek a valakik?

A jótékonykodásnak pszichológiailag bizonyítottan pozitív hatása van a közérzetünkre, a kedvünkre, és ezáltal a környezetünkre is. Keressünk fel állatmenhelyeket, akik szívesen fogadják a tiszta pokrócokat és törülközőket, hiszen a gondozott állatok télen is kint élnek, és fáznak. Vigyük be a lejárt elsősegély dobozokat, amiből a kötszereket és egyéb tartozékokat fel tudják használni.

Selejtezzük ki a gardróbban évek óta felhalmozódott használt paplanokat és párnákat, mossuk ki őket, és vigyük be kórházakba vagy idősotthonokba. Sajnos sok idős vagy beteg ember kénytelen a karácsonyt is kórházban tölteni, és sokszor nem áll rendelkezésre elegendő takaró. Olvassuk ismerőseink bejegyzéseit a Facebookon, sokan szeretnének segíteni, mert van nekik mit elajándékozni, de nincs mivel elszállítaniuk. Legyünk mi azok, akik a logisztikát végrehajtják.

Számos üzletben szerveznek gyűjtést rászoruló családok, gyermekotthonok részére. Ha egy dobozzal kevesebb szaloncukrot veszünk karácsonyra, máris felszabadul egy kevés tőke a családi kasszából, amiből lisztet, cukrot, étolajat vagy egyéb tartós terméket tudunk vásárolni másoknak.

Nem kell óriási segítségre gondolni, hiszen van, akinek ez a kevés is nagyon sokat számít. Ha pedig megtanulunk kicsit tudatosabban élni, év közben is segíthetünk másokon.

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.