Menü

Téli italok – nemcsak karácsonyra

Habár az évnek nemsokára vége, a télnek még koránt sincs. Ezért semmi akadálya, hogy fantasztikus italokkal dobjuk fel az estéinket. Ebben a cikkben két alkoholos és két alkoholmentes ital receptjét találhatjuk meg.

Forralt bor

Az első és legkézenfekvőbb ötlet természetesen a forralt bor. Egyetlen karácsonyi vásár sincs meg nélküle, és egy jó kis szánkózás vagy korcsolyázás után is nagyon jól tud esni. A vásárokban igen változó árban lehet kapni, de abban egyetérthetünk, hogy otthon elkészíteni nemcsak különlegesebb, de gazdaságosabb is. Kezdésnek egy üveg vörösbort hevíteni kezdünk. Mikor melegszik, akkor egy kis pohárnyi vizet öntünk hozzá, és megvárjuk, hogy felforrjon. Ekkor rakunk bele két evőkanál cukrot, egy teáskanál fahéjat, ízlés szerint szegfűszeget, és egy karikákra vágott citromot. Fontos, hogy a citrom jól meg legyen mosva, esetlegesen meg is hámozhatjuk, ha nem szeretjük a citromhéj kesernyés ízét. Ha valaki erősebb ízeket szeretne, ízlése szerint a víz helyett gyümölcslevet is önthet hozzá, ám szigorúan csak szűrtet. A legnépszerűbb ízesítés az almás, de van, aki a szilvásra vagy a szőlősre esküszik.

Forró csoki

Bár számos márkájú instant forró csokoládét kaphatunk a boltokban, ha igazi téli ízekre vágyunk, otthon érdemes elkészíteni. Ehhez fél liter sovány tejre, egy kis pohárnyi tejszínre vagy sűrített tejre, valamint egy egész tábla magas kakaótartalmú étcsokoládéra lesz szükségünk. A csokoládét olvasszuk meg gőz felett, majd rögtön adjuk hozzá a tejjel elkevert tejszínt és egy kis cukrot. Ez le fogja hűteni a csokoládét, amitől kezdetben darabos lesz, ezért érdemes kicsit forralni, hogy feloldódjon, vagy eleve forró tejet hozzáadni. Ha már homogén italt kaptunk, tejszínhabbal és reszelt csokoládéval feldobhatjuk. Sokkal finomabb, mint az instant változat.

Ír krémlikőr

Ez egy viszonylag költséges ital, viszont az árából a bolti krémlikőr mennyiségének sokszorosát készíthetjük el ugyanannyi (vagy talán kevesebb) pénzért. Szükségünk lesz hozzá 2 dl skót whiskey-re, 250 ml tejszínre, egy deci tejre, fél deci kávéra, 100 g cukorra, és egy tubus sűrített tejre, és két teáskanálnyi vanília kivonatra. A cukorból karamellát készítünk, majd hozzáadjuk a felforralt tejet és tejszínt. Ha az összes karamell feloldódott, hozzáadhatjuk a többi hozzávalót is. Néhány percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük lezárható vagy csatos üvegbe pihenni, egy nap alatt összeérnek az ízek. Hűtőben sokáig eltartható, és garantáltan bármelyik téli házibulihoz nagyon jó hozzávaló.

Krémlikőr – gyerek változat

Nyilván ilyenkor a gyerekeink is megkívánják az italt, amiből az alkoholtartalma miatt nem ihatnak. Az ő kedvükért elkészíthetjük alkohol- és koffeinmentes változatban is. Tetszőleges mennyiségű cukrot karamellizálunk, majd felöntjük annyi forró tejjel, hogy halvány színű legyen. Összeforraljuk és hozzáadunk egy kis csészényi koffeinmentes kávét. A végén sűrített tejet és vaníliaaromát is a keverékbe teszünk. Melegen és hidegen is fogyasztható.

Tehát ha tél, akkor házi italkészítés. Ezzel a négy recepttel egész biztosan nem lesznek unalmasat az estéid, még ilyen hidegben sem.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani