Nincs időm főzni – hogyan oldjam meg?
- Dátum: 2018.12.06., 07:41
- Varga Ágnes Kata
- burgonya, burgonyapüré, étel, főzés, gulyás, gyümölcs, hétköznap, hétvége, hűtő, könnyű, lángos, lekvár, liszt, munka, nehéz, rántotta, saláta, stratégia, tanulás, tervezés, tipp, tojás, tojáskrém, tojássaláta, tonhal
Felmerülhet a kérdés, hogy „rendben, de mikor lenne időm főzni munka/tanulás/gyereknevelés mellett?” És persze, ez teljesen érthető. Ki kell dolgozni egy stratégiát, ami meleg ételhez juttat téged napról napra, méghozzá úgy, hogy lehetőleg fél óra alatt kész legyél vele egy nehéz hétköznapon is. Ez azt jelenti, hogy hétvégén és minden hónap elején tudatosan kell vásárolnod és főznöd.
Megkönnyítheted a napi főzést azzal, ha előkészülsz hozzá hétvégén. Inkább akkor csinálj nagy adagokat, így később hozzá tudsz nyúlni, amikor szükséges. Például főztél egy jó pörköltet a hétvégén, akkor hétköznap vedd elő a maradékát (akár a fagyasztóból), és némi zöldséggel összefőzve máris rendkívül egyszerű – és gyors – gulyást kaptál, ami után már csak egy tészta hiányzik. Készíts köretnek burgonyapürét a hétvégén, majd a maradékát tedd hűtőbe (ha két napnál később szeretnéd felhasználni, akkor inkább a fagyasztóba tedd)! Hét közben egy kis liszttel és tojással összekeverve gombóctésztát kapsz belőle, amit csak meg kell töltened egy tetszőleges lekvárral vagy gyümölccsel. Így olcsó és könnyen elkészíthető lesz az ételed. A krumplipüréből egyébként tésztát és burgonyás lángost is készíthetünk, szintén nem túl sok idő alatt. Ezért nagyon hasznos, ha hétvégén azt készítünk.

A húsok elkészítése tart a legtöbb ideig, viszont, ha valaki szeretne jól lakni, muszáj lesz húsos ételt készítenie. Ezért jó, ha hétvégén valaki elkészít egy adagot valamilyen szószban, majd azt lefagyasztja. A fagyasztóból kivéve, felmelegítve is fogyasztható, finom ételt kapunk, ami nem kerül sok időbe. Érdemes belőle több adagot is eltenni a fagyasztóba.
Ha pedig valaki nem ér rá hétvégén több napra előre készülni, akkor is készíthet gyorsan finom ételeket. Egy könnyű salátát akár minőségi konzerv tonhallal is tálalhatunk. Egy adag rántott sajt, panírozással és sütéssel együtt is kevesebb, mint 20 perc alatt elkészül. A tojás pedig rengeteg ötletet rejt magában, mint például a tojáskrém, tojássaláta, ínyenc rántotta.
Tehát, ha nincs időd nap mint nap főzni, akkor is vannak lehetőségeid, hogy meleg ételhez juss. Tervezz előre, és akkor nincs lehetetlen, még akkor sem, ha nagyon elfoglalt vagy.
Varga Ágnes Kata
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.